Fokus på: Mathias Haarup – Fra Havndal til Randers, drømmer om Spanien

Hver mandag sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. I denne uge ser vi lidt nærmere på Randers FCs Mathias Haarup.

Ambitions- og motivationsfyldt fra starten af

Den 10. februar fylder Mathias Haarup 20 år. I dag spiller han i Randers FC, hvor han optræder for deres hold i Danmarksserien, men hvor han også træner med Superligatruppen.

Karrieren startede dog for godt 16 år siden, da Haarup var fire år gammel og befandt sig i Havndal. Lille Haarup og familien var netop flyttet dertil, og da han altid løb rundt med en bold mellem benene, fandt hans forældre det en god idé, at Haarup skulle starte til fodbold.

– Jeg var lige flyttet dertil, og løb altid rundt med en bold, så mine forældre mente det var en god ide, at jeg startede til fodbold, fortæller Haarup til D’ BOLD.

Fodbold var for Haarup et meget naturligt valg. Ikke kun fordi han interesse var hos fodbolden, men også fordi han ikke rigtig var så god til nogle af de andre sportsgrene.

– Det har altid været fodbold, der har vækket mest interesse. Det kunne også ses tydeligt, når jeg dyrkede andre sportsgrene, det var ikke ligefrem fordi, jeg var god til andet end fodbold. Så valget af sportsgren faldt helt naturligt på fodbold.

Lige nu befinder forsvarsspilleren sig i Randers FC, men det er ikke den eneste klub, hvori han har spillet. Karrieren startede i Havndal, inden han blev lidt mere seriøs omkring sin sport, og tog skiftet videre til Hobro IK. Og det var fra den nordjyske klub, at Haarup tog et endnu et skridt op ad niveau-stigen, og rykkede videre til Randers FC. Haarups far havde en stor rolle i, at Haarups motivation for fodbold altid har været stor, da han i ungdomsårene trænede sin søn, og senere har kørt landet tyndt for, at Haarup kunne give fodbold en chance.

– Min barndomsklub var Havndal, hvor min far var træner for alle mine venner og jeg. Det har betydet meget for mig, at min far har været med lige fra starten, han har været min motivation til, at fortsætte videre til andre klubber og generelt bare fodbolden. Som 12-årig tog jeg skridtet videre til Hobro. I Hobro kendte jeg mange spillere i forvejen, da vi havde spillet på samme talenthold et stykke tid inden skiftet, fortæller Haarup og fortsætter:

– Mine forældre brugte mange timer på, at transportere mig frem og tilbage fra træning, så jeg havde mulighed for at give fodbolden en chance, hvilket jeg kun kan være taknemmelig for nu. Hobro var et par meget lærerige år, hvor jeg primært spillede angriber. Der var mange dygtige spillere, som hele tiden var med til at presse en på trænings- og kampbanen.

Randers giver mulighed for at spille på et højere niveau

Som 14-årig tog Haarup altså til Randers, hvor han spillede U/15 Elite. Her gik han frivilligt ned på prioriteringslisten, da han var en af de bedste i Hobro, men i Randers kun kunne placeres mellem dem med et middelniveau.

– Det var et interessant klubskifte for mig. Jeg kom fra en klub, hvor jeg blev set som en af de bedre i truppen, til at være en spiller på et middelniveau. Det var svært for mig og jeg skulle vende mig til, at spille på et endnu bedre hold end i Hobro. Jeg blev samtidig flyttet rundt på banen, og spillede flere forskellige pladser. Det resulterede i, at jeg startede rigtig mange kampe på bænken, hvilket bare gav mig endnu mere motivation for at blive en bedre fodboldspiller, siger Haarup.

Haarup har altid boet hjemme hos sine forældre i Havndal, mens de har kørt ham frem og tilbage til både træning og kamp. Som U/19-spiller fik han dog en plads på et college i Randers, hvor han bare kunne gå frem og tilbage mellem de forskellige ting. Når man som ung flytter hjemmefra, kan man godt opleve hjemve i starten, men det var ikke noget, som plagede den unge forsvarsspiller.

– Det var spændende at flytte fra mine forældre, der i gennem de forrige fem år havde kørt land og rige rundt med holdet og jeg. Jeg flyttede sammen med en af mine gode kammerater, så hjemvefølelsen ramte mig aldrig, da jeg hele tiden var i nærheden af min roomie og de andre fra holdet, som var flyttet ind på colleget.

– Det var en lettelse at flytte tættere på fodbolden og skolen. Efter mange års transport i bil til og fra træning kunne jeg nu gå frem og tilbage. Det gav mig mere tid til at fokusere på min sport, og det gav lige det ekstra skub i mine overvejelser, om fodbold var den rigtige vej at gå, fortæller Haarup.

Haarup er blevet for gammel til at spille i U/19 Ligaen, men er heller ikke på et niveau, der gør han kan spille for Randers’ Superligahold. Derfor spiller han kampe og træner med holdet i Danmarksserien, mens han også får kampe på CV’et for klubbens reservehold. Det går dog knap så godt for det U/19 Liga-mandskab, som han altså er blevet for gammel til. De ligger nemlig nederes i tabellen. Men Haarup er fortrøstningsfuld, og kan sagtens se mere potentiale i spillerne end en sidsteplads.

– Jeg har igennem min U/19 Liga-tid været fast mand på holdet, jeg har udviklet mig meget som spiller og træneren Rasmus Berthelsen har vist mig stor tillid. Vores bedste resultat var en 4. plads sidste år. Jeg spiller nu i Danmarksserien, da jeg er blevet for gammel til U/19-holdet. Det U/19 Liga-hold, som lige nu ligger nederest i rækken, oplever jeg hver dag til træning og jeg synes, at holdet er meget bedre end hvad tabellen viser.

Selvom han lige for tiden træner og spiller med holdet i Danmarksserien, får han også mange lærerige oplevelser med fra klubbens førstehold, hvor han ikke kun er til træninger med Superligatruppen, men også får kampe med reserveholdet.

– Jeg spiller til dagligt i Danmarksserien, og spiller kampe med dem i weekenden. Derudover får jeg en masse lærerige oplevelser ved, at spille med på reserveholdet. Derudover træner jeg en til to gange om ugen med Superligatruppen, hvilket giver et godt indblik i, hvordan det er at være professionel. Jeg lærer meget af træningerne og reserveholdskampene, selvom det ikke altid er lige nemt, at være med på det niveau.

Drømmen er dog at komme ud og spille på et endnu højere niveau

Ambitionerne er i orden for den unge forsvarsspiller, der fortrækker en de to backpladser på banen, da han ønsker at komme til udlandet engang i fremtiden. Derfor vil han gerne prøves af på et højere niveau end Danmarksserien. Og af den grund har han været til prøvetræning i 1. Divisionsklubben Skive IK.

– Jeg vil gerne give fodbolden en chance, og se hvor langt det kan bringe mig. Det kræver spilletid på et højere niveau end Danmarksserien. I den forbindelse var jeg til prøvetræning i Skive. Det har været en god prøvetræningsuge. Det er et godt ungt hold, hvor jeg godt kan se mig selv spille i nær fremtid. Det er en trup der tager godt imod nye spillere og prøvespillere, hvilket giver mig endnu mere lyst til at komme til klubben, udtaler Haarup, der dog ikke tænker i at skifte fra Randers inden sommer.

– Jeg tænker ikke så meget over det (Et skifte til Skive IK, red) på nuværende tidspunkt. Lige nu er der fokus på at færdiggøre min uddannelse og forårssæsonen vi går i møde. Men jeg håber da jeg kan komme til at spille på et højere niveau fra næste sæson af, siger Haarup, hvis største mål lige nu er at spille fast i 1. Division.

1. Division er dog ikke der, hvor Haarup har tænkt sig at slutte sin karriere. Nej, det skal skam bare være endnu et springbræt, hvorfra han forhåbentlig kan komme op og spille på endnu en højere niveau, inden han måske kan tage skridtet videre og spille i det store udland. Her har han dog allerede sat sit sigte på et specielt land.

– Den største drøm er, at komme til en udenlandsk klub og leve af at spille fodbold. Jeg kunne godt tænke mig, at spille for en spansk klub, da jeg selv føler jeg passer godt ind i den spanske spillestil.

Familie, venner og kæreste støtter og hjælper på vej

At Haarup i grunden er nået så langt i sin karriere, kan han godt takke sine forældre for. De har nemlig været den primære grund til, at han kunne komme rundt til træning og kampe igennem årene. At faren, Michael Haarup, har været træner for sin søn i forsvarsspillerens yngste dage i karrieren, har selvfølgelig også sat sit præg på ham. Det er dog ikke kun den tætteste familie, som altid har været der for ham.

– Min mor og far har været grunden til, jeg er kommet dertil, hvor jeg er nu. De har altid kørt rundt med mig, når jeg skulle til træning og kampe, de har altid stået på sidelinjen og givet mig den motivation, jeg har haft brug for. Mine venner støtter mig meget, og følger med i stort set alt der sker omkring klubben og jeg. Især min kæreste og min barndoms- og bedste ven hjælper mig ikke kun med støtten, men også med at få mine tanker lidt væk fra fodbold, når min hverdag er fyldt med sport.

Og det kan da også være meget svært ikke at tænke på fodbold hele tiden, når selv ens skole er planlagt sådan, at der er ekstra træninger, samt tid til at træne og spille kamp i stedet for at gå i skole.

– Jeg går på en elitelinje på HHX Tradium i Randers, der giver mig mulighed for, at træne med Superligaeholdet og tage til reservekampe i skoletiden. Der er et godt samarbejde mellem klubben og skolen, så lidt fravær ikke kommer til at påvirke min uddannelse, siger Haarup til dbold.dk og fortsætter:

– Derudover giver elitelinjen mulighed for, at træne hver tirsdag og torsdag morgen, så vi kan få to ekstra træninger ind om ugen. Det er størstedelen af holdet, der går på elitelinjen i Randers, så det giver trænerne mulighed for at planlægge morgentræninger, som gavner holdet positivt.

Haarup er Liverpool-fan og har den uruguayanske angriber, Luis Suárez, samt brasilianske Philippe Coutinho som sine yndlingsspillere. Dog er han, på trods af de to verdensstjerner, selv placeret lidt længere nede på banen. Og spørger man ham selv, har han godt styr på, hvad han kan byde ind med på banen.

– Jeg er en seriøs fodboldspiller, der vægter træning og kampe lige højt. Jeg spiller bedst på en af de to backs, men kan spille begge kanter og centralforsvarsspiller. Hvilket jeg ser som en fordel, at kunne spille mange forskellige positioner. Jeg er en hurtig spiller med god balance, som kan drible bolden frem i banen. Jeg lærer af mine fejl, og benytter dem til, at blive en bedre fodboldspiller. Jeg er en aggressiv spiller, som ikke trækker sig i tacklinger og dueller, beskriver Haarup, der også går op i, at hans holdkammerater går lige så meget op i træningen som han selv gør.

Om han er at finde i Randers efter sommerferien er ikke godt at vide. Men man kan formentlig godt regne med, at se endnu mere til unge Haarup på banen i fremtiden. Om det så bliver i den danske 1. Division eller den spanske La Liga.

In this article