Fokus på: Malte Jürgensen – Fra skuffelse til succes og mødet med de spanske giganter

Hver mandag sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. Denne uge har vi snakket med 17-årige Malte Jürgensen fra FC Midtjyllands U/19-hold.

Startede i børnehaven          

Allerede helt tilbage i børnehavn begyndte Malte Jürgensen at trille bolde for første gang. Dengang var det nok svært at forestille sig, at den lille gut med bolden skulle drive det så langt, som han har gjort indtil videre.

17-årige Jürgensen gør sig på FC Midtjyllands U/19-hold, som ligger på andenpladsen i den bedste ungdomsliga i Danmark, U/19 Drenge Ligaen. Her er han en del af det stærkeste forsvar i ligaen, som kun har lukket ni mål ind i 11 kampe. Men inden det hed Midtjylland og U/19 Ligaen for den unge højre back, havde han sin opvækst hjemme på Amager.

Fodboldeventyret startede nemlig på Amager, hvor han startede hos den lokale klub AB Tårnby som femårig.

– Grunden til jeg startede kom meget af, at jeg spillede en masse fodbold i børnehaven og der var specielt en dreng, som hed Mads, som jeg altid spillede med dengang. Derfor startede jeg i samme klub, som han spillede i, nemlig AB Tårnby. Siden dengang har vi altid snakket sammen, siger Malte Jürgensen til D’ BOLD.

Lige præcis børnehavekammeraten Mads, som fik Jürgensen med til fodbold, er også endt i det midtjyske.

– Sidste år blev vi så samlet igen, da jeg var andenårs på U/17 og han var førsteårs på U/17, for Mads (Carlson, red.) er ligesom jeg selv, endt i FCM som jo egentligt er en ret sjov historie.

Skuffelser giver blod på tanden

Han høstede en tilværelse hos AB Tårnby i mange år inden han tog skridtet videre og skiftede til traditionsklubben Boldklubben Frem i Valby, da han var 13 år. Men inden skiftet til Frem, var han inde omkring School of Excellence, som er FC Københavns talentskole.

– Jeg havde været inde omkring FCK’s School of Excellence, men blev sagt fra som en af de sidste 15, og de skulle bruge 12. Derefter følte jeg, der skulle ske noget nyt, og derfor skiftede jeg videre til Frem, siger Jürgensen og fortsætter om den missede optagelse hos FCK:

– En af mine helt store nedture er klart, da jeg blev sagt fra til School of Excellence. Jeg kan huske, at jeg blev så ked af det over det, fordi jeg endelig følte, jeg kunne opnå noget med min fodbold, men samtidig med, det var en nedtur, var det også et vendepunkt som gjorde, at jeg følte mig god nok til at tage skridtet videre op på næste hylde, siger han.

Selvom unge Jürgensen er målrettet og ambitiøs, er der stadig én ting ved fodbolden, som har været allervigtigst.

– En af de helt store ting, som altid har været drivkraften i min tid som fodboldspiller, er helt klart at jeg skal have det sjovt. Den dag hvor jeg ikke synes det er sjovt at spille fodbold mere, der stopper jeg. Selvfølgelig er der altid bedre tider end andre, men sådan vil det jo være med alt, man foretager sig i livet, siger han til D’ BOLD.

Mødet med de spanske giganter

Det er ikke længe siden, at Jürgensen var med i de to UEFA Youth League-kampe mod Atlético Madrid og Barcelona, hvor han fik fuld tid på højre backen i begge opgør. Og netop oplevelserne mod de to spanske storhold er noget af største, han har oplevet i sit liv.

– Det er en af de allerstørste oplevelser i min karriere indtil videre. De to kampe er noget, jeg sent kommer til at glemme, for det er dæleme ikke mange, som får lov til at spille i en ottendedelsfinale imod Barcelona i Youth League. Set på de to kampe synes jeg også, at kampen hjemme mod Atlético Madrid var noget helt specielt. Vi spillede for mere end 2000 tilskuere, kampen ender 4-4 og slutter med en straffesparkskonkurrence, som vi endda vinder. Udover at jeg fik lov til at spille samtlige 90 minutter, så fik jeg også lov til at tage det første straffespark, som jeg heldigvis sparkede stensikkert ind, siger han og fortsætter:

– Alt i alt har det europæiske eventyr været noget helt specielt, jeg har været med til alle kampe, men dog kun fået spilletid i de sidste to, siger Jürgensen, der bærer nummer 15 på ryggen.

Der har været fart på for U/19-drengene fra Heden de sidste par måneder. Udover de store præstationer i UEFA Youth League ligger holdet som sagt godt til i ligaen, hvor de lige nu ligger nummer to med 28 point fra 11 kampe. Troen på mesterskabet er da også stor i det midtjyske, hvor de ikke er ydmyge, når snakken falder på forventninger.

– Vores forventninger til ligaen er, som de hele tiden har været – vi går efter guldet, og det er vi ikke bange for at sige. Vi ligger pt. på andenpladsen i ligaen bag FCN, men har et par kampe i hånden, så det ser bestemt positivt ud lige nu, siger han og fortsætter om sine individuelle forventninger:

– Mine egne forventninger er egentligt bare at skrabe så meget spilletid sammen som muligt, og det kan man sige, er gået meget godt indtil videre pga. alle de mange skader, vi har haft nede i bagkæden. Udover det skal jeg bare have fokus på min egen udvikling, siger Malte Jürgensen til D’ BOLD.

Drømmen er Barcelona

Malte Jürgensen er glad hvor han er lige nu, og slår også fast, at hvis han skulle væk fra Midtjylland, ville det kræve store overvejelser. Specielt ved et skifte til udlandet, selvom han egentlig føler sig godt rustet til at tage springet.

– Det vil kræve store overvejelser i forhold til hvad der er bedst for mig (at skifte til udlandet, red.). Man kan sige, jeg allerede er rustet til at tage væk hjemmefra, da jeg allerede som 15-årig flyttede fra Amager i København til Ikast i Midtjylland, men det kommer an på mange ting, og jeg føler ikke lige nu, at det er det, jeg skal gå og have fokus på, da jeg synes det ligger lidt fjernt og uvist, siger han.

Selvom udlandsdrømmen lige nu ligger fjern for højre backen, så er han ikke i tvivl om drømmeklubben. Som de fleste andre ligger drømmen i Nordspanien – nærmere bestemt Catalonien og FC Barcelona.

– Nu har vi jo lige været i Barcelona, hvor vi trænede på La Masia (Barcelonas fodboldskole, red.), og jeg er i forvejen stor Barcelona-fan, så det ville selvfølgelig være helt vildt stort at komme til at spille der på et tidspunkt. Det ville heller ikke gøre mig noget at spille i FCM i lang tid endnu, for jeg nyder virkelig at være her. Det er lidt blevet mit andet hjem – bare i Ikast i stedet for hjemme på Amager, slutter Malte Jürgensen til D’ BOLD.

Næste gang Jürgensen og resten af de unge ulve skal i aktion er på lørdag, hvor de hjemme på Wunderelf-Arena tager mod topholdet FC Nordsjælland.

In this article