Fokus på: Sebastian Hairing Lodahl – Fysikken skaber uro, men tiltroen skaber resultater

Hver mandag sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. I denne uge er det FC Midtjyllands Sebastian Lodahl, som er ugens hovedperson.

Talentet har han ikke fra fremmede. Sebastian Hairing Lodahl er nemlig søn af den tidligere Ikast-spiller, Kent Hairing Lodahl, som foruden sin fodboldkarriere i nabolaget, har været salgschef i FC Midtjylland og ansat i klubben i mange år. Og det var da også sammen med sin far, Kent, at Sebastian i en alder af 3-4 år, begyndte til far-mor-barn fodbold i en af FC Midtjyllands samarbejdsklubber, KLG, i Lind.

– Jeg begyndte med at spille fodbold allerede som 3-4 årig, hvor jeg gik til far-mor-barn fodbold i KLG, fortæller Lodahl til D’ BOLD og fortsætter omkring, hvorfor han startede til fodbold i første omgang:

– Jeg tror jeg begyndte til fodbold, fordi fodbolden har fyldt så meget i min fars liv, og jeg som helt lille allerede legede bedst med en bold mellem fødderne. Så det lå helt naturligt at begynde til fodbold.

Til trods for kærligheden til fodbold, har den nu 17-årige Sebastian Lodahl også gået til andre fritidsaktiviteter inden for sportsverdenen, da han var ung. Det var dog alligevel fodbolden, som løb med det fulde fokus fra den unge spiller til sidst.

– Jeg har altid bedst kunne lide at spille fodbold, selvom jeg også har gået til andre sportsaktiviteter som håndbold og badminton. Fodbolden har bare altid været noget specielt i mit liv, forklarer Lodahl.

Som helt ung, og indtil han fik kontrakt med FC Midtjylland, spillede Lodahl i den lokale fodboldklub, Kollund og Lind Gymnastik, KLG. Selv som lille havde Lodahl en skræmmende god teknik, hvor specielt hans driblinger, smidig- og hurtighed på banen var ham en stor fordel.

– Min tid i KLG har været fantastisk. Med dygtige og meget ambitiøse trænere, som arbejdede sindssygt hårdt for at få spillere videre ud på endnu højere niveauer. Jeg elskede at gå til træning med gutterne, og alle bidrog til træningen, hvilket gjorde udslag i at syv fra årgang 98 i KLG blev udtaget til FC Midtjyllands talenthold, fortæller Lodahl.

I Herning-området foregår det ofte sådan, at spillere fra de mindre lokale klubber som for eksempel KLG, bliver hentet til Herning Fremad, som er storleverandør af unge spillere til FC Midtjyllands ungdomssektor. Lodahl har dog altid spillet i KLG’s røde trøje, indtil han blev hentet permanent til ulveklubben.

Før Lodahl fik kontrakt med FCM, var han udtaget til klubbens talenthold. Her spillede han i flere årgange, hvor han klarede skærende på imponerende vis. Sammen med flere af sine venner, startede Lodahl på er af ulvenes talenthold. Og selvom det nærmest kun gik fremad for unge Lodahl, var det ikke altid lige sjovt, da der ofte skulle skæres spillere fra.

– Jeg kan huske helt fra starten af udtagelsesrunderne til talentholdet, hvor de skar nogle af efter hver eneste træning. Det var rigtig hårdt at se ens venner blive sorteret fra, og så vide at hvis man ikke præsterede til næste træning, kunne det blive en selv, som blev kasseret. Fodbolden er et rigtigt hårdt game, fordi man bliver vurderet hele tiden, siger Lodahl, der spiller på midtbanen.

Han blev dog ved med at præstere til træningerne, og sammen med nogle af de bedste spillere i Danmark fra hans årgang, klarede han sig hele vejen op til en kontrakt med klubben, som han allerede havde spillet i, i flere år.

– At skrive under på den første kontrakt i ens fodboldliv, er rigtigt stort, og et kæmpe skulderklap fra FCM, for alle de timers arbejde på banen i henholdsvis U/13, U/14 og U/15-holdene. Så det er noget, jeg altid vil kigge tilbage på, helt sikkert.

Midtbanespilleren har altid være en lille og meget spinkel dreng. Og i en sport, hvor man satser meget på fysikken, især i Danmark, var det måske ikke alle, der regnede med, at Lodahl ville klare sig helt til en kontrakt med klubben. Men FCM havde en stor tiltro til den unge knægt.

– Jeg fik af vide dengang jeg skrev under på kontrakten, at jeg skulle have tålmodighed med min fysik, og at jeg nok skulle komme med på det fysiske niveau. Det var bare lidt en anden vej, jeg skulle gå, siger den teknisk stærke spiller.

Lodahl har i sin tid i FCM oplevet flere store oplevelser. Blandt andet var han to gange med til at vinde Brøndby Cup som henholdsvis U/14- og U/15-spiller. Det var dog ikke kun den endegyldige sejr, der gjorde turneringen til noget specielt for unge Lodahl.

– Brøndby Cup var jo egentligt fodboldårets helt store begivenhed for både U/13, U/14 og U/15. At komme over og spille mod de bedste fra andre store danske klubber, og så endda også nogle fra udlandet, var super lærerigt. Og så at gå hen og vinde turneringen var også kæmpestort som både U/14 og U/15 spiller, forklarer Lodahl.

Da fysikken endnu ikke var helt på plads, var det ikke meget spilletid Lodahl fik på banen i sin første sæson som U/17-spiller i FCM. I netop denne sæson vandt midtjyderne ligaen, hvilket Lodahl stadig ser positivt tilbage på.

– At vinde U/17 ligaen i min første sæson var også helt utroligt fedt, dog blev det ikke til specielt meget spilletid. Men at spille på det bedste U/17-hold i Danmark, var stadigvæk noget specielt i sig selv, fastslår Lodahl.

Successen stoppede dog ikke der. I april 2015 deltog U/17-holdet, med Lodahl i truppen, i en italiensk turnering ved navn Trofeo Nereo Rocco. Og ikke nok med deltagelsen, så vandt de unge spillere fra Danmark nemlig hele turneringen. Året før var FCM også nået til finalen i turneringen, hvor de tabte brasilianske Coritbia. Og selvsamme brasilianske hold, var modstanderen i finalen endnu engang. Og med en knusende 4-0 sejr fik danskerne deres hævn over brasilianerne, og kunne vende sejrsrigt hjem til Danmark igen.

Lodahl var med i flere af kampene, og kom endda på måltavlen i ulvenes første kamp, som blev spillet mod italienske AC Milan. Den kamp vandt de 4-0, og Lodahl nettede det sidste mål i kampen.

– Trofeo Nereo Rocco var en rigtig stor turnering med en masse gode hold fra hele verden. At vinde en så stor turnering som U/17-spiller, var virkeligt stort. Finalen blev endda vist på den store italienske tv-kanal, Rai Sport. Så stort, dét var det i hvert fald, fortæller en begejstret Lodahl, der har franske Dimitri Payet som yndlingsspiller.

Lodahl er dog af aldersmæssige grunde færdige som U/17-spiller, og er lige nu i gang med sin første sæson som U/19-spiller i klubben. Og som en af de yngste på holdet, skal han selvfølgelig lige vende sig til det hele.

Nu har spillerne overstået en lang vinterpause, der dog var kortere for FC Midtjylland end nogle af de andre danske U/19 ligahold. For grundet holdets ligasejr i sidste sæson, har de deltaget i UEFA Youth League. Så foruden den normale optræning til forårssæsonen, har flere spillere på holdet allerede været i gang med kampe, der gjaldt eksistensen for holdet i turneringen.

Dog har U/19-holdet også været oppe mod nogle af ligamodstanderne i træningskampe. Blandt andet Brøndby IF var kommet til Herning, hvor de dog kunne vende slukøret hjem med et 1-0 nederlag i bagagen. Og med de gode resultater, som holdet har fået på vejen, er Lodahl ganske tilfreds med holdet pre-season.

– Jeg synes vore pre-season har været rigtig god. Vi har fået spillet en masse kampe, og fået en masse spillere i spil. Derudover har vi mødt utroligt højt niveau, især i UEFA Youth League-kampene, så vi er max klar til at sæsonen begynder, fortæller en tændt Lodahl.

Og som den offensive midtbanespiller selv nævner, har de mødt verdensklasse hold med dygtige spillere i den europæiske turnering, der anses for at være de unges Champions League. På deres vej mødte de polske Legia Warszawa som blev slået over to gange, så ulvene kunne gå videre i turneringen. Efter polakkerner, var det georgiske FC Saburtalo, som også blev slået ud af danskerne over to kampe. Herefter mødt de spanske Atlético de Madrid i en knald eller fald-kamp. Her gik ulvene videre efter et målrigt 4-4 opgør, som blev afgjort ved straffesparkskonkurrence.

Efter ulvene gik videre endnu engang, var det spanske FC Barcelona, som blev midtjydernes næste modstander. De blev dog en for stor mundfuld for danskerne, der ellers kom godt fra start. De tabte 3-1, og røg derfor ud af turneringen. Men FCM-spillerne kan sagtens være stolte over dem selv og deres præstation. Det mener Sebastian Lodahl i hvert fald.

– Jeg synes vi har klaret den opgave helt fantastisk. Vi har stået sammen som et hold, og vundet over hold, som har nogle af verdens bedste ungdomsspillere. Så alt i alt har det været helt ud over vores forventninger, siger Lodahl, der spiller med nummer 19 på ryggen.

Nu er det dog blevet tid til, at FCM U/19 igen skal på banen i den danske U/19 Liga, som i år er rigtig spændende. FC Nordsjælland ligger lige nu sikkert på førstepladsen, men Lodahl har en tro på, at FCM i sidste ende kan løbe med guldet for andet år i træk.

– Vi tror helt sikkert på, at vi kan ende ud med guldmedaljer. Men vi ved også, at vi står over for et super stærkt og talentfuldt FC Nordsjælland-hold. Så vi skal kæmpe hårdt for at få guldet til heden igen, forklarer Lodahl, der holder med engelske West Ham United og spanske Real Madrid.

Fodbolden har altid fyldt meget i familien Lodahl. Og Sebastian, hvis storesøster også har spillet ungdomsfodbold i KLG, tror, det er farens fortjeneste, at fodbolden har betydet og fyldt så meget, som den har i deres familie.

– Min familie har altid gået meget op i fodbold, nok mest fordi min far har spillet på højeste niveau. Vi har alle fodboldgenet i familien, og vil nok også altid have det, siger Lodahl til dbold.dk.

Men ud over, at interessen for sporten er stor, er det også en drøm for 17-årige Lodahl, at ende ud som professionel fodboldspiller, som sin far engang var. Og for at fuldføre den drøm, har Lodahl også en plan for, hvordan den skal lykkedes.

– Det er meget vigtigt for mig, at min udvikling ikke går i stå. Så mit mål er at udvikle mig så meget som muligt i mine ungdomsår.

Og selvom Lodahl i flere år har været en del af den mest succesfulde klub i talentregi, har han ikke været inde omkring DBU og et U-landshold, siden han tilbage i en alder en 15 var udtaget til en af sorteringsrunderne ved det danske Futurelandshold.

Men selvom han endnu ikke har været udtaget, er det et af Lodahls store ønske en dag at komme til at spille i rødt og hvidt.

– Ja selvfølgelig er det en drøm. Jeg tror det med at repræsentere sin nation, er noget af det største i en fodboldspillers karriere. Så jo, selvfølgelig drømmer jeg om det, afslutter Lodahl.

Sebastian Lodahl og resten af FC Midtjyllands U/19-hold starter sæsonen onsdag den 9. marts, hvor de får besøg af Randers Freja i Ikast.

Læs sidste udgave af ‘Fokus På’ her: Fokus på: Oliver Carrara – BK Skjold, Brøndby, træningslejr i Tyrkiet og udenlandsk stamtræ

In this article