Fokus på: Joel Kabongo, midterforsvareren med de store ambitioner

Hver mandag sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. I denne uge er det Brøndby U/19s nummer 5, Joel Kabongo, som er denne uges Fokus På.

Født med en bold under armen

Joel Kabongo begyndte til fodbold i en alder af 5-6 år. Han startede selvfølgelig i hjembyen Albertslund, AIF.

– Albertslund er en supergod klub, som har udviklet mange talenter de seneste år. Jeg begyndte til fodbold, da både min far og storebror selv har spillet.

– Min storebror og jeg er nærmest født med en bold under armen. Min far har altid elsket sport, og fodbold har der bare aldrig været tvivl om. Min bror og jeg har altid haft bolde omkring os. Vi har ikke været drengene, som gad at lege med biler, LEGO eller bygge forskellige ting. Vi skulle tværtimod bare have en bold, og så var vi underholdt. Det viste sig så tidligt, at jeg også havde flair for fodbold, da jeg startede med at spille i Albertslund, fortæller Joel Kabongo til D’BOLD.

Kabongos familie er rigtig vigtig og en kæmpe støtte for den unge midterforsvarer. De er lige så fodboldinteresserede som ham, men Joel Kabongo tænker da også på andet end fodbold.

– Min families forhold til fodbold er ligesom mit. Der bliver snakket meget fodbold blandt drengene i familien, da alle dyrker sporten. Vi bakker samtidig hinanden op på alle leder og kanter uanset niveau. Selvom alle omkring mig har noget med fodbold at gøre, er det vigtigt for mig også at have andre interesser, så alt ikke handler om fodbold. Det er godt at få hovedet på andre tanker, når det meste af min hverdag er bygget op omkring fodbold. Derfor er hygge med venner og skolen, både socialt og fagligt, noget, som jeg prioriterer rigtig højt.

Det med at fodbold er en holdsport, er noget, som passer Joel Kabongo rigtig godt. Hans familie er nemlig rigtig gode til at holde sammen.

– Fodbold er en holdsport, man skal være der for hinanden. Og ligesom at vi i min familie bakker op om hinanden, så gør man det også på fodboldbanen. Jeg elsker sporten og spillet. Jeg ville mangle noget i hverdagen, hvis det blev taget fra mig, fordi det også er mit frirum. At løbe rundt 2 timer om dagen og bare knokle med drengene og bare nyde spillet, giver mig rigtig meget, jeg ikke ville være foruden, udtaler Joel Kabongo om hans passion for fodbold.

Brøndby IF

Joel Kabongo skiftede i 2010 til Brøndby fra barndomsklubben og hjembyen Albertslund. Joel Kabongo nød sin tid i Albertslund, men det var selvfølgelig også stort at skifte til storklubben Brøndby IF.

– Jeg har oplevet en masse gode ting i Brøndby. Som U/17-spiller vinder vi “The Double”, dvs. både pokalturneringen og vores egen liga. Vi blev efterfølgende hyldet foran Danmarks bedste fans, nemlig Brøndby IFs. Det var en periode i min karriere, som jeg er sikker på, at jeg aldrig glemmer.

Joel Kabongo er tilfreds med situationen i Brøndby. Han tørner i øjeblikket ud for U/19-holdet, men han har en ambition om at komme op i seniortruppen indenfor ét år.

– Der er stor konkurrence om pladserne, men jeg tror på mig selv, at det nok skal lykkedes at komme op i seniortruppen, udtaler Joel Kabongo til D’BOLD.

Joel Kabongo er godt klar over, at det er hans præstationer på U/19-holdet, som afgør, om han skal op i seniortruppen. Han er dog lidt op og snuse til seniorholdet, da han en gang imellem træner med dem.

– Det er så fedt at få lov til at træne med nogle af de store stjerner i Danmark som Agger, Durmisi og Kahlenberg. Det er nogle spillere, som jeg ser op til, så at jeg får lov til at træne med dem er stort. Niveauet synes jeg er højere end på mit nuværende hold. Der forventes mere, og der ligges større pres på en, men det er jeg kun glad for.

Brøndby U/19 har indtil videre skuffet katastrofalt i U/19-ligaen. De har 11 point i 12 kampe. Det giver dem en 9. plads i tabellen. Eftersom Brøndby plejer at være med i toppen, er det selvfølgelig en enorm skuffelse.

– Jeg synes, vi har spillet fint i kampene. Vi har manglet kynismen i begge felter til at afgøre kampene. Vi har spillet en del kampe, hvor vi desværre ikke har haft heldet med os, men vi har trænet på diverse ting, og jeg er sikker på, at vi kommer stærkere tilbage. Vi har nogle point, som skal hentes!

I marts var der en kæmpe sag op at vende i Brøndby. Formand Jan Bech Andersen havde tilsvinet klubbens daværende træner, Thomas Frank, via et fanforum under navnet Oscar. Det skabte kæmpe medieomtale.Thomas Frank sagde op, og U/19-træner Auri Skarbalius er nu træner for seniorholdet.

– Oscar-sagen har som sådan ikke påvirket mig. Jeg prøver at holde fokus på mig selv, mine delmål og min hverdag. Den påvirkede mig i den forstand, at Auri skulle op og have senior, så os hos U/19 skulle have ny træner. Det har selvfølgelig ændret nogle ting og gjort opstarten lidt anderledes, fordi vi havde det meste af vinteren med netop Auri. Jeg vælger samtidig at tro på, at du også bliver stærkere af lidt modgang, og at noget uventet sker, og det er en del af gamet, udtaler Joel Kabongo til D’BOLD.

Landshold

Joel Kabongo har været kort inde omkring de danske ungdomslandshold. Han står noteret for en enkelt U/16-landskamp. Og så har han yderligere spillet to kampe for U/18-landsholdet. Han fik debut for U/18-landsholdet den 15. marts 2016. Han blev skiftet ind i et 3-0 nederlag til Ungarn. To dage efter fik han så startdebut i en 2-2 kamp mod ligeledes Ungarn.

– Mine chancer på landsholdet er gode. Jeg tror på, at jeg kan få chancen igen, og hvis ikke må jeg blive ved med at holde niveauet oppe og træne endnu hårdere. At være på landsholdet er en belønning for, at man gør det godt på klubholdet, så det har jeg i første prioritet.

Ambitioner

Joel Kabongo, der har David Luiz som sin yndlingsspiller, har styr på sine ambitioner.

– Mit største mål er at komme op i Superliga-truppen og få debut inde på Brøndby Stadion. Jeg har arbejdet efter netop det siden mit skifte i 2010, og nu er jeg så tæt på, at det bare skal lykkedes. Det er min plan for den nærmeste fremtid.

Det er dog ikke kun ambitionerne inden for den nærmeste fremtid, Joel Kabongo har styr på.

– Min største drøm er at kunne komme til at leve af fodbolden. Jeg vil rigtig gerne have debut på førsteholdet, og når det er opnået, vil jeg søge udlands, hvis det er muligt. Min yndlingsklub er Arsenal, så at kunne få lov at spille for London-klubben vil være mit største ønske, slutter Joel Kabongo af i interviewet med D’BOLD.

In this article