Fokus på: Martin H. Egelund – Ungdomskontrakt, samme hold som lillebror og drømme om Barcelona

Foto: EfB.dk

Hver mandag sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. Denne gang er Martin Hessellund Egelund fra Esbjerg i fokus.

Når ens bror hellere vil klatre i træer

Det har måske altid ligget lige til højrebenet, at Martin Hessellund Egelund skulle begynde til fodbold. Med en tidligere spillende mor og en trænende far, var fodbold meget tæt på familie Egelund.

– Jeg begyndte at interessere mig for fodbold, da jeg har en mor, der har spillet meget fodbold igennem hendes ungdomsår, også været på U-Landshold. Min far var træner i Holsted, og havde også været meget god til fodbold, fortæller Egelund til D’ BOLD, og konkluderer:

– Så tror bare man må sige det lå lidt i kortene, at både Patrick og jeg, skulle spille fodbold.

Martin Egelund spillede sin første fodboldkamp to uger før han blev tre år. Og i et antræk, der var alt for stort, spillede han med de drenge, der var to år ældre end ham selv. Han spillede i hjemstavnsklubben Holsted fB, hvor han senere spillede sammen med sin lillebror.

Der var stor forskel på ”Patti” (Patrick, Martins bror, red.) og min start til fodbold, da jeg bare gerne ville spille fodbold, men han egentlig hellere ville klatre i træer, det første år han gik til fodbold, siger Egelund.

Fodbold var dog ikke altid det eneste, som sad i Martins tanker som helt ung. Han gik nemlig til både badminton, gymnastik, håndbold og fodbold. De to sidstnævnte sportsgrene var dog dem, han interesserede sig mest for. Og til sidst, da fodbolden blev en tand mere seriøs efter et klubskifte til Esbjerg, måtte han vælge de tre andre sportsgrene fra.

Da jeg så skiftede til Esbjerg, var der ikke tid til det hele mere, så jeg måtte vælge. Og jeg valgte så fodbold, da jeg bedst kunne lide det, og nok også var bedst til det, forklarer Egelund.

Inden han skiftede til Esbjerg fB, holdt han til i Holsted, hvor han også er født tilbage i 1999. Og her nød han at spille, inden han måtte skifte for at fortsætte sin udvikling.

– Det var en meget sjov tid, med utrolig godt humør og mange utrolig gode venner. Men synes også at vi havde et utrolig godt hold på det årgang 97-hold, hvor jeg spillede, og min far var træner. Vi slog de store hold som Esbjerg, Hjerting og så videre, som dengang var utrolig gode. Så det var en spændende tid i Holsted med godt humør, men også godt fodboldniveau, synes jeg. Der var bare et tidspunkt, hvor jeg måtte videre, og det skulle jo helt klart være til Esbjerg, fortæller Martin Egelund.

Første ungdomskontrakt gav mere pres

I 15-års fødselsdagsgave fik Martin Egelund sin første ungdomskontrakt i EfB efter en succesfuld sæson på U/15-holdet. En kontrakt han er rigtig stolt over, og som han samtidig ser som et ekstra pres på hans egne skuldre.

– Det er et utrolig stort skulderklap. Jeg havde haft en utrolig god U/15 sæson under Dan Guldager, hvor jeg lavede 18 eller 19 mål på en sæson. Og da jeg så var med U/17 på træningslejr i Groningen, laver jeg tre mål i den halvleg, jeg spillede mod Groningen. Så mit U/15-år var klart med til at påvirke, at Esbjerg fB ville skrive kontrakt med mig, og det blev jeg selvfølgelig meget glad og stolt over. Det er selvfølgelig utrolig fedt at vide, at man er god nok til det, men der er også et pres på en, når man får sådan en kontrakt. For så viser de, at de tror på en og gerne vil en. Men så har man også bare at give noget tilbage, fortæller Egelund.

Egelund spillede i efteråret på U/17-holdet i Esbjerg, hvor det ikke ligefrem gik som planlagt. Han har dog tilbragt sin tid på U/19-holdet i forårssæsonen med to andre U/17-spillere, grundet skader hos de ældre. Og med de tre manglende spillere på U/17-holdet, har Egelund kun roser tilovers for sine holdkammerater, over den måde de har præsteret i U/17 Ligaen.

– Jeg synes vores efterårssæson var sløj med mange dumme nederlag, og en slem, slem skade til vores anfører Lasse Svensson. Jeg føler vi har rejst os meget her i foråret, og jeg synes det er flot af U/17 holdet at de bare presser på, selvom de til tider mangler tre-fire spillere, fordi vi (tre U/17-spillere, red.) spiller med U/19 på grund af skader i U/19-truppen. Vores U/17 hold består af mange 1 års, og det er flot, at vi kan skabe gode resultater med et så ungt hold, synes jeg. Jeg har ikke rigtig spillet U/17 her i foråret, da der har været skader på U19 holdet, og jeg derfor er blevet en fast del af den trup, fortæller angriberen.

Egelund er dog rimelig tilfreds med sin egen sæson indtil videre, selvom en ærgerlig skade, holdt ham ude i to måneder. Dog ramte skaden ham på et forholdsvist heldigt tidspunkt. Og nu mangler målene.

– Min sæson har været meget bølgende, jeg synes jeg havde et godt efterår, der så blev ødelagt af en skade i knæet i den sidste kamp mod Lyngby, som holdte mig ude i to måneder. Det var et heldigt tidspunkt, synes jeg selv, da vi havde pause i halvanden måned efter Lyngby-kampen. Jeg har dog ikke scoret i flere kampe i streg nu, og jeg vil da gerne snart på tavlen igen, forklarer spilleren med trøjenummer 12 på Esbjergs U/19-hold.

Egelund nyder at være i sin nuværende klub, og har masser af ros til overs for Esbjerg og deres talentudvikling. Og grundet han skrev sin første kontrakt der, har klubben en helt bestemt betydning for ham.

– Esbjerg er en utrolig god klub, der tager sig meget godt af os drenge, med nogle gode trænere fra U/13 og opefter. Esbjerg har også et utrolig godt træningsmiljø, og de går meget op i individuel træning, hvilket jeg synes er meget godt. Jeg skrev min første kontrakt i Esbjerg, hvilket betyder meget for mig, og nok ikke er noget, man lige glemmer som sådan.

Landshold, familie, egenskaber og drømme

Martin Egelund har endnu ikke haft chancen for at repræsentere Danmark på et ungdomslandshold. Og selvom Egelund ser det som en stor ting, at kunne gøre netop det, er det ikke noget, han går rundt og tænker på.

– Det er ikke noget jeg tænker over. Det ville selvfølgelig være utrolig fedt, at repræsentere sit eget land, men det er klubben, der er vigtigst, og det ved vi godt. Jeg prøver at præstere det bedste jeg kan i min klub, og hvis jeg så bliver udtaget, så er det selvfølgelig bare en sidegevinst og utrolig fedt, fortæller Egelund til D’ BOLD.

Modsat har Martins lillebror, Patrick Egelund, været udtaget til et ungdomslandshold. Senest U/16-Futurelandsholdet, hvor han har været med til en ’fire nationers turnering’ i Sverige, som Danmark var uovervindelige i. Martin og Patrick har ikke haft muligheden for at spille sammen i rødt og hvidt, men har til gengæld længe spillet fodbold sammen derhjemme i haven, Holsted og Esbjerg.

– Det er meget fedt at spille på hold med min lillebror. Vi kender hinanden bedre end nogen andre, og ved hvad hinanden gør. Vi kender også hinandens svagheder og styrker, da vi altid spillede i haven derhjemme, og har spillet sammen i Holsted. Det er noget jeg har glædet mig til i et stykke tid, og det er bare fedt nu, hvor vi spiller på hold sammen, fortæller Egelund til dbold.dk.

Når man spiller fodbold som ung, har man ofte brug for en vis opbakning. Både fra venner, holdkammerater, trænere og forældre. Specielt hos forældrene. Og den støtte og opbakning har Egelunds forældre været gode til at give både ham og hans bror.

– De har støttet mig meget godt, men også som jeg havde forventet. Vores forældre har aldrig nogensinde tvunget os til at spille fodbold, men de har da støttet os (Martin og hans bror, red.) i alt, og hjulpet os med alt. De ved også godt, at fodbold er noget af det vigtigste for os, så det er selvfølgelig fedt.

Som det næste mål i sin karriere, har Martin Egelund en klar vision.

– Mit næste mål er at skrive under på kontrakt nummer to med Esbjerg, og spille mig til en fast ligaplads på U/19 holdet næste år. Begge ting synes jeg ville være så fedt og endnu et skulderklap, da det jo igen viser at de tror på mig, forklarer angriberen.

Martin Egelunds idoler er danske Michael Laudrup og argentinske Lionel Messi. Begge spillere spillede og spiller offensivt på banen, hvad Egelund også gør. Og som angriber, er der flere aspekter af spillet, som man gerne skulle have styr på ifølge Esbjerg-spilleren.

– Jeg spiller angriber på banen, og er begyndt at spille meget kant på U/19-holdet. Der er forskellige former for angriber, men i mine øjne synes jeg en angriber skal kunne spille med ryggen til målet, være god på bolden, hurtig, god i boksen og have et godt spark. Samtidig med en snært af noget frækhed enten i afslutning eller finter til tider.

Tilfælles har de to, at de begge har trukket en FC Barcelona-trøje ned over hovedet adskillige gange. Og netop det hold, har Egelund et godt øje til.

– Min største drøm er at spille for Barcelona, da det er mit yndlingshold, og jeg godt kan lide deres spillestil med at have bolden meget. Det er selvfølgelig en stor drøm, men det er min største drøm, afslutter Egelund.

Næste gang Egelund formentlig skal i kamp for Esbjergs U/19-hold, er på udebane mod Randers Freja.

Læs sidste uges Fokus På her: Fokus på: Oliver Olsen – Pludselig var det ikke for sjov mere

In this article