Ny OB U/19-træner til D’ BOLD: Talentudviklings-turn-around på vej i OB

Tirsdag kom det frem, at det bliver 36-årige Kim Engstrøm, der efter sommerferien skal stå i spidsen for OB U/19, i hvad talentchef Tonny Hermansen kalder et nyt ungdomsset-up.

Engstrøm er i øjeblikket U/19-træner i Vejle Boldklub, og han og OB-talentchef, Tonny Hermansen, kender dermed hinanden fra Hermansens fortid som cheftræner i netop Vejle. D’BOLD har talt med de to herrer, der efter sommer altså er henholdsvis talentchef og U/19-træner i OB, om det kommende samarbejde i Odense Boldklub og tankerne bag odenseanernes nye talentkoncept.

Det er Tonny Hermansen, der som talentchef har stået for at hente sin tidligere kollega til OB, og i et talentset-up, der bygger på udviklingstrin årgangene op i gennem, er det vigtigt med en fælles forståelse trænere og talentchef i mellem, så han er svært tilfreds med at tilknytte Engstrøm som U/19-cheftræner i talentset-up’et.

– Vi forsøger at skabe en ny strategi for, hvordan OB skal se ud fremadrettet, og hvilket udtryk vi skal have som klub generelt fra U/13 og hele vejen op til U/19, både i forhold til hvordan vi gerne vil spille, og hvilke typer vi gerne vil have uddannet, og hvis jeg skal have mine idéer ud som talentchef, er det også vigtigt at have nogle trænere, der er med på idéen, og der er Kim en rigtigt dygtig træner, og jeg ved, hvad han står for, da jeg arbejdede sammen med ham i Vejle. Den profil, som Kim har, passer rigtigt godt til det set-up, som vi nu skal i gang med, så det er meget nærliggende, at Kim ryger med på vognen på det set-up, vi nu har sat i søen, også i forhold til at det gerne skulle være et langsigtet projekt, fortæller Tonny Hermansen til D’ BOLD, inden han forklarer, hvad han forventer, Kim Engstrøm kan bidrage med.

– Kim har trænet ungdomsfodbold i mange år og har været med til at udvikle mange spillere og også mange spillere, der er nået videre i systemet, så han ved, hvad der skal til for at udvikle spillere, som også kan begå sig på højeste niveau. Han har en god blanding af at have en god indsigt i at udvikle spillerne og en indsigt i at kunne forklare spillerne, hvad der kræves for at nå til tops.

Kim Engstrøm forlader Vejle Boldklub for en tilsvarende post i OB, selvom Vejle i øjeblikket ligger over fynboerne i U/19 Ligaen, men der er alligevel større muligheder i OB, vurderer han.

– OB har et spændende set-up i forhold til talentudvikling, og så er der måske større muligheder i en Superliga-klub, men med OB også geografiske muligheder, og der skal vi arbejde på at have bedre styr på Fyn, så de bedste spillere ikke skifter til konkurrenterne, fortæller han til D’ BOLD.

– Målsætningen på sigt er, at vi kommer til at ligge i top 6 i Danmark, når det gælder U/17 og U/19, selvom det kan variere alt efter årgangen, men det er ambitionen, og vi bør kunne sammenligne os med klubber som Esbjerg, AaB og Silkeborg.

Engstrøm lægger ikke skjul på, at han og Hermansens fælles fortid i Vejle har haft betydning for beslutningen om at drage til OB, som Engstrøm selv spillede for i ungdomsårene.

– Det var Tonny, der kontaktede mig i forhold til jobmuligheden i OB, og det betyder da en hel del, at jeg får en talentchef, der ved, hvad jeg står for, både hvad angår spillestil og som person. Vi havde et rigtigt godt samarbejde i Vejle, og vi forstår hinanden og også hinandens forskelligheder godt nok til at blive et godt mix, så vi får da et meget tæt samarbejde, og han har da haft stor betydning, fortæller den fynske Vejle-træner, der ikke er i tvivl om, hvad det er, han skal bidrage med, når han tiltræder OB-posten efter sommerferien.

– Jeg skal ind og bidrage med den erfaring, jeg har fået gennem min tid i Vejle, hvor jeg har lært rigtigt meget, så jeg kender til niveauet og til de krav og forventninger, der er til U/19-spillere, der skal op i en seniortrup, og så ved jeg, at man skal arbejde hårdt både som træner men også som spiller, hvis man vil nå noget, så jeg skal være med til at stille nogle større krav til de spillere, vi har, så de gøres klar til måske at blive Superliga-spillere, siger Engstrøm og fortsætter mere generelt om det kommende talentset-up.

– Det er ingen hemmelighed, at der kommer en helt ny turn-around i OB i forhold til talentudvikling, og i den forbindelse kommer vi til at have en helt klar spillestil mere eller mindre fra U/12 til U/19, og derudover skal U/19-holdet selvfølgelig også til en vis grad ligne førsteholdet, selvom det på førsteholdet er mere resultatorienteret, så vi skal også gerne have udviklet nogle vindere og noget kynisme.

Tonny Hermansen fortæller, at tankerne bag det nye talentkoncept bygger på en fælles ungdomsstrategi, der er uafhængig af, hvem der måtte besidde cheftrænerposten for førsteholdet. Det betyder, at der indtil U/17 fokuseres på et udvikle spillerne individuelt, hvorefter det holdtaktiske bygges på.

– Konceptet har ingenting at gøre med, hvem der er cheftræner for OB, men det er klart, at jeg har snakket med Kent Nielsen om, hvordan han gerne vil spille, og hvilke krav han stiller til spillere, der kommer op fra ungdomssystemet, men vi ser da helst, at spillerne også er lidt fleksible, men samtidigt skal vi jo have en tydelighed i vores måde at spille på, hvilket vil sige, at spillerne skal uddannes i at være fremadrettede og have vindermentalitet, så alle trænere helt fra U/13 er utroligt vigtige og med til at udvikle slutproduktet. Kims opgave bliver at sørge for, at spillerne i U/19 får det sidste, der skal til for at kunne slå i gennem, men fundamentet for spilleren skal lægges tidligere i udviklingsprocessen, fortæller han slutteligt til D’ BOLD.

Kim Engstrøm tiltræder OB-posten, når forberedelserne til næste sæson indledes.

In this article