Fokus på: Emre Mor – Fra fyret, talentfuld og temperamentsfuld til eftertragtet, supertalent og modnet

Hver mandag sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. I denne uge har Emre Mor været under luppen.

Brønshøj, Lyngby, landsholdet

Emre Mor er født den 24. juli 1997 i Brønshøj. Han er altså født i Danmark, men har via sine forældre rødder i Tyrkiet. Og det var i Brønshøj Boldklub, at han som fireårig startede med at gå til fodbold.

Efter fire år i Brønshøj skiftede Mor til Lyngby BK, hvor han spillede nærmest hele sin ungdomskarriere. Emre var et fantastisk stort talent, der allerede som 13-årig var på tale inde omkring DBU. Da Emre blev 15 år, var han i betragtning til det danske U/16-landshold, men blev i stedet sat på U/16-futurelandsholdet, da han fysisk ikke var så stor.

– Da han første gang kom ind i vores system, var han en meget lille spiller. En ekstremt lille spiller, som kunne noget ekstraordinært med bolden. Og han var også en meget temperamentsfuld spiller. Han gik meget op i det, men blev også ekstremt hidsig, for han kunne trylle med bolden, og derfor blev han ofte sparket ned. Han var en interessant spiller, som vi vidste, at vi skulle hjælpe med at tøjle sit voldsomme temperament, har ungdomslandsholdstræner Per Holm sagt om det unge talent til tipsbladets hjemmeside.

– Han var en kæmpe profil på future-landsholdet. Vi var i Belgien og spille, og alle var vilde med ham – ikke mindst Morten (Olsen, red.), som var nede og se kampene. Han sagde, “det er jo en fryd for fodboldelskere, at se ham der.”. Da var det kun et spørgsmål om tid, før vi kunne bringe ham ind på det rigtige landshold, og det gjorde vi så på U/17.

– Jeg gjorde intet galt

Alt imens Mor gjorde sig godt bemærket hos DBU, var han også i fremgang hjemme i Lyngby. Han blev ved med at udvikle sig, og var en trussel for hvert hold, ham kom i spil mod.

Men i vinteren 2015 gik det pludselig galt. Lyngby opsagde kontrakten med den dengang 17-årige Emre Mor med øjeblikkelig virkning.

– Beslutningen er truffet på baggrund af en helhedsvurdering, der lyder at vi ikke ser os i stand til at forløse Emres potentiale uden samtidig at gå på kompromis med de værdier, vi står for i Lyngby Boldklub. Det vil vi selvsagt ikke, og derfor er den naturlige konsekvens at kontrakten ophæves. Vi ønsker i den forbindelse Emre held og lykke i fremtiden, var meldingen fra Lyngbys talentchef, Birger Jørgensen.

En sådan udmelding ser man sjældent, og der var derfor meget snak omkring, om det var disciplinærårsager, der fik Lyngby til at sige stop. For at bryde klubbens værdier, var det ikke. I hvert fald ikke ifølge Emre Mor, som til D’ BOLD sagde:

– Jeg vil mene, at jeg helt klart har levet op til klubbens værdier. Det har jeg bevist igennem flere år.

– Fra min side af har det længe været ønsket, at kunne komme videre, da jeg ikke længere føler, jeg får det optimale ud af min udvikling Lyngby.

– Jeg er glad for, at vi fælles kunne blive enige om at få ophævet kontrakten. Det giver mig muligheden for at komme gratis til en større klub, hvor jeg får muligheden for at få den udvikling, jeg har brug for

Og en større klub, det kom han til. FC Nordsjælland var han rygtet til meget kraftigt allerede få dage efter hændelsen med Lyngby, og det var så også der, at Mor endte allerede en måned senere.

Han startede ud på deres U/19-hold efter han var faldet til, men han vist hurtigt, at han var klar til mere. I november 2015 fik han sin debut for FCN’s Superligehold i en kamp mod Randers FC, som FCN tabte 1-0. Her fik han kun de sidste seks minutter på banen. Men allerede runden efter fik han en startplads på hjemmebane mod Brøndby, men blev skiftet ud efter 70 minutter.

Siden da er det gået hurtigt for Emre Mor i FC Nordsjælland. Flere startpladser og hele fire gange, har han fået hele kampen på banen. Senest mandag eftermiddag mod FC København. En kamp som sikrede FCK det danske mesterskab, da de vandt kampen 2-0.

FC Nordsjælland ved godt, hvilket talent de har med at gøre. Og tilbage i december sidste år, forlængede de kontrakten med den unge Mor.

– Først debut, og nu en forlængelse af kontrakten. Det er to store drømme, som går i opfyldelse for mig. Stor tak til mine holdkammerater på U/19-holdet og trænerne. De har hjulpet mig rigtig meget, og har været gode til at tage imod mig.

Og holdets cheftræner er klar over, hvad han har at arbejde med.

– Jeg vil så nødig stå og tale en ung knægt for meget op, men det er helt ekstraordinært. Vi ser nogle ting fra ham til træning, som jeg ikke har oplevet før, har Kasper Hjulmand sagt til ritzau.

Og FCN ser også ud til at have fået det bedste frem i Emre Mor, der ikke kun har imponeret på træningsbanen og i Superliga-kamp, men som også har modnet sig som menneske.

– I starten blev jeg sur og kunne glide ud af kampene, når jeg blev sparket ned under en dribletur. Nu vælger jeg at tage det som et udtryk for, at de har respekt for mig. Det får mig til hurtigt at rejse mig og prøve igen, og det gør mig bedre, som kampen skrider frem, siger Emre Mor, siger Emre Mor til FCN’s hjemmeside.

Danmark blev vraget

Unge Mor har gennem hele sin ungdom repræsenteret de danske rød-hvide farver på de danske ungdomslandshold helt fra Futurelandsholdet og op til U/19. Men det er slut nu.

Tilbage i februar valgte Emre Mor nemlig at spille landsholdsfodbold for det land, hvor han forældre er fra, nemlig Tyrkiet.

– Det er min beslutning at spille for Tyrkiet. Det er en beslutning, jeg har overvejet længe og ikke en, jeg har taget fra den ene til den anden dag, siger Emre Mor.

– Det er nogle private ting, der ligger bag. Jeg føler bare mere for at spille for Tyrkiet, fordi jeg har rødder i landet. Det har ikke noget med Danmark at gøre, for jeg elsker landet.

Og det var en ærgerlig nyhed for FC Nordsjællands træner.

– Det er selvfølgelig drønærgerligt. Jeg vil ikke sige noget om processen, men statsborgerskab er jo en dybt personlig ting. Men det er ærgerligt for Danmark, sagde Hjulmand efter det blev offentliggjort, at Mor skulle spille for det tyrkiske U/21-landshold, og ikke det danske.

Også Per Holm, der længe har fuldt det store talent meget tæt, synes det var meget ærgerligt, at Mor fravalgte Danmark.

– Det ærgrer mig helt vildt. Primært fordi jeg gerne ville have præsenteret ham over for den danske befolkning på det danske landshold. Det ærgrer mig også personligt, fordi jeg har haft et meget tæt forhold til ham, så det gør da ondt. Og så er han født og opvokset i Danmark, selvom han har tyrkiske rødder, siger den danske U-landsholdstræner.

Eftertragtet i udlandet

Emre Mor har med sin seneste succes gjort sig bemærket i udlandet. Tidligere har St. Etienne haft Mor på besøg, mens han stadig var i Lyngby.

Men på det seneste har han været rygtet til alverdens storklubber. Her har blandt andet engelske Manchester United, Liverpool og tyrkiske Besiktas været emner som den unge angribers nye arbejdsgiver.

Dog er topklubber ikke det næste skridt, hvis man spørger Emre Mor.

– Når jeg føler mig klar til at skifte, bliver det ikke til Barcelona eller Manchester City jeg skal til. Det er måske level 2. Jeg siger altid, at der er level 1, 2 og tre, og det er level 2, jeg skal til, siger Mor.

Læs sidste uges Fokus På: Fokus på: Mads Døhr Thychosen – En del af Danmarks måske største fodboldstamtræ

In this article