Fokus på: Younes Jai – Computerspil, U/17-landshold, og det forbudte skifte

Hver mandag sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. Denne uge er Brøndby IFs Younes Jai kommet under luppen.

Younes Jai er nok ikke det navn, der får flest klokker til at ringe, men på trods af dét, så har spilleren allerede oplevet en del, i sine hidtil 16 somre i livet.

Otte år. Så mange år var gået af Jais liv, da han startede til fodbold. Årsagen lå simpelthen i, at hans far hellere så ham bruge sin tid på fodbold, end på computerspil.

– Det er faktisk en lidt sjov historie. Det hele startede med, at min far syntes jeg brugte for meget tid på computerspil og han havde samtidigt bemærket, at jeg var rigtig glad for en bold, så han sørgede for, at jeg startede til fodbold i BK Unionen, forklarer Jai til dbold.dk.

Den nuværende Brøndby-spiller skiftede, et år efter sin start i BK Unionen til B93, som han havde et succesfuldt femårigt ophold hos.

– I B93 havde vi et stærkt hold, men efter et par år følte jeg, at jeg trængte til nye udfordringer. Jeg havde fået fortalt, at FC København manglede en spiller som mig og da jeg bor på Frederiksberg, så passede det godt til det hele, forklarer Jai om perioden inden han som 13-årig valgte at skifte til FCK.

Og så tog Jai til FCK, hvor han fik sig en meget god start. Han scorede mål på samlebånd for de hvid-blå københavnere, og fik langsomt bevist sit værd i hovedstadsklubben. Som U/14-spiller fik han på sjælden vis lov til at optræde med FC Københavns U/15-hold til AGF Elite Cup. Her viste spilleren imponerende takter, hvorfor han et år efter blev rykket op til U/15-truppen. Her deltog den unge angriber i Audi Cup – en ungdomsturnering, som hovedstadsklubben er værter for – og blev matchvinder i finalen, da København mødte Malmö FF, og formåede derved at sende trofæ, guld og hæder til København.

Hans imponerende takter holdt stik, indtil han kort efter Audi Cup-finalen var spillet, pådrog sig en knæskade, der holdt ham ude i et efterfølgende halvandet år. Da skaden så var helet, blev Jai rykket op på klubbens U/17-hold, hvor han i sin debut mødte FC Midtjylland, og scorede kampens enlige svale. Hans succes på ynglingeholdet stoppede ikke dér, da han i de efterfølgende kampe drev gæk med flere af U/17 Ligaens spillere, og imponerede alt og alle.

Turen går til… rivalerne fra Brøndby

Det er ikke hverdagskost, at en ung spiller vælger at ophæve en kontrakt med en af Nordens største klubber, og kort tid efter skifter til rivalerne. Men det var lige præcis dét, Jai valgte at gøre. Han valgte at, kort efter sin kontraktophævelse i FC København, skifte til de forsvarende mestre af U/17 Ligaen, Brøndby.

Skiftet var noget, der glædede den unge spiller, som så frem til de udfordringer, han ville møde i Brøndby.

– Brøndby er en klub med en lang historie og en stærk kultur. Det er en stor klub og de har vist, at de både kan udvikle talenter til højeste niveau samt vinde titler og mesterskaber og det passer fint til mit DNA for jeg vil vinde, forklarer Jai.

Faren kan også have spillet en rolle i skiftet til Brøndby, men det er ikke noget, Jai har snakket højt om før:

– Min far har altid holdt mest med Brøndby og jeg har et billede fra dengang, hvor jeg er syv-otte år og løber rundt i en Brøndby trøje, så det er lidt sjovt, at jeg er her i dag. Det var ikke noget jeg snakkede højt om i FC København, griner Jai.

Jai har ikke tidligere udtalt sig om bruddet med FCK, men D’ BOLD har alligevel været i stand til at få en kommentar på den unge spillers kontroversielle skifte:

– Set udefra vil der nok være folk, der undrer sig over, at jeg valgte at få min kontrakt ophævet. Jeg havde en god tid i FCK, hvor jeg havde fornøjelsen af en masse dejlige mennesker og gode holdkammerater, men jeg oplevede desværre også ting, der gjorde, at jeg ikke kunne se mig selv fortsætte i klubben, forklarer Jai.

Det var også et mærkeligt skifte for spilleren selv, der var vant til at være på den anden side af FCK-Brøndby-rivalriet. Spilleren fortæller ligeledes, at skiftet ikke har forløbet helt smertefrit.

– Jeg har selvfølgelig fået en masse kommentarer fra folk rundt omkring og det var også en mærkelig følelse pludselig at være hos dem, som man altid har set, som den værste fjende, men folk i klubben har været gode til at tage imod mig, så jeg føler alligevel, at jeg rimelig hurtigt er faldet godt til, forklarer den nuværende U/17-spiller.

Og selvom han på det sociale plan er faldet godt til klubben, så har hans første halvår på Vestegnen, fysisk, ikke gået som forventet. Det bærer et trænerskifte og skader blandt andet skylden for:

– Jeg kom jo til Brøndby lige op til et trænerskifte, hvor klubben fik ny U17 træner og samtidigt blev jeg skadet og var ude helt frem til april måned, så det er ikke gået helt som jeg regnede med, forklarer Jai, men tilføjer, at han ikke vil lade skader og modgang stoppe ham fra at nå sit mål som spiller:

– Skaderne og modgangen har kun gjort mig stærkere. De gange jeg har været skadet er jeg kun kommet stærkere tilbage og det ved jeg, at jeg også gør denne gang. Uanset om jeg spiller i Brøndby eller et andet sted, så ved jeg, at jeg nok skal præstere.

16 år og fast landsholdsspiller

Det er dog ikke kun på klubplan, at den unge angriber har fået opmærksomhed. Han har flere gange optrådt for det marokkanske U/17-landshold, der tre måneder efter Jais comeback fra sin skade i FCK, kontaktede ham, og inviterede ham til ungdomslandsholdets træningssamling, hvor flere spillere, der til daglig tørner ud i forskellige respektive europæiske lande, var til stede – og netop dét var overvældende for den unge spiller.

– Det var en rigtig fed oplevelse, der var jo spillere med fra de største klubber i Frankrig, Italien og Spanien. Det gav et stort selvtillidsboost, da man kunne se og mærke, at man sagtens kan hamle op med spillere fra Real Madrid og andre store klubber, fortæller Jai, og forklarer videre:

– Jeg er født og opvokset i Danmark, men mine forældre er fra Marokko, så jeg har selvfølgelig et bånd til begge lande. Jeg har dog ikke hørt fra DBU i landsholdsregi og derfor er det også naturligt, at jeg lige nu har valgt at repræsentere Marokko.

Og selvom han har haft succes på landsholds- og klubplan, så er han som 16-årig allerede forhåbningsfuld omkring sin fremtid i fodboldens verden.

– Først og fremmest, så vil jeg gerne forsøge at slå igennem i Danmark og slå mit navn fast i dansk fodbold, men på længere sigt, så har jeg drømme om en større liga og klub i Europa. Drømmen og det ultimative mål er FC Barcelona, men jeg vil hellere lade fødderne tale for mig, afslutter Jai.

Den 16-årige Brøndby- og landsholdsspiller er en offensiv kraft på banen, og kan således – foruden at agere som central angriber – ligeledes operere på kanten.

In this article