Optakt: Danmark U/17 – Sverige U/17

Der er dømt arvefjendeopgør, når det danske U/17-landshold mandag klokken 12.00 dansk tid tørner sammen med Sveriges ditto. D’ BOLDs udsendte i Baku kigger frem mod kampen.

Vi skruer tiden tilbage til den 17. november sidste år. Parken er propfyldt og med en sejr i kampen mod Sverige lever det danske A-landshold stadig i kampen om at komme til EM. Danmark får en god start, men med to flotte mål slukker Zlatan Ibrahimovic de rød/hvide EM-drømme og gør Parken tavs.

Nu er der dømt revanche, og selvom scenen i mandagens kamp i Baku er en helt anden, så tag ikke fejl: Kampe mellem Danmark og Sverige er noget ganske særligt.

Malmö og England

Sverige er med ved U/17 EM for anden gang, og så sent som i 2013 opnåede svenskerne det hidtil bedste EM-resultat, da man nåede semifinalerne i Slovakiet. Helt så tilfredse er den svenske lejr nok næppe med deres rejse til årets turnering i Baku, som bød på masser af bump på vejen. Allerede i første kvalifikationsrunde kneb det nemlig for Blågult, som kun vandt én af tre kampe. Heldigvis spillede man de resterende to kampe uafgjort, og det var nok til en plads ved Elite Round. Her startede vore nordiske naboer svagt ud og tabte til Portugal, men svenskeren fik vendt skuden og med sejre mod Wales og dernæst Kroatien, blev EM-billetten sikret.

Holdets træner, Magnus Wilkman ser slutrunden i Aserbajdsjan som en god mulighed for sine spillere:

Det er en stor oplevelse og en god mulighed for at udvikle vores spillere, da vi ikke ofte optræder i turneringer som denne, siger den svenske træner til uefa.com.

Wilkmans mandskab består af en midterakse fra Malmö. I forsvaret regerer Hugo Andersson, på midtbanen kæmper Mattias Svenberg og i front huserer Teddy Bergquist, som er en fast bestanddel af Malmös førsteholdstrup. Derudover råder den svenske landstræner over spillere fra fra store og mellemstore svenske klubber, krydret med tre talenter fra engelsk fodbold. Her er især Chelseas Joseph Colley værd at holde et ekstra vågent øje med. Den centrale forsvarsspiller med gambiske rødder er en dygtig spiller og brølstærk, men han er ikke Sveriges største profil.

Pas på, Danmark

Med sin næse for mål, ekstreme hurtighed og atletiske stil er Joel Asoro Sveriges bedste spiller. 12 mål i 17 ungdomslandskampe taler sit tydelige sprog, og rent faktisk har Sunderland-angriberen med fortid i Brommapojkarne allerede slået sit navn fast ved EM i Baku. Da Sverige slog England med 2-1 stod Asoro nemlig for begge scoringer og var kampens helt store oplevelse.

Svenskerne var pressede i store dele af kampen, men med Joel Asoro i angrebet havde Magnus Wilkman et giftigt våben, som konstant truede Englands forsvar. På trods af 10 engelske hjørnespark og 15 skud på mål måtte englænderne sande, at Asoro var for stor en mundfuld. Angriberen var her, der og alle vegne, og med scoringer i det 4. og 59. minut er det ikke forkert at kåre Sunderland-angriberen til kampens spiller. Pas på ham, Danmark!

”Never change a winning team”

Lad os bare satse på, at den danske U/17-landstræner som vanligt er godt forberedt på modstanderens kvaliteter og så i stedet vende blikket indad. Danmark fik en forrygende start på EM-slutrunden, da de forleden spillede lige op med Frankrigs forsvarende europamestre. Der var tale om en kollektiv pragtpræstation, og danskerne kunne tillade sig at være skuffede over at man ikke fik alle tre point. Jan Michaelsens tropper havde chancerne til mindst ét mål.

Med tanke på den flotte præstation mod Frankrig forventes det, at landstræneren udtager de samme 11 til kampen mod Sverige. Danmark vil ligesom i seneste opgør, efter alt at dømme, stille op i en 4-2-3-1 formation, med Mads Roerslev, Nicklas Vesterlund, Luka Racic og Andreas Poulsen i forsvaret, Nicklas Strunck og Victor Torp på midtbanen, Carlo Holse og Sebastian Buch på kanterne, Jonas Wind som hængende angriber og Jens Odgaard som spydspids. Meget tyder på, at også Oskar Snorre får genvalg mellem stængerne. Lyngby-keeperen stod en fin kamp mod Frankrig.

Nøglen til succes i kampen mod Sverige bliver, at danskerne endnu engang står organiserede i defensiven og ikke tillader modstanderen ro på bolden. I kampen mod franskmændene formåede den danske midtbane med Nicklas Strunck og Victor Torp at bryde et utal af bolde, og kan det gentages, er Danmark nået et langt stykke af vejen.

Sverige vil dog spille langt mere direkte end Frankrig, som i store perioder af kampen blot trillede bolden rundt uden at blive farlige. Svenskerne vil forsøge at true det danske bagrum med stikninger og lange bolde mod Joel Osoro, og her kræver det forudseende og konsekvent forsvarsspil fra de to centrale forsvarsspillere Luca Racic og Nicklas Vesterlund, hvis ikke Osoro igen skal løbe med overskrifterne.

Leverer de rød/hvide en god, defensiv indsats så er der store, danske sejrschancer. Jan Michaelsen råder nemlig over offensive spillere med stor kvalitet, og der skal nok falde chancer af til Odgaard og de øvrige offensivspillere. Så handler det bare om at putte den i kassen.

Allianz Arena 2.0

Kampen mellem Danmark og Sverige spilles på det imponerende Baku Olympic Stadium, som blev bygget i 2013 og har plads til 65.000 tilskuere. Helt så mange kommer der næppe til mandagens U/17-dyst, men til værtnationens åbningskamp mod Portugal var der 33.000 på lægterne, så man skal ikke udelukke et flot fremmøde.

Sammenligningen med Bayern Münchens Allianz Arena er stor, så der venter de danske talenter en stor oplevelse, når kampens slovenske dommer, Mitja Žganec klokken 12.00 dansk tid fløjter op på det enorme stadion.

In this article