U/17 EM i Aserbajdsjan: Kan Danmark gå hele vejen?

Den tidligere Sovjetrepublik, Aserbajdsjan byder velkommen til U/17 EM, og Danmark er med blandt de 16 nationer, som fra d. 3.-21. maj skal spille om guldet i Aserbajdsjans hovedstad, Baku.

Mens alles øjne i disse dage er rettet på Premier League og Leicesters sensationelle mesterskab, løber en anden, stor og spændende begivenhed af stablen. Det europæiske mesterskab for unge fodboldspillere under 17 år er en forsmag på hvilke spillere, der vil pryde forsiderne i de kommende år. Senest har superstjerner som Paul Pogba, Memphis Depay og Mario Götze deltaget i turneringen, og antallet af topspillere, der har deltaget i U/17 EM, er lang.

Der er derfor god grund til at glæde sig til slutrunden, hvor det mest iøjnefaldende, set med danske briller, er, at vores eget U/17-landshold har kvalificeret sig. Det er naturligvis dejligt, men hvor store er de Danmark chancer egentligt, hvem er de danske profiler og hvordan endte en flok unge, talentfulde fodboldspillere pludseligt i Østeuropas yderste afkrog?

Vejen til Aserbajdsjan

Rejsen startede i efteråret 2015, hvor landets bedste spillere fra årgang 1999 mødte Grækenland, Kasakhstan og Island i den første kvalifikationsrunde. Her kæmpede 52 nationer om i alt 32 pladser til den anden kvalifikationsrunde, den såkaldte Elite Round, som er sidste skridt på vejen inden EM. Med sejre på 2-0 mod Island og 4-1 mod Kasakhstan, gjorde det ikke så meget, at kampen mod Grækenland sluttede uden scoringer.

Danmark var videre til Elite Round, hvor man atter blev inddelt i en pulje med tre andre hold. Puljens førsteplads og evt. bedste 2’er ville avancere til den endelige slutrunde i Aserbajdsjan. Ved Elite Round startede Jan Michaelsens tropper som lyn og torden og de besejrede Skotland med hele 4-0. Dermed ville en sejr i den efterfølgende kamp mod Schweiz kaste en EM-billet af sig.

Kampen mod schweizerne var en jævnbyrdig affære, men da kampen skulle afgøres, var det de danske talenter, der var skarpest. I kampens døende minutter var FC Nordsjællands Nicklas Struck Jakobsen nemlig på pletten, da han scorede sit livs hidtil vigtigste mål, som gav Danmark en sejr på 2-1 og, hvad vigtigere var, en billet til EM!

Kan Danmark gå hele vejen?

Den danske succes skyldes flere ting, men først og fremmest er holdets stamme af spillere fra FC København vigtig. FCK har været altdominerende i U/17 Ligaen i denne sæson, og løverne har hele fem spillere med i Aserbajdsjan. FCK’erne ridder på en bølge af selvtillid, og kan de overføre den til resten af holdet, kan det blive guld værd. Specielt spændende bliver det at se, om U/17 Ligaens suveræne topscorer, Jonas Wind, som har scoret 25 gange sæsonmål i landets bedste U/17-række, kan bombe videre i landsholdsdragten.

Selv om målmaskinen Jonas Winds målgennemsnit er imponerende, er han ikke den dansker, der har scoret flest mål i kvalifikationsrunderne. Med fem scoringer hedder Danmarks topscorer Jens Odgaard. Angriberen, der allerede har fået debut for Lyngbys 1. divisionshold, er således også et godt bud på en dansk topscorer under EM-slutrunden.

Derudover skal Danmark sætte sin lid til at defensiven står stærkt og kompakt. Holdets sidste skanse er målmandstalentet https://www.dbold.dk/wp/../uploads/FIFA-E-sport.jpg Hauervig fra Brøndby, og det kræver en række gode præstationer af den blågule keeper, hvis U/17-landsholdet skal skabe overraskelsen. Dernæst kræver det, at Andreas Poulsen fra FC Midtjylland skal styre forsvaret med hård hånd, og at midtbanefolkene Luka Racic fra FC København og anfører Nicklas Strunck Jakobsen fra FC Nordsjælland skal få spillet til at flyde, hvis ikke landsholdet skal med den første flyver retur til Danmark.

Nej, det skal ikke være nogen hemmelighed, at Danmark ikke hører til blandt forhåndsfavoritterne til at snuppe EM-trofæet. Landstræner Jan Michaelsen har da også udtalt, at danskere intet har at tabe. Den udtalelse skal ses i lyset af, at Danmark er havnet i pulje C, som er lidt af en skrækpulje og tæller Frankrig, Sverige og England.

Frakrig: Den værst tænkelige modstander

Når dommeren d. 6. maj klokken 17.00 fløjter op til Danmarks første kamp ved U/17 EM, er modstanderen den sværeste, man kunne forestille sig. Her venter de forsvarende mestre fra Frankrig, og med tre sejre i første kvalifikationsrunde var det en smal sag for franskmændene at avancere til Elite Round, hvor man med 1-0-sejre mod Grækenland og Island gjorde kort proces og sikrede sig EM-billetten, og så gjorde det ikke så meget, at man tabte den tredje og sidste kamp med 2-1 til Østrig. Holdet tæller en lang række profiler, som gør sig gældende i store, franske klubber. Hvis Danmark skal gøre sig forhåbninger om et godt resultat mod talenterne fra baguettens hjemland, så kræver det, at man holder den franske topscorer, Ervin Taha i kort snor. Den 17-angriber, der frister en tilværelse i Bourdeaux, har scoret tre gange i kvalifikationen.

Sverige: Kan svenskerne gøre U/21-holdet kunsten efter?

Efter den svære åbningskamp mod Frankrig venter så vores svenske naboer i kamp nummer to. Sverige høstede med sommerens U/21-triumf frugterne af et godt gennemført talentarbejde, og derfor bliver det spændende at se, om svenskernes U/17-tropper kan gøre U/21-talenterne kunsten efter og vinde guld. Det er der dog ikke meget, der tyder på. Sverige sled og slæbte allerede i første kvalifikationsrunde, hvor man bortset fra 5-0-sejren mod upåagtede Malta ikke formåede at vinde. To uafgjorte resultater mod Finland og Irland banede alligevel vejen for videre avancement til Elite Round. Her startede de svenske talenter skidt ud og tabte med 2-0 til Portugal. Man var derfor pressede inden de sidste to kampe, men svenskerne stod for presset og slog både Kroatien og Wales. Svenskerne må ligesom Danmark acceptere, at de store og stolte fodboldnationer fra Frankrig og England er favoritter til at gå videre fra pulje C, men svenskerne vil næppe give op uden kamp. Holdets største håb er topscorer Teddy Bergqvist fra Malmö. Angriberen spiller til dagligt i den bedste, svenske U/21-række og er desuden en fast bestanddel af Malmös førsteholdstrup. Af andre navne i den svenske trup kan nævnes Henrik Bellman, som i sidste uge blev dansk mester i U/17 Ligaen med FC København. Der venter Bellman et sjovt møde med sine danske holdkammerater, når Danmark og Sverige d. 9. maj klokken 14.00 tørner sammen.

England: Alle gode gange tre

I tredje og sidste puljekamp skal Danmark på endnu en svær opgave, når fodboldens hjemland d. 12. maj klokken 19.00 byder op til dans. Det engelske U/17-landshold legede sig igennem første kvalifikationsrunde, hvor modstanden var nærmest ikkeeksisterende. 8-0 mod San Marino blev efterfulgt af en 5-0-sejr over Armenien, inden Portugal endelig bød englænderne op til dans i en kamp, som sluttede 1-1. I Elite Round, da det blev alvor, viste Steven Coopers mandskab dog klassen og slog Tyrkiet med 3-1 og siden Finland med 1-0, inden man delte i porten med Ukraine, men da var holdet allerede sikret en plads ved EM-slutrunden, som man desuden har deltaget i hele 16 gange tidligere. To gange har de engelske talenter stået højest på sejrsskamlen ved et U/17 EM, og skal de fodboldglade englændere lave alle gode gange tre, kræver det en stor slutrunde fra topscorer Jonathan Leko. West Bromich-angriberen scorede hele seks gange i kvalifikationsrunderne, og kan som 17-årig prale af at have tre Premier League-kampe på cv’et – imponerende!

 

 

 

In this article