U/17-landstræner om sejrsmål: Det er pisse godt lavet

Han er glad, men træt, Jan Michaelsen, da D’ BOLDs udsendte efter 1-0-sejren mod Sverige møder ham i mixed zone. Sebastian Buchs sene sejrsmål er et produkt fra træningsbanen, mener landstræneren.

Wuhuuuu! Det var svært at holde begejstringen tilbage, da Sebastian Buch i det 83. spilminut runder den ellers så velspillende svenske målmand, Pontus Dahlberg og sparker Danmark et skridt tættere på kvartfinalen ved U/17 EM i Baku. Målet er langt fra nogen tilfældighed, forsikrer landstræneren:

Det er pisse godt lavet af Lasse (Sørensen) og Sebastian (Buch). De finder lige hinanden. Det er faktisk noget, vi trænede i går til træning, de der chipbolde, siger Jan Michaelsen til D’ BOLDs udsendte i forårssolen og fortsætter:

Jan Michaelsen havde masser af overskud, da han blev interviewet af lokale medier (foto:dbold.dk).
Jan Michaelsen, her interviewet af lokale medier (foto:dbold.dk).

Så jeg er meget tilfreds med målet, forstået på den måde, at det er noget, vi har punket dem for i lang, lang tid. Det er jo fedt at se, at nogen af de ting vi træner på, at det udmønter sig i produkter.

Den danske landstræner elsker at snakke taktik, det kan man se på ham. Selvom kampen er overstået, er hans ivrige armbevægelser et fysisk bevis på, at for Michaelsen er fodbold mere end blot et arbejde. Danmark har i de seneste to kampe haft fornøjelsen af store, stærke forsvarsspillere. Frankrigs Dan-Axel Zagadou og Sveriges Joseph Colley har begge statur som basketballspillere, men landstræneren ved, hvordan man får giganterne til at ryste i bukserne:

-Hvis de (store, stærke forsvarsspillere red.) har spillet foran sig hele tiden, så er det alt for nemt for dem. Når de skal vende sig og løbe og dække større rum, så er det, at det bliver svært for dem.

Foto: UEFA
Baku Olympic Stadium var badet i solskin under kampen mellem Danmark og Sverige (Foto: UEFA)

Vindstille og med plusgrader på den gode side af 20 gør, at de slidstærke, danske talenter er trætte efter 80 hårde minutter. Ja, selv landstræneren er mærket:

-Det var en hård kamp for mig. Jeg måtte piske drengene lidt frem. De var ved at gå døde allerede i halvlegen. Så jeg har brugt mange kræfter – også mentalt – lidt i forhold til, hvordan vi skulle få momentum over på vores side.

Og netop momentum prøvede både Danmark og Sverige at tilkæmpe sig i kampens afgørende fase. Ingen af holdene var tilfredse med at spille uafgjort, så begge trænere satsede. Jan Michaelsen kastede en forsvarsspiller frem i angrebet:

– Jeg gik efter sejren, så smed vi Luca (Racic red.) op på top. Det åbnede bare kampen lidt op, og det synes jeg ikke, at vi blev bedre af, og så faktisk da jeg er på vej til at kalde Luca (Racic red.) ned igen for at sige, at så må vi spille kryds, så opstår der denne her chance, fordi de (Sverige red.) også gambler, er ordene fra Jan Michaelsen, som naturligvis refererer til FC Midtjylland-angriberen Sebastian Buchs flotte sejrsmål, der skabte vild jubel i den danske lejr.

Foto: UEFA
Jan Michaelsens udvalgte leverede en ny, flot præstation (Foto: UEFA)

Buch startede kampen på bænken, og det var af taktiske årsager, forklarer den danske cheftræner, som kun har rosende ord at sige om Danmarks nummer 14:

-Det er klart at målet er cremen på isen, men grunden til at Sebastian (Buch red.) starter ude, det var, at jeg føler, at Mads (Mikkelsen red.) er lidt bedre, når vi har bolden. Han er en lidt mere væver type. Sebastian er pisse god at have på bænken, forstået på den måde, at han kan spille mange positioner, og han kommer altid ind med 100 % og er vokset rigtig meget i løbet af året som spiller.

Før Sebastian Buch afgjorde kampen og skabte eufori i den danske lejr, var Jan Michaelsen ikke helt tilfreds med kampens forløb:

-Det bliver jo sådan en hektisk og åben kamp, som jeg ikke kan lide som træner, men på en eller anden måde, så var jeg også nødt til at sige: Hvad fanden, hvad kan vi gøre, for at vi måske får lidt mere plads?

Så derfor foretog landstræneren en dobbeltindskiftning. Med 17 minutter tilbage på stadionuret kom Sebastian Buch og Lasse Sørensen på banen. De erstattede Jens Odgaard og Victor Torp. Om sidstnævnte siger Michaelsen:

-Med hensyn til ham, der kommer der (Victor Torp kommer gående), så synes jeg, at han var ved at gå lidt træt, og så havde han et gult kort. Lasse (Sørensen red.) er frisk, og jeg har tre kvalitetsmidtbanespillere, så jeg tænkte, at okay, så lad os se, om vi kan få lidt ny energi med Lasse. Victor har brugt rigtig mange kræfter i den første kamp også.

Foto: UEFA
Mads Mikkelsen leverede en flot arbejdsindsats (Foto: UEFA)

-Den anden udskiftning var Mads (Mikkelsen red.), som jeg synes har lavet et kæmpe stykke løbearbejde og trukket linjen, men var ved at gå flad, og så ved jeg at Jeppe (Okkels red.), han er pisse god til at gå på ydersiden. Det var ikke fordi, at jeg var utilfreds. Det var mere for at give ny energi, beretter landstræneren,inden han tilføjer:

-Vi har jo 18 mand, der er dygtige alle sammen.

Og det har Jan Michaelsen fuldstændig ret i. Danmarks talenter har vist sig så dygtige, at en kvartfinaleplads nu i den grad er inden for rækkevide. Inden interviewet slutter, bliver D’ BOLDs skribent da også nødt til at spørge landstræneren, om Danmark går videre til kvartfinalen. Det vil han ikke helt svare på:

-Jeg vil sige det sådan, at vi vil gøre alt for det, og vi vil levere en god præstation igen. For mig handler det om, at vi leverer gode præstationer hver gang. Hvis man leverer nok gode præstationer i lang, lang tid, så bliver man også belønnet. Det er min filosofi, og den er ret simpel, er Jan Michaelsens sidste ord til D’ BOLD.

Om Danmark opnår en plads ved kvartfinalerne ved U/17 EM i Baku bliver bestemt torsdag aften, når de danske talenter møder England. Med et uafgjort resultat mod englænderne er kvartfinalen en realitet.

In this article