Fokus på: Kristian Dirks Riis – Seniorkontrakt trods mange skadesperioder

Hver uge sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. I denne omgang har Kristian Riis fra FCM været i D’ BOLDs søgelys.

Fodbold lå lige til højrebenet

Det har altid ligget i familie at spille fodbold. I sær fordi hans far tidligere har spillet det meget. Så Kristian Dirks Riis var ikke ret stor, da han begyndte til fodbold, og dermed gik en smule i sin fars fodspor. Det var dog ikke den eneste grund, for i hjemmet blev der tit set fodbold, og derfor skabte han også en interesse for sporten.

Og netop familien har haft stor betydning for Riis i hans karriere indtil videre.

– De har betydet alt. Familien, som altid står bag mig, er et ultimatum for om du lykkes eller ej.

Riis startede til fodbold i Haderslev, fordi det var der, han boede. Senere blev det dog SønderjyskE-trøjen, som han hev over hovedet. Og tiden i hjemstavnsklubberne ser han tilbage på med smil.

– Den var spændende. Jeg har altid boet i Haderslev – så selvfølgelig var det Sønderjyske jeg startede i. Det var der, jeg skabte venskaber, og også der jeg startede min udvikling. Så alt i alt var tiden god, fortæller Dirks Riis til D’ BOLD.

Tre gange dansk mester

19-årige Kristian Riis kom til FCM i 2011 som 15-årig, hvor han skulle spille på deres U/17-hold. I den første sæson opnåede han og holdet en flot andenplads med 54 point i 16 kampe. Det samme antal point opnåede de året efter, men der var det nok til at stå lige med AaB på førstepladsen. FCM havde den bedste målscorer, og derfor vandt det ligaen.

Herefter blev han Dirks Riis rykket op på U/19-holdet, hvor han de to seneste år har været med til at vinde ligaen. Ergo har han de sidste tre år været en del af Danmarks bedste ungdomshold.

– Da jeg kom til FCM mærkede jeg for første gang et professionelt setup. Alle var imødekommende, men professionelle. Min tid som ungdomspiller har været helt igennem fantastisk både som fodboldspiller, men også som menneske, siger Riis og fortsætter:

– Det har været helt specielt. Tre år i træk er helt vildt, men ikke overraskende hvis man kigger på de spillere, der er på holdet. Jeg er både glad og stolt over at have været med til at skrive historie i FCM med tre års mesterskaber.

Efter han havde vundet mesterskabet med U/19-holdet det første år, kvalificerede de sig til UEFA Youth League. Her imponerede de unge ulve alt og alle, da de ikke kun gik videre fra deres egen kvalifikationsvej, men bagefter slog mægtige Atlético Madrid. De måtte dog forlade turneringen med en smule ærgrelse efter de røg ud til FC Barcelona, der, en smule misvisende, vandt 3-1 på hjemmebane over danskerne.

Men selvom Riis ikke selv nåede at være med i mere end én kamp, var det ret stort for ham at være med alligevel.

– Det var stort. Desværre har jeg været en del skadet. Men den ene kamp jeg fik var stort, og man skal huske at nyde disse øjeblikke, så det gør jeg selvom det kun blev til én optræden, fortæller forsvarsspilleren.

Seniorkontrakt trods skadesplaget

Og der har virkelig været mange skader, som har holdt den unge FCM-spiller ude i mange måneder af gangen.

Foto: fcm.dk
Foto: fcm.dk

– Jeg har været en del skadet. Det startede med jeg fik en drilsk skade i en mavemuskel. En decideret fibersprængning i den nederste mavemuskel, som holdte mig ude i seks måneder. Så kom der et forstrukket ledbånd i knæet og ovenikøbet kom der en meniskskade som holdt mig ude i yderligere tre-fire måneder. Men jeg har aldrig givet op. Så selvfølgelig var det en meget stor dag for mig, da jeg fik tilbudt en stor kontrakt af FCM, og samtidig også en belønning for at hårdt arbejde betaler sig, forklarer Riis til dbold.dk.

Og som han selv nævner, har han for nyligt skrevet under på en ny kontrakt med FCM. Den varer fem år og giver ham samtidig en oprykning til Superligaholdet.

– Det er en drengedrøm. Det var målet da, jeg startede på akademiet. Man har, siden man har været helt lille, løbet rundt om drømt om dette øjeblik. Så for mig betyder det sindssygt meget, siger Riis, der har John Terry og den tidligere FCM-spiller, Erik Sviatchenko, som sine idoler.

Landsholdet er drømmen for fremtiden

Riis har tidligere været udtaget til det danske U/17-landshold, hvor han har fået hele syv kampe på CV’et. Her er det blevet til 1 sejr, tre uafgjorte kampe og tre nederlag. Den ene sejr var over Georgien, men der blev spillet lige op mod Slovakiet, Ukraine og Schweiz.

– Det er noget af det største man kan som fodboldspiller. Det er kæmpe stort at synge nationalmelodien med ti andre og kæmpe for sin nation.

Siden da har han dog ikke været udtaget til hverken U/18- eller U/19-landsholdet. Men landsholdet er noget, som den unge forsvarsspiller går og drømmer om engang i mellem.

– Ja, selvfølgelig gør jeg det. Det er målet, og det er jeg sikker på, jeg nok skal nå med lidt held og hårdt arbejde, fortæller Riis.

Han næste mål er dog at få debut for FC Midtjyllands førstehold. Og den er måske ikke så langt væk. For FCM er kendte for at give deres talenter chancen engang i mellem i Superligaen, og bruger dem ofte i DBU’s pokalturnering.

Hans ultimative drøm er dog at spille på landsholdet og at spille for en klub i udlandet. Og noget tyder på, at han godt kunne tænke sig at kommer til England og spille i Premier League, da hans favoritklub er Liverpool FC.

Læs sidste uges Fokus På: Fokus på: Mark Brink Christensen – Supertalentet fra Esbjerg fB

In this article