Sæsonen der gik – U/17 Ligaen – 2015/2016 – 1.-7.-pladsen

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold! 

Talenterne fra U/17 Ligaen holder i disse dage en velfortjent sommerferie oven på en hård og lang sæson med 26 kampe. FC København var suveræne og vandt guld, mens FC Nordsjælland tog sig af sølvmedaljerne og FC Midtjylland bronzen.

Her kan du læse om holdene fra 8.-14.-pladsen.

(dbu.dk).
(dbu.dk)

1. plads – FC København – 70 point

Største sejr: 5-1 v. Vejle (u.) og 5-1 v. Haderslev (h.)

Største nederlag: På imponerende vis gik FC København ubesejret gennem U/17 Ligaen

Sæsonens højdepunkt: Med hele 22 sejre er der nok højdepunkter at tage af, men i FCK’ernes 3-0-sejr ude mod titelkonkurrenterne fra FC Nordsjælland i 10. spillerunde viste løverne for alvor, at ingen kunne forhindre dem i at tage guldet i dette års U/17 Liga. 

Sæsonens lavpunkt: Hvis man skal tale om et lavpunkt, formåede FCK ikke at vinde i hele to kampe midt i efterårssæsonen, hvor først Randers og siden AaB spillede uafgjort mod københavnerne. AaB blev med to 1-1-kampe desuden det eneste hold, der ikke tabte til FCK i denne sæson.

Generelt: Det har været en intet mindre end imponerende sæson for FC København i U/17 Ligaen. Ikke nok med at løverne kun satte point til i fire uafgjorte kampe og sluttede hele 20 point foran FC Nordsjælland på andenpladsen – FCK’erne scorede også flest mål og lukkede færrest ind. Der er med andre ord ikke ét parameter, hvor man kan indvende noget mod løvernes sæson. Selv da flere bærende spillere var afsted til U/17 EM, holdt de stand og blev ved med at vinde. Selv da guldet for længst var sikret – hele fem runder før – fortsatte løverne koncentreret deres spil og blev ved at udbygge til de nærmeste konkurrenter.

Særligt bemærkelsesværdigt ved FCK’ernes imponerende takter har været det enorme tryk, modstanderne er blevet udsat for. Med højt presspil og hurtige kombinationer er det gang på gang lykkedes mestrene at presse modstanderne tilbage omkring eget felt, og med offensivspillere stærke i mand-mand-spillet og kliniske angribere, som Jonas Wind og Victor Jensen, i front har det igen og igen voldt modstanderne problemer. Tillykke til landets bedste og mest komplette U/17-hold med mesterskabet.

Topscorer: Jonas Wind, 28 mål

Sæsonens spiller: Luka Racic

 

2. plads – FC Nordsjælland – 50 point

Største sejr: 9-0 v. Randers (h.)

Største nederlag: 5-2 v. FC København (u.)

Sæsonens højdepunkt: Det er svært at komme udenom en 9-0-sejr som sæsonens højdepunkt. Alt spillede for Tigrene hjemme på Right to Dream Park i den kamp mod Randers, og 9-0-sejren sikrede endda FCN sølvmedaljerne, men en anden vigtig sejr faldt tidligere på sæsonen i 2. spillerunde ude mod Vejle, hvor FCN vandt med 4-0 og revancherede sæsonåbningsnederlaget mod AaB. Sejren i Vejle grundlagde en sejrsstime på yderligere fem kampe.

Sæsonens lavpunkt: Mod de øvrige Top 4-hold formåede FCN kun at hente fire point, og Tigrene må dermed være skuffede over deres præstationer mod topholdene i denne sæson. Foruden nederlaget til AaB står 3-0-nederlaget hjemme mod mestrene fra FCK og 2-1-nederlaget ude mod sølvmedaljerivalerne, FCM, som ærgerlige resultater i den kontekst.

Generelt: Alt i alt i godkendt sæson for FC Nordsjælland, der som nævnt indledte sæsonen med et nederlag hjemme mod AaB. Siden vandt Tigrene seks kampe i streg, inden det blev til nederlag mod Lyngby – og gennem sæsonen har man netop siddet med fornemmelsen af, at FCN har kunnet slå stort set alle både 4-0, 5-0 og såmænd også 9-0, men samtidigt har Tigrene også kunnet tabe til alle. Sæsonen har budt på mange dumme nederlag – hele 8 af slagsen, hvilket er mange for sølvvindere, og der kan næppe herske nogen tvivl om, at man i Farum er skuffede over, at hele 32 mål blev lukket ind i løbet af sæsonen – dobbelt så mange som mestrene fra FCK. Var de ærgerlige 3-2-nederlag blevet undgået, ville afstanden på de hele 20 point op til løverne med garanti have været markant mindre.

Lægger FCN dertil mere konsekvens til deres spil særligt i defensiven og forbedrer deres stabilitet, så vores tiltro til, at FCN slår alle oftere stiger, og i øvrigt forbedrer deres præstationer mod de øvrige tophold, ser det rigtigt godt ud for nordsjællænderne, der uden tvivl har imponeret mange med deres flotte kombinationsspil og offensive tilgang til spillet – netop som deres Superliga-hold gør det. Mange klubber rundt i det ganske land kan tilslutte sig, at ungdomsfodbold dels handler om sejre men i langt højere grad om udvikling. At FCN i den sammenhæng holder fast i deres publikumsvenlige, men også lidt naive, boldbesiddende stil, til trods for at det kan koste på resultatfronten er inspirerende, og det rakte da også for andet år i træk til, at Tigrene kunne indtage U/17 Ligaens sølvmedaljeskammel.

Topscorer: Andreas Olsen, 15 mål

Sæsonens spiller: Oliver Thorup

 

3. plads – FC Midtjylland – 49 point

Største sejr: 9-0 v. Vejle (h.)

Største nederlag: 4-0 v. Silkeborg (h.)

Sæsonens højdepunkt: Ligesom med Ulvenes konkurrenter fra FCN ovenfor er også FC Midtjyllands 9-0-sejr bemærkelsesværdig. Sæsonens andet store højdepunkt må midtjyderne dog også kunne finde i sidste spillerunde ude mod Esbjerg, hvor først https://www.dbold.dk/wp/../uploads/FIFA-E-sport.jpg Tengstedts første sæsonscoring og siden et straffespark i overtiden sat ind af Mikkel Jakobsen sikrede FCM sejren, der senere endte med at sende bronzemedaljerne mod Ikast/Herning. 

Sæsonens lavpunkt: Efterårets afslutning må være sæsonens lavpunkt for de midtjyske ulve. Efter 9-0-sejren over Vejle kørte det på skinner for FCM, der dog sluttede efteråret af med at tabe 4-0 hjemme mod Silkeborg og siden 3-0 mod de kommende mestre, FCK.

Generelt: Der kan ikke herske tvivl om, at bronzemedaljer er godkendt for FC Midtjyllands U/17-hold med tanke på de øvrige topholds kvaliteter. Midtjyderne indledte sæsonen skidt, og det kostede i den lange ende. Ulvene holdt sig dog med i toppen, men det lignede aldrig mere, end det blev til, nemlig bronze.

Ustabiliteten er ganske enkelt ligesom med FC Nordsjælland forskellen mellem FCK’s guldvindere og så FCN og FCM på henholdsvis 2. og 3. pladsen. Eksempelvis tabte FC Midtjylland 2-1 ude mod Vejle, som i efteråret var blev rundbarberet med 9-0 af midtjyderne. Omvendt vandt FC Midtjylland i næstsidste spillerunde 5-0 i Silkeborg, der bankede Ulvene i egen hule med 4-0 i sæsonens første opgør de to hold i mellem.

Syv nederlag er for mange til en topplacering, og det lignede da også, at FCM akkurat blev spillet ud af medaljerækken af AaB, der dog smed bronzen i allersidste spillerunde. Det er dog langt fra ufortjent, at FCM slutter så højt i tabellen, som de gør, for midtjyderne har haft en flot sæson, der blandt andet gjorde dem til jyske pokalmestre. Desuden hentede FCM en imponerende sejr i den mexicanske U/18-turnering, Chivas Cup, hvor hold som Benfica og Tottenham også deltog.

Topscorer: Sebastian Buch Jensen, 12 mål

Sæsonens spiller: Victor Torp

 

4. plads – AaB – 48 point

Største sejr: 3-0 v. Haderslev (h.) og 3-0 v. Vejle (h.)

Største nederlag: 4-1 v. Brøndby (u.)

Sæsonens højdepunkt: Da det lignede, at Silkeborg og AaB måtte dele i porten, tog Jonathan Stæhr sagen i egen hånd og klappede i overtiden et langskud ind til 2-1. En ekstremt vigtig sejr, der efterfulgte 1-0-nederlaget til AGF og grundlagde AaB’ernes flotte slutspurt.

Sæsonens lavpunkt: I 26. og sidste runde tog AaB så imod FCK, og her var nordjyderne blot fem minutter fra at slå løverne som det første hold i denne sæson. Skulle bronzen i hus, krævede det en sejr, men da FCK udlignede til sidst i opgøret, kunne AaB glemme alt om bronze.

Generelt: Selvom det blev til en placering akkurat uden for medaljerækken til AaB, kan nordjyderne glæde sig over som det eneste hold ikke at have tabt til FCK i denne sæson. Sæsonen startede fornuftigt for aalborgenserne, der både slog FC Nordsjælland og FC Midtjylland tidligt i efterårssæsonen, men en periode, hvor man skulle tro, at AaB’erne var gået på efterårsferie, med kun tre point på fem kampe kostede dyrt. De rød/hvid-stribede nordjyder lå dog fortsat blandt de mange subtophold, der en efter en faldt fra sidst på sæsonen. Det gjorde AaB’erne ikke, og med fem spillerunder igen så det ud til, at AaB og HB Køge skulle kæmpe om fjerdepladsen, mens FCN og FCM kunne få lov at slås om sølvet. I sidste ende var nordjyderne dog blot fem minutter fra at snyde FCM for bronzen, og det sluttede da også så tæt som på U/17 Ligaens placeringer umiddelbart efter FCK på førstepladsen. Selvom AaB-spillerne skal roses for en større stabilitet end de øvrige subtophold, må man også konstatere, at det ikke er svært at finde kampe, hvor AaB’erne kunne have hentet de fornødne point til at tage sølvet. 0-0 hjemme mod Esbjerg, 2-2 ude mod AGF, 0-0 ude mod Lyngby og et 0-1-nederlag hjemme mod AGF – alle eksempler på pointtab, der koster i den lange ende. Naturligvis har også FCN og FCM disse pointtab. Det er dog så mere ærgerligt for et hold som AaB, der i denne sæson har klaret det flot mod de øvrige tophold.

Topscorer: Wessam Abou Ali, 15 mål

Sæsonens spiller: Mads Stefansen

 

5. plads – Lyngby BK – 40 point

Største sejr: 3-0 v. Silkeborg (h.) og 3-0 v. Vejle (u.)

Største nederlag: 6-0 v. OB (h.)

Sæsonens højdepunkt: Lyngby, der var spået en placering i tabellens nederste halvdel, imponerede stort i begyndelsen af sæsonen, hvor det blev til 10 ud af 12 point i de første fire kampe. De to sejre over rivalerne fra FC Nordsjælland vægter dog også højt på listen over højdepunkter fra en flot Lyngby-sæson. Desuden var Emilio Simonsens hattrick i 6-5-sejren over Haderslev bemærkelsesværdigt.

Sæsonens lavpunkt: En flot sæson, der dog også budt på et par svipsere – heriblandt 4-0-nederlaget til FCM, 3-0-nederlaget til FCK og ikke mindst det katastrofale 6-0-nederlag til bundholdet, OB.

Generelt: En overraskende flot sæson af Lyngbys U/17-hold. De har tradition for et godt talentmiljø i Lyngby, men de senere år er De Kongeblå blevet overhalet af FCN, FCK og Brøndby blandt andre. Lyngbyerne kunne da heller ikke følge med topholdene til sidst, men lagde sig i stedet sammen med en af sæsonens andre overraskelser, HB Køge, sidst i suptopholdsstrømmen. Trods den imponerende sæson har Lyngby haft et enormt problem i defensiven. Således har københavnerklubben lukket hele 53 mål ind – flere end de selv har scoret og femteflest indkasserede mål af alle, og det er ovenikøbet til trods for, at Lyngby spillede 0-0 tre kampe i streg i foråret. Selvom de 53 indkasserede mål er for højt, rakte det alligevel til en 5. plads, men det er tydeligt, hvor De Kongeblå skal sætte ind for at optimere til næste sæson. Positivt er det dog, at Lyngby hele otte gange har vundet med mindst muligt margin – heraf flere comebacksejre, så De Kongeblå lader sig altså ikke ryste af, at modstanderne skulle score. Tre gange i sæsonen er Lyngbyerne dog også blevet skilt godt og grundigt ad, da FCM vandt med 4-0, OB vandt med 6-0 og FCK vandt med 3-0. Det ændrer dog ikke på, at Lyngby har imponeret stort ved at slutte på U/17 Ligaens femteplads.

Topscorer: Emilio Simonsen, 13 mål

Sæsonens spiller: Esben Wolf

 

6. plads – HB Køge – 37 point

Største sejr: 4-0 v. Haderslev (h.) og 4-0 v. Randers (h.)

Største nederlag: 5-1 v. FC Nordsjælland (h.), 4-0 v. Esbjerg (u.) og 4-0 v. Vejle (h.)

Sæsonens højdepunkt: Blandt sæsonens højdepunkter kan Elias Sørensens hattrick i første halvleg mod Brøndby nævnes, ligesom også Alexander Laustrups flotte mål mod OB og 3-2-sejren over FC Nordsjælland står tilbage blandt de særlige øjeblikke i Svanernes sæson.

Sæsonens lavpunkt: Det lignede tæt løb om fjerdepladsen mellem AaB og HB Køge, men en katastrofal sæsonafslutning med fire nederlag i træk ødelagde en ellers rigtigt flot sæson for Svanerne, der endte med at ligge på 6. pladsen. Sæsonens lavpunkt for HB Køge er dermed de sidste fire spillerunder.

Generelt: HB Køge er ligesom Lyngby en af sæsonens helt store, positive overraskelser. Svanerne fra Herfølge og Køge har gennem hele sæsonen blot forsøgt at skrabe så mange point sammen som muligt, og dét endda gennem flot, offensivt spil. Særligt offensivduoen, Elias Sørensen og Alain Mateso, har voldt mange hold problemer, og det er såmænd både lykkedes HB Køge at slå AaB og FC Nordsjælland i løbet af sæsonen. Dermed lignede det med 6-7 runder igen, at HB Køge og AaB skulle kæmpe om fjerdepladsen, og et øjeblik adskilte kun ét sølle point de to mandskaber – men da Svanerne i de efterfølgende runder først tabte 3-0 til uovervindelige FCK, siden det indbyrdes opgør ude mod AaB med 2-1 og endda også sæsonens sidste to kampe mod Vejle og AGF, måtte HB Køge-spillerne tage til takke med at blive overhalet af Lyngby. Dermed sluttede HB Køge på U/17 Ligaens 6. plads – en placering, man i Herfølge og Køge givetvis ville have været tilfreds med inden sæsonen. Det ændrer dog ikke på, at den ærgerlige sæsonafslutning må være skuffende. Især fordi Svanernes lovende takter i løbet af sæsonen har spillet forventningerne til dem i vejret. Alt i alt kan HB Køge dog være tilfredse med U/17-sæsonen 15/16.

Topscorer: Elias Fritjof Sørensen, 11 mål

Sæsonens spiller: Alain Mateso

 

7. plads – AGF – 36 point

Største sejr: 3-0 v. Randers (h.) og 3-0 v. OB (h.)

Største nederlag: 4-0 v. FC Nordsjælland (h.)

Sæsonens højdepunkt: Forårets otte sejre – fire gange så mange som i efteråret – var intet mindre end imponerende af AGF’erne. Sejrsstimen på fem i træk med sejre over AaB og FC Midtjylland i blandt vendte sæsonen på hovedet for AGF, der endda spillede sig op i tabellens øverste halvdel med den flotte 4-3-sejr over HB Køge i sidste spillerunde, der også er et af sæsonens højdepunkter. AGF’s flotte forår bør derfor fremhæves.

Sæsonens lavpunkt: Efter et imponerende forår tog AGF i næstsidste spillerunde imod Haderslev, den absolutte bundprop i U/17 Ligaen, og her led AGF’erne et smertefuldt og ekstremt skuffende 3-0-nederlag.

Generelt: Det startede godt for AGF i denne sæsons U/17 Liga. De første to kampe blev vundet, men derefter måtte aarhusianerne vente hele seks måneder, til den anden forårskamp, før sæsonens tredje sejr kom i hus, da Randers blev slået 1-0. I mellemtiden overtog Allan K. Jepsen roret på U/17-holdet efter en mindre omrokering blandt ungdomstrænerne, der betød, at den hidtidige træner, Christian Flindt Bjerg blev rykket op som U/19-træner. Sejren i Randers blev startskuddet til en imponerende forårssæson, hvor efterårets blot to sejre skulle vise sig at blive femdoblet. Især AGF’ernes suveræne stime på fem sejre i træk gjorde godt i tabellen, hvor de hvi’e langsomt kravlede op, og trods det ærgerlige nederlag til Haderslev stod AGF i sæsonens sidste kamp med chancen for at spille sig op i tabellens øverste halvdel, såfremt HB Køge blev besejret. Selvom HB Køge kom foran, fortsatte de efterhånden sejrsvante AGF-spillere ufortrødent og hentede en 4-3-sejr hjem. AGF slutter dermed på U/17 Ligaens syvendeplads med 36 point, hvilket ingen havde forestillet sig halvvejs inde i sæsonen, da aarhusianerne lå tredjesidst med kun 11 point.

Topscorer: Marcus Hogan, 8 mål

Sæsonens spiller: Magnus Kaastrup

In this article