Sæsonen der gik – U/19 Ligaen – 2015/2016 – 1.-6.-pladsen

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold! 

Talenterne fra U/19 Ligaen holder i disse dage en velfortjent sommerferie oven på en hård og lang sæson med 22 kampe. FC Midtjylland viste sig som sikre vindere og vandt guld, mens FC Nordsjælland tog sig af sølvmedaljerne og AaB snuppede de ombejlede bronzemedaljer.

Her kan du læse om holdene fra 7.-12.-pladsen.

1. plads – FC Midtjylland – 56 point

Største sejr: 1-6 v. Esbjerg fB (u.)
Største nederlag: 1-2 v. FC Nordsjælland (u.) og 0-1 v. FC København (u.)

Sæsonens højdepunkt: Mads Døhr Thychosens pragpræstation mod Vejle var noget helt særligt. Hans far, Steen Thychosen, har både været træner, talentspejder, i ledelsen og meget andet for Vejle BK. Derfor var det noget særligt, da Mads Døhr Thychosen scorede hattrick og stod bag ulvenes andet mål i kampen der endte 1-4 til midtjyderne.
Sæsonens lavpunkt: En forfærdelig sæsonpremiere hvor man på udebane tabte 2-1 til FC Nordsjælland, med en storspillende Emre Mor der leverede et kanonbrag af et mål kort efter anden halvlegs start.

Note: Som forsvarende vindere af ligaen, var der fra starten af sæsonen ingen tvivl om, at hvis andre hold havde nogle som helst forhåbninger om at få et godt resultat, så var det FC Midtjylland man skulle slå. Det var FC Nordsjælland da også opmærksom på, og vandt således første spillerunde af sæsonen med 2-1 i Farum.
Til trods for en sløj sæsonåbning, viste FC Midtjylland hurtigt hvilket materiale de er lavet af, og hvorfor de sidste år suverænt blev mestre med kun et nederlag. Efter sæsonens første kamp, gik der hele 20 kampe førend de unge ulve blev besejret. Den suveræne indsats bliver også understreget af det faktum, at der i alt kun blev scoret 16 mål på FC Midtjylland, hvilket svarer til 0,72 mål pr. kamp. Et imponerende snit, som blev hjulpet godt på vej af otte clean sheets af Andreas Raahauge i målet. Særligt når det rigtig gjaldt, og modstanderen var en af de andre prætender til medaljerne var ulvene på pletten. Således, vandt man med 4-1 over AaB (u.), FC København (h.), FC Nordsjælland (h.), OB (h.) og Vejle. Læg dertil en sejr på 1-6 ude mod Esbjerg fB, og man har en god idé om hvad der skal til for at blive U/19-mester to år i træk. Foruden guldmedaljer fra U/19-ligaen hev FC Midtjylland også guld med hjem fra den prestigefyldte sydamerikanske turnering, og opnåede en ottendedelsfinale i ungdommens svar på Champions League, UEFA Youth League. Derudover er hele ni spillere blevet forfremmet til klubbens førstehold, og kan forhåbentlig se frem til spilletid i ALKA Superligaen til næste sæson.

Topscorer: Jákub Ludvig Thomsen, 11 mål
Sæsonens spiller: Mads Olsen

 

2. plads – FC Nordsjælland – 50 point

Største sejr: 8-0 v. Randers Freja (h.)
Største nederlag: 1-4 v. FC Midtjylland (u.) og 1-4 v. AaB (u.)

Sæsonens højdepunkt: En sejr på hele otte mål er klart sæsonens højdepunkt, og den største sejr for FC Nordsjælland i ligaen i denne sæson. Tre mål af topscorer Jakob Johansen var med til at sikre sejren i en anden halvleg der isoleret sig endte 6-0 til tigrene.
Sæsonens lavpunkt: De kun fire nederlag FC Nordsjælland indkasserede i denne sæson kom alle på udebane. Sæsonens lavpunkt er derfor delt i fire: 1-4 v. AaB (u.), 1-4 v. FC Midtjylland (u.), 0-2 v. FC København (u.) og 1-2 v. OB (u.)

Note: Målt på mål, har FC Nordsjælland været det mest spændende hold at følge i denne sæson. De er således det hold, der har været involveret i suverænt flest mål, med hele et hundrede mål fordelt over 22 kampe. Det giver et imponerende målsnit på 4,55 mål pr. kamp. Det er mere end et mål mere end gennemsnittet for ligaen.
Det blev da også end ganske godkendt start på sæsonen med hele 12 kampe i streg uden nederlag, lignede de længe mesterskabskandidater. Men efter den første kamp i foråret, som blev en sejr, rendte man ind i sæsonens første nederlag mod AaB der vandt hele 1-4 over tigrene. Herefter blev det til hele fire nederlag i seks kampe på udebane. Et af de nederlag faldt til den nærmeste medaljekonkurrent, FC Midtjylland, og så er det svært at kæmpe med om guldet. Ikke desto mindre blev sæsonen sluttet af på fornemt vis, da man hjemme tog i mod Randers Freja, som blev kørt over med 8-0. Selvom sølvmedaljerne var sikret på daværende tidspunkt, var det en godkendt afslutning, på en sæson der sagtens kunne have budt på mere.
Foruden anden pladsen i ligaen, spillede FC Nordsjælland i maj måned med ved den prestigefyldte internationale turnering, NextGen-series Cup, var man slog selveste FC Barcelona i kampen om 5.pladsen.
Den helt store profil i efteråret for FC Nordsjælland, Emre Mor, blev et kapitel for sig selv. Han var topscorer i U/19-ligaen i februar måned, men nåede at få 11 kampe for klubbens førstehold i ALKA Superligaen og blev senere solgt til den tyske storklub Borussia Dortmund.

Topscorer: Jakob Johansen, 15 mål
Sæsonens spiller: Benjamin Lund

 

3. plads – AaB – 44 point

Største sejr: 5-0 v. Lyngby (h.) og 5-0 v. Vejle (h.)
Største nederlag: 1-4 v. FC Midtjylland (h.)

Sæsonens højdepunkt: Efter alle tre udskiftninger var blevet benyttet blev AaB’s målmand, Nicolaj Jørgensen, vist ud i efterårets udebanekamp mod Brøndby. Der blev dømt straffe, og Joakim Mæhle tog presset på sine skuldre samtidig med et par målmandshandsker. Han snuppede straffesparket, og AaB vandt endegyldigt kampen 1-3 (u.).
Sæsonens lavpunkt: Hvis man vil være en af de bedste, skal man kunne slå de andre på toppen. Det formåede AaB i denne sæson ikke, da man først tabte 1-4 (h.) til FC Midtjylland og senere spillede 1-1 (u.)

Note: AaB er kendt for at have et af landets bedste talentakademier, og for første gang siden 1991-årgangen med blandt andre Nicklas Helenius og Kasper Kusk, har man ikke rykket så mange spillere af egen avl op på førsteholdet, som efter denne sæson. Hele seks talenter forfremmes, og det vidner om en god sæson.
Det har da også været en fin sæson for aalborgenserne, hvor man endte med at hente bronzemedaljer hjem. Sæsonen startede meget svingende med et nederlag på 3-2 (u.) mod FC Nordsjælland, hvorefter det blev til tre sejre på stribe inden ulvene fra Midtjylland vandt med hele 4-1 i Aalborg. Til slut på efteråret fik man dog sat en nogenlunde fornuftig sejrsstime sammen som fortsatte ind i foråret, hvor man i alt vandt seks kampe i træk. Det blev den længste sejrsstime AaB formåede at skabe i løbet af sæsonen. Derefter tabte man to udekampe i streg mod henholdsvis Randers Freja og Lyngby BK. Da det spidsede til, sidst på sæsonen, holdte nordjyderne dog til presset, og hentede tre sejre ud af tre mulige mod Esbjerg fB, Silkeborg og FC København. Det rakte til en tredjeplads i ligaen, og med en række vigtige spillere oprykket til klubbens førstehold i ALKA Superligaen, er der plads til en række nye talenter fra U/17-holdet.
AaB har haft en tendens til at underpræstere mod rækkens svagere hold, hvor det er nederlag på udebane mod Randers Freja 1-2 (u.) og Lyngby 1-2 (u.).

Topscorer: Sebastian G. Andersen, 13 mål
Sæsonens spiller: Morten Rokkedal

 

4. plads – Esbjerg fB – 39 point

Største sejr: 5-3 v. AGF (h.)
Største nederlag: 1-6 v. FC Midtjylland (h.)

Sæsonens højdepunkt: To gange kom Esbjerg fB bagud i udekampen mod Vejle Boldklub, da de to klubber mødtes i maj måned. Men begge gange viste de blå-og-hvid stribede mandsmod og udlignede. Således var Esbjerg bagud både 2-0 og 4-2, men kampen endte 4-4 og selvom det i sidste ende kostede bronzemedaljerne, er et comeback med mål i 89. minut og dybt inde i overtiden en særlig flot præstation.
Sæsonens lavpunkt: I sæsonens tredje sidste kamp tog Esbjerg hjemme mod FC Midtjylland, og det bliver ikke en kamp esbjergenserne lige glemmer. En snitter på hele 1-6 tog de i mod, blandt andet på hattrick af Jákup Thomsen og to mål direkte på hjørnespark af Andreas Poulsen.

Note: Esbjerg fB startede sæsonen med en flot sejr på 2-3 over ulvene fra FC København. Herefter fulgte en rigtig imponerende stime, hvor de undgik nederlag i hele efterårssæsonen, og dermed gik på juleferie ubesejrede. Målmæssigt var det et meget svingende efterår hvor Esbjerg blandt andet vandt sæsonens største sejr på 5-3 hjemme over AGF, vanvidskampen mod FC Nordsjælland der endte 4-4 og slog Lyngby 2-3 på udebane. Men, foruden en masse mål spillede vestjyderne tre svære kampe mod AaB (u.), Vejle (h.) og FC Midtjylland (u.) som alle endte 0-0. Lige så stabilt som efteråret var, lige så svingende blev præstationerne i foråret. Det blev et forår hvor vestjyderne på intet tidspunkt hentede to sejre i streg, men vandt omtrent hver anden kamp til trods. Længe så chancerne for bronzemedaljer rimelig solide ud for Esbjerg. Da de i 18. og fjerdesidste spillerunde tog i mod AaB på tredjepladsen, var man kun et point bagud og med to kampe i baghånden. Kampen mod AaB blev tabt, og derefter spillede man uafgjort mod Vejle og tabte til FC Midtjylland. Derved blev udbyttet af de to kampe så minimalt som muligt, og da AaB i deres sidste sæsonkamp slog FC København, kunne Esbjerg ikke bruge til noget, at de stadig manglede to kampe af sæsonen. Sidste sæsons tredjeplads blev til en fjerdeplads med kun ét point færre. Lige ved og næsten blev pokaleventyret også, da Esbjerg trådte ind i ottendedelsfinalen og klarede den til semifinalen, hvor man måtte sig slået af Silkeborg, som ellers var blevet besejret to gange i ligaen.
Derudover har man fået solgt både Daniel Iversen og Lasse Sørensen til henholdsvis Leicester City og Stoke City, begge i den engelske Premier League

Topscorer: Mathias Kristensen, otte mål
Sæsonens spiller: Klaus Moesgaard

 

5. plads – FC København – 29 point

Største sejr: 7-2 v. OB (h.)
Største nederlag: 1-4 v. FC Midtjylland (u.)

Sæsonens højdepunkt: Sæsonens største sejr, blev forseglet af topscorer Julian Kristoffersen, der scorede hattrick. Sejren blev den første gang i sæsonen løverne vandt to kampe i streg efter en sejr på 0-1 over AGF i Århus.
Sæsonens lavpunkt: En nederlagsstime sidst på sæsonen startede med et hjemmebanenederlag på 0-2 til AGF, der forinden havde tabt 14 kampe i streg. Herefter blev det FC Københavns tur til at tabe yderligere fire kampe.

Note: Sæsonen startede med et nederlag til sidste sæsons tophold fra Esbjerg. Efterfølgende bød muligheden for en sejr sig, med en udebanekamp mod sidste sæsons prügelknabe, Lyngby, men chancen blev ikke grebet og ligeledes blev den efterfølgende kamp tabt mod Silkeborg. Løverne startede altså ud, med en dårlig sæsonstart med tre nederlag i træk. Herefter hentede man hele otte sejre i 12 kampe. En god stime, hvor FC København blandt andet hentede en sejr på 7-2 (h.) over OB og en derbysejr på 1-0 (h.) over Brøndby. Til trods for en god stime, formåede løverne dog ikke at udnytte det gode spil til at slå topholdene fra FC Nordsjælland og FC Midtjylland, mod hvem man tabte med henholdsvis 3-2 (u.) og 4-1 (u.). I afslutningen af sæsonen ramte de hvidblusede endnu engang en dårlig stime, og tabte således fire kampe i streg. Til gengæld kom de igen, og hentede en sejr på 1-0 i andensidste spillerunde over FC Midtjylland på hjemmebane, og i sidste kamp spillede de 2-2 mod Brøndby (u.). Generelt set, har FCK spillet en masse lige kampe, og det er således kun sket i to kampe, at målforskellen har været på mere end to mål. Et gennemsnit på 3,41 mål pr. kamp er lidt over gennemsnittet på 3,37, hvilket blandt andet skyldes storsejren over OB.
Flere af holdets spillere har bidraget til klubbens førsteholdstrup og opnået spilletid i ALKA Superligaen. Det gælder spillere som topscorer Julian Kristoffersen og anfører Joel Felix.

Topscorer: Julian Kristoffersen, otte mål
Sæsonens spiller: Joel Felix

 

6. plads – Silkeborg IF – 28 point

Største sejr: 4-1 v. Brøndby IF (h.) og 4-1 v. AGF (h.)
Største nederlag: 0-3 v. AaB (h.)

Sæsonens højdepunkt: Mads Emil Madsens hattrick der sikrede en uafgjort mod Vejle BK. Første mål faldt i starten af første halvleg, og med tyve minutter igen hamrede Mads Emil Madsen to gange bolden i mål, og det sidste tilmed dybt inde i overtiden.
Sæsonens lavpunkt: Et nederlag på 0-2 til Brøndby i forårspremieren satte gang i en grum stime, hvor Silkeborg tabte seks ud af otte kampe.

Note: I efteråret var Silkeborg holdet man skulle slå, hvis man ville noget i ligaen. De rødblusede indkasserede således kun tre nederlag i de første ti kampe. I længere tid så det ud som om, det var et hold der skulle blande sig i topstriden af ligaen, og måske endda spille med om medaljer. Således endte det dog ikke, og holdet var kun to point fra at ende uden for top seks og helt nede på en 9. plads hvis uheldet havde været ude. I snit er der blevet scoret 3,32 mål i hver af Silkeborgs kampe, hvilket er meget lidt under gennemsnittet for holdende i ligaen, som ligger på 3,37, og med cirka halvdelen af sæsonens kampe tabt, har Silkeborg overordnet set haft en meget middelmådig sæson i ligaen, trods en god start. Et af de helt store tab for Silkeborg er, at de fra næste sæson må undvære topscoreren Nicklas Røjkjær, der i februar måned offentliggjorde, at han skifter til konkurrenterne fra FC København fra næste sæson.
Foruden kampene i ligaen har Silkeborg også spillet med i den jyske pokalturnering, hvor de nåede helt frem til finalen, som blev tabt 1-2 til Randers Freja efter en 1-0-føring ved pausen.
Derudover har flere af holdet profiler været med klubbens førstehold på tur i Bet 25-ligaen blandt andre Jeppe Okkels, Emil Søgaard og Nicklas Røjkjær.

Topscorer: Nicklas Røjkjær, otte mål
Sæsonens spiller: Sammy Skytte

In this article