Overblik: Sådan klarede udlandstalenterne sig i 15/16

Embed from Getty Images

15/16-sæsonen bød på vidt forskellige skæbner for de danske udlandstalenter. Få det samlede overblik over danskernes præstationer her.

Mange unge danske fodboldspillere skifter til udlandet i en tidlig alder, og det er helt forskelligt, hvordan de klarer sig i deres nye omgivelser. Herunder kan du læse om både succeshistorier og mislykkede udlandsophold i sæsonen 15/16.

 

ENGLAND

Daniel Iversen, målmand, Leicester (18):

Esbjerg fB solgte ham i januar måned til Leicester, hvor han hidtil har været en del af U/21-holdet. Her har han trods sin unge alder spillet seks kampe, hvoraf det er blevet til to sejre, to clean sheets og i alt seks indkasserede mål.

Frederik Fisker Nielsen, midterforsvarer, Nottingham Forest (18):

Det er blevet til en del spilletid for Fisker på det U/18-hold, som på suveræn vis sikrede sig førstepladsen i hans aldersklasses næstbedste engelske række. De øverstkommanderende fra klubbens førstehold har desuden meldt ud, at de tror på danskeren, der har kontrakt med Nottingham et års tid endnu.

Emil Riis, angriber, Derby County (18):

Sidste sommer skiftede han fra Randers FC til Derby, hvor han dog ikke kunne få spilletilladelse med det samme. Efter tre måneder kom formaliteterne på plads, og angriberen har siden spillet 19 kampe i U18 Premier League med ni mål til følge. Målene er faldet mod klubber som Liverpool, Manchester United og Manchester City. Desuden har Riis siddet på bænken for Derby U/21, dog uden at få spilletid.

Victor Guldbrandsen, central midtbanespiller, Ipswich Town (19):

I 2014 kom han til England fra Lyngby, og efter en udemærket første sæson blev han rykket fra U/18-holdet op på U/21-holdet. Her holdt skader ham dog ude store dele af sæsonen. Det er derfor kun blevet til få kampe i U21 Premier League for midtbanespilleren, som har besluttet sig for at forlade Ipswich i dette transfervindue.

Lasse Sørensen, central midtbanespiller, Stoke City (16):

I januar blev Esbjerg-trøjen erstattet af Stokes rød-hvide, og allerede efter en måneds ophold i det engelske blev Sørensen rykket op på Stokes U/18-hold. Her måtte han grundet manglende spillerlicens se på, når holdkammeraterne spillede officielle kampe. Alligevel nåede Sørensen i foråret tre uofficielle kampe for U/18-holdet og hele 15 kampe sammen med sine jævnaldrende hos Stoke U/16. Et enkelt mål blev det også til for midtbanespilleren.

 

HOLLAND

Stefan Gartenmann, midterforsvarer, SC Heerenveen (19):

Som 16-årig kom han til Heerenveen fra Roskilde FC, og i den netop forgangne sæson fik Gartenmann for første gang spilletid for Heerenveens andethold. Her blev det til fire kampe, et mål og en assist for forsvarsspilleren, som dog stadig brænder det meste af sin energi af på U/19-holdet. Her blev det i den forgangne sæson til 14 kampe. I halvdelen af dem var Gartenmann oven i købet iført anførerbindet.

Nicolai Laursen, angriber, PSV Eindhoven (18):

Siden ankomsten fra Brøndby sidste sommer har Laursen spillet både på PSVs reservehold og på U/19-holdet. Han har fået otte kampe for hvert af de to hold, og sammenlagt har han tegnet sig for fem mål.

Lasse Askou Mikkelsen, målmand, PSV Eindhoven (18):

Efter to års ophold i PSV vender Askou nu tilbage til Esbjerg, hvor han kommer fra. Klubskiftet kommer i kølvandet på en skuffende sæson, der ikke har budt på mere end en enkelt kamp for PSVs U/19-hold. Mange gange sad Askou ellers klar på bænken, ikke bare for U/19-holdet, men også for klubbens andethold.

Mathias Bonde, midtbanespiller, PSV Eindhoven (18):

I 2014 skiftede han fra AGF til PSV, og efter planen skulle han have spillet for den hollandske klubs U/19-hold i den netop forgangne sæson, men efter et meget succesfattigt år meldte midtbanespilleren tidligere i dag ud, at turen nu går til FCK, hvor han også i første omgang skal spille på U/19-holdet.

Markus Bay, central midtbanespiller, Ajax Amsterdam (19):

Siden 2013 har det tidligere Brøndby-talent Bay tørnet ud for diverse ungdomshold i Ajax-regi. I den seneste sæson har den stået på U/19-fodbold for midtbanespilleren, som i 19 kampe tegnede sig for fem mål.

Kasper Dolberg, angriber, Ajax Amsterdam (18):

Kort efter sin Superliga-debut for Silkeborg IF i sommeren 2015 skiftede Dolberg til Ajax, hvor han er en del af U/19-holdet. Her har angriberen masser af succes, og i 22 kampe har han scoret hele otte mål. Især i UEFA Youth League, ungdommens svar på Champions League, var han i starten af sæsonen en afgørende brik hos hollænderne, inden en skade i februar forskyldte to måneders pause.

 

NORGE

Magnus Pedersen, højre back, Sogndal (19):

Fra april måned lejede OB ham ud til Tippeligaklubben for at han kunne få mere spilletid i benene, men i alt nåede Pedersen kun at spille i tre af forårets kampe. Nu har Sogndal hentet ham permanent på en treårig kontrakt, så forsvarsspilleren får en ny chance for at vise sit værd i klubben.

TYSKLAND

Jacob Bruun Larsen, kantspiller, Borussia Dortmund (17):

Den beggefodede kantspiller har haft en glimrende sæson på Borussia Dortmunds U/19-hold, hvor danskeren har scoret 11 gange og lavet 13 assists i 32 kampe. Til næste sæson kan han også lære dansktalende Emre Mor bedre at kende. Siden skiftet har Bruun tilbragt sin første sæson på U/17-holdet, hvorefter han blev rykket op til U/19-truppen forud for den seneste sæson.

Jacob Rasmussen, forsvarsspiller, FC St. Pauli (19):

Unge Jacob Rasmussen skiftede for nylig fra FC Schalke 04 til FC St. Pauli efter en glimrende sæson for hans nu tidligere arbejdsgivers U/19-hold. Der havde forsvarsspilleren scoret tre mål og lavet en assist i 28 optrædener. Nu går turen så nordpå til Hamburg-klubben FC St. Pauli i jagten på førsteholdsfodbold. Rasmussen skiftede i 2015 fra OB til FC Schalke 04, hvor han indtil det nylige skifte spillede for U/19-holdet.

 

SPANIEN

Gonzalo Jørgensen, venstreback, Atletico Madrid (18):

Den dansk/spanske venstreback Gonzalo Jørgensen har siden 2010 tørnet ud for den spanske storklub Atletico Madrids ungdomshold, hvor konkurrencen er vældig stor. “Lalo” som han kaldes dernede, er født i den spanske hovedstad Madrid, men har spillet i alt fem landskampe for det danske U/16- og U/17-landshold.

 

ØSTRIG

Asger Sørensen, midterforsvarer, Red Bull Salzburg (20):

Den 1,91 meter høje midterforsvarer fra Red Bull Salzburg har kæmpet sig op på førsteholdet i sin østrigske klub, hvor han i denne sæson har fået 13 kampe og lavet en enkelt assist i en ÖFB-Pokal-kamp. Den nu 20-årige midterforsvarer tog til den østrigske storklub i sommeren 2014, hvor han skiftede fra den mindre østrigske klub FC Liefering. FC Liefering var den klub, som Sørensen tog til, da han i januar 2014 skiftede væk fra FC Midtjyllands U/19-mandskab.

 

In this article