Fokus på: Mathias Laustrup Kristensen, EfB – Næsbjerg, Manchester og diverse landshold

Hver uge sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. Og denne gang er det Mathias Kristensen fra Esbjerg, der fortæller om sin karriere.

Fodboldfamilie og Næsbjerg

Mathias Laustrup Kristensen startede sin fodboldkarriere ud i Næsbjerg, som er byen, hvor han er vokset op. Og et gjorde han allerede som treårig. Fodbold har altid været lige til, da han kommer af en stor fodboldfamilie, hvor det er tæt på hjertet af nærmest dem alle sammen.

– Jeg har mange mostre og onkler, der har dyrket sporten og min bedstefar og farfar har også begge to spillet det meget, da de var yngre. Men især min mor og far har begge spillet fodbold på et højt plan, så derfor var det naturligt for mig at starte med at spille. Det viste sig også at være det jeg synes var det sjoveste, det jeg brugte næsten al min tid på og nok også det jeg var bedst til, så det var sådan det hele startede, forklarer Mathias Kristensen til D’ BOLD.

Kristensen startede til fodbold i Næsbjerg RUI, hvor han spillede sammen med flere drenge fra sin klasse. Men på et tidspunkt var niveauet ikke godt nok, og så skulle han videre.

– Det jeg husker bedst fra min tid i min ungdomsklub er de sidste 2-3 år inden jeg rykkede til EfB. Vi trænede to gange i ugen, hvilket ikke var meget, men det var okay i den alder. Som jeg husker det, havde vi en meget god årgang og et godt hold, i forhold til hvor lille en by Næsbjerg er. Vi var en del drenge i min klasse, som spillede rigtig meget fodbold allerede der, så vi fik hurtigt et godt sammenhold, og det tror jeg også hjalp os, når vi så skulle spille kampe.

– Jeg havde det meste af min tid i Næsbjerg min far som træner, så vi har allerede fra jeg var meget ung, snakket rigtig meget fodbold, men jo ældre jeg blev, jo mere klart blev det, at jeg var bedre end de andre, og at jeg havde brug for større udfordringer inden for fodbold. Så derfor tog jeg i en alder af ti år skiftet til EfB, for at spille der, fortæller den offensive midtbanespiller.

Og efter at have spillet i Esbjerg i fem år, fik Mathias Kristensen tilbudt en kontrakt i klubben. Det var noget, som han var meget glad og stolt over, og så som en stor belønning for at det hårde arbejde, han havde været igennem i klubben.

Kravet var mere konkurrence

– Da jeg skrev under på min første kontrakt i EfB, den dag jeg fyldte 15 år, var på daværende tidspunkt det største jeg havde prøvet, og det var en rigtig stor dag. Det var et kæmpe skulderklap og en dag, jeg aldrig glemmer, forklarer han.

Der gik dog ikke mere end et års tid før Esbjerg så mere potentiale i Kristensen, og rykkede ham op fra U/17-holdet til U/19-holdet i en alder af kun 16 år. Samtidig fik han også ugentligt flere træninger med førsteholdet.

– Det at blive rykket op og spille med dem, der var ældre end en selv, er noget jeg i en tidlig alder vænnede mig til. Det var den bedste måde at blive udfordret mere på for at kunne udvikle sig som fodboldspiller, så det var selvfølgelig fedt at komme op og spille på et niveau der var lidt højere og med nogle spillere der var lidt bedre end man var vant til. Man skulle hver dag gøre sit ypperste når man trænede med de store drenge og der var aldrig tid til at slappe af eller gøre noget på 80 procent, så det var med til at udvikle mig meget dengang, siger den offensive midtbanespiller.

Og klubben har endnu ikke givet op i troen på, at Mathias Kristensen kan gavne deres hold. I november sidste år, skrev han nemlig under på en ny kontrakt, der varer helt indtil sommeren 2018. Det betyder at han nu har sikret den nærmeste fremtid, og kan koncentrere sig om at spille fodbold. Og den ro synes han er meget vigtig.

– Det er selvfølgelig rigtig fedt at have styr på sin fremtid i klubben. At man har ro til at spille fodbold er vigtigt, så man ikke går at tænker på hvad man egentlig skal i fremtiden. Så da jeg skrev under på min seneste kontrakt, blev jeg glad og stolt, og det gav mig bare endnu mere blod på tanden til at nå mine næste mål i klubben, siger Esbjergs nummer 26.

Førsteholdet var hurtigt interesseret

– Da jeg sidste sommer blev en fast del af superligatruppen var jeg meget imponeret i starten. Det var det, jeg havde drømt om siden første gang, jeg var på stadion og se dem spille med min familie, så det var en stor ting at få at vide, at man nu skulle til at træne med klubbens bedste spillere hver eneste dag. Jeg fik en rigtig god start og gjorde det godt deroppe, hvilket jeg tror var vigtigt.

Han fik hurtigt følelsen af, at han kunne begå sig på det niveau, og det gjorde det også nemmere for den offensive spiller konstant at sætte nye mål for sig selv, som samtidig var med til at give ham god portion selvtillid. Og nu et år senere, tænker han ikke længere at det er de store han spiller med, nu har han vænnet sig til at være en del af Superligatruppen.

– Fra at se de andre spillere som nogen man så op til, er de nu blevet ens holdkammerater, så det hele føles mere normalt nu, end det gjorde i starten, siger Kristensen.

– Mine forventninger for den nye sæson er at jeg skal spille mere. Vi har fået en ny træner, og ham prøver jeg, hver eneste dag jeg går på træningsbanen, at overbevise om, at det er mig der skal spille. Jeg vil gøre mig fortjent til at spille mere i denne sæson, end jeg gjorde i sidste, og jeg ved det ikke kommer af sig selv, så jeg arbejder hårdt hver dag og forsøger altid at være den bedste, når jeg træner, siger Kristensen, der dog ikke er udtaget til Esbjergs kamp mod OB mandag den 22. august.

Og nu har Kristensen efterhånden spillet i Esbjerg i ni år, og klubben har derfor fået en speciel plads i midtbanespillerens liv, der aldrig vil glemme, hvad han har opnået i klubben, og hvad den har givet tilbage til ham.

– Esbjerg betyder selvfølgelig meget for mig. Det giver sig selv. Det er her jeg har brugt næsten halvdelen af mit liv på at spille og det er her jeg udviklet mig til den spiller jeg er i dag. Jeg har oplevet rigtig mange ting i min tid her i klubben indtil videre og har vundet mange medaljer igennem min tid i ungdomsrækkerne, hvilket jeg aldrig vil glemme, så Esbjerg vil altid betyde meget for mig, da jeg altid kan sige, at det var her, det hele startede.

Landshold og familie

Esbjerg er dog ikke det eneste sted, hvor Kristensen har udfoldet sit talent. Det er nemlig også blevet bemærket inde hos DBU, hvordan midtbanespilleren har udviklet sig gennem årene. Og det har resulteret i hele 33 officielle kampe i landsholdstrøjen.

De danske ungdomslandshold er for årgangenes absolutte topspillere, og det har også været en stor ære for Mathias Kristensen gang på gang at være udtaget til et af holdene.

– Det er noget helt specielt at spille landskampe. Det er svært at beskrive den følelse, man har i kroppen, inden man skal spille en landskamp. Man repræsenterer hele sit land, så man er fyldt med stolthed og glæde, når man skal spille, og hver eneste kamp er noget helt specielt. Jeg er meget stolt over at jeg indtil videre har spillet 33 kampe for Danmark. Jeg har nydt at spille hver enkelt af dem, og det har været noget helt særligt hver eneste gang, jeg har trukket trøjen ned over hovedet. Jeg håber at jeg kommer til at spille mange flere af dem i fremtiden, og det er en stor drøm for mig at komme til at spille på A-landsholdet, forklarer Kristensen.

Og selvom det ikke er landsholdet, han kæmper for at være på i dagligdagen i Esbjerg, så er han glad for, at han præsterer så godt i Esbjerg, at landsholdstrænerne belønner ham med en plads på holdet.

– Jeg løber ikke og tænker over, at jeg skal på landsholdet, i min hverdag. Selvfølgelig kan man sige at man kæmper for det, men man kommer jo først på landsholdet, når man gør det godt i sin klub, så det er den, der er første prioritet. Landsholdet kommer ved siden af, hvis man gør det godt nok, og bliver en af de bedste, og det er det, jeg løber og kæmper for og arbejder for i hverdagen. Og hvis det lykkes, så kommer det andet også. Men jeg vil ikke lægge skjul på, at det ville være en kæmpe ære at spille en kamp for A-landsholdet engang i fremtiden.

Og det er netop succesen i klubben, som Kristensen jagter lige nu. Han vil meget gerne spille sig tættere og tættere på fast spilletid i Esbjerg. Han vil gerne rykke sit niveau, så han kan blive udtaget til kamptrupperne og dermed have en større chance for at få spilletid. Hans helt store drøm er dog at komme til udlandet og spille i en af verdens tre største ligaer.

– For mig er det Premier League, La Liga og Serie A.

Og med store mål som disse, er det godt at have en god ballast med hjemmefra familie og venner. Og netop disse personer har haft stor indflydelse på hvor Mathias Kristensen er i dag i sin karriere.

– Min familie og mine nærmeste venner har betydet sindssygt meget for mig, og for at have gjort det muligt at være nået hertil, hvor jeg er i dag. Den opbakning jeg har fået, kunne jeg ikke forestille kunne have været bedre. Mine forældre og resten af min familie har bakket mig op i alt, hvad jeg har foretaget mig inden for fodbold, og alle de valg jeg har taget. Mine forældre har altid fulgt mig, lige meget hvor i landet vi spillede henne og har også flere gange taget turen til udlandet, hvis jeg har spillet landskampe eller internationale turneringer med EfB. Deres opbakning har altid været kolossal, og især de to har betydet meget for, at jeg er hvor jeg er i dag, forklarer Kristensen og fortæller om forholdet til sin bedste ven.

– Min bedste ven har jeg været venner med helt fra starten af, og der har altid været fuld forståelse for alle de ting, jeg er nødt til at vælge fra som fodboldspiller og han stiller aldrig spørgsmålstegn ved de ting, jeg vælger eller fravælger, så det betyder utrolig meget, at jeg aldrig skal forklare mig når det handler om fodbold.

Udlandet har også vist interesse

Mange unge drenge drømmer om at komme til udlandet, ligesom Mathias Kristensen gør. Mange kan dog ikke prale af, at have været til prøvetræning i en udenlandsk klub. Men det kan Kristensen, der har været til prøvetræning i hele to engelske klubber.

Den første prøvetræning han var til, var i Manchester United, hvor de havde efterspurgt ham.

– Lige inden jeg fyldte 16 år blev jeg hentet til prøvetræning i Manchester United. Da jeg fandt ud af at de var interesserede i at se mig an til en prøvetræning, kunne jeg næsten ikke tro det. Jeg var derovre i 5-6 dage, og det var rigtig stort det hele. Jeg trænede med U/18-truppen derovre, og der blev spillet på et meget højt niveau. Det hele gik noget hurtigere end hjemme i Danmark. Deres form for træning var anderledes og hårdere, så det var rigtig sjovt at prøve. Træningsanlægget var kæmpe stort, og banerne var helt perfekte. Der var styr på alt. Det er noget jeg aldrig kommer til at glemme, forklarer Esbjerg-spilleren om sin tur til Manchester til dbold.dk.

Fulham var den anden klub, som gerne ville se lidt mere af Kristensens talent. Og det fik de lov til. Og selvom tingene ikke var helt så store som i Manchester, var det en rigtig fed tur for 97’eren.

– I samme periode som jeg var i Manchester United, var jeg også til prøvetræning i Fulham. Det var lidt anderledes der. Det hele var lidt mindre, og det var noget mere familiært at være der. Men der var stadig helt tjek på tingene. Banerne stod helt skarpe og perfekte, og træningen var også god. Vi trænede meget og spillede to kampe. Den ene mod Southampton, hvor vi tabte 3-0 og den anden mod Chelsea, hvor vi spillede 2-2. I Chelsea kampen fik jeg scoret et rigtig godt mål. Det var fedt at få sat sit sidste aftryk på opholdet og få vist sig frem for klubben på bedste vis, afslutter Kristensen.

I fremtiden kan man blot håbe på at se Mathias Kristensen mere i Esbjergs førsteholdstrup, som er der han hører til nu på fuldtid.

In this article