Fokus På: Wessam Abou Ali – Stenhårdt arbejde venter i U/19-ligaen

Hver uge sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. I denne uge peger luppen mod den nordlige del af Danmark, og målscoreren Wessam Abou Ali

Egentlig gad han ikke at spille fodbold i en klub. Han ville meget hellere rende rundt i haven eller børnehaven med sine venner. Men den dag for 12 år siden, da moren tvang ham med til en træning i den lokale klub B52, skete der noget. Wessam Abou Ali blev forelsket. Ikke i en sød pige, til hvem han kunne plukke blomster og kommer med gyldne ord. Nej. Derimod blev Wessam Abou Ali forelsket i et sammensat stykke læder, og det fortryllende spil:
Fodbold.

Kærlighed ved første spark

At Wessam Abou Ali skulle blive fodboldspiller lå ikke lige til højrebenet. Som helt lille havde han ikke nogen umiddelbar interesse i at spille i en klub. Det hele handlede om sjov og ballade i børnehaven med vennerne. Hans forældre var dog enige om, at han ikke kunne blive ved med kun at bruge tid i børnehaven eller familiens egen have. En eller anden form for sport måtte på skemaet. Hans far mente, at det skulle være kampsport. Det lå hans hjerte nært, og derfor skulle sønnen selvfølgelig give sig i kast med det. Moren var dog af en anden overbevisning. Hun havde nemlig oplevede hvordan, Wessam Abou Ali altid rendte rundt med en bold i børnehaven:

– Min mor derimod mente, at jeg skulle spille fodbold, da jeg altid gik rundt med en bold mellem fødderne hver gang, hun hentede mig i børnehave. Jeg tror også, min mor var lidt bange for, at jeg skulle gå til kampsport, som min far gerne ville have. Hun nok var bange for, at jeg skulle komme til skade. Derfor var hun hurtig til at få mig til fodbold, forklarer den unge aalborgenser til D’BOLD

Derfor var der ikke meget til diskussion, og afsted til fodbold måtte han. Med mor ved siden, blev Ali ført til den lokale klub B52, hvor flere af hans venner også spillede. Og der skete det:

– En dag valgte min mor dog at tage mig med til træning i min barndomsklub B52. Jeg fandt hurtigt ud af, at det var ret sjovt. Det var det især fordi nogle af mine venner var på samme hold, som jeg skulle spille for, og siden den dag har jeg bare elsket sporten.

Til trods for, at hans far hellere så ham dyrke kampsport, manglede Ali ikke støtte derfra. Tværtimod, så blev faren en vigtig person i skabelsen af en talentfuld angriber:

– Han har altid været der for mig: Lige siden jeg fem år, og indtil nu har han været villig til at ofre mange ting, for at støtte mig. Han er villig til at tage ud og træne med mig. Lige meget om der er 30 grader, eller snestorm. Han støtter mig meget, og rådgiver også en del. Alt det gør han jo kun, fordi han vil mig det bedste, også kan han godt lide sporten.

Et hold er bygget af individer

Efter seks år i B52 gik turen til Nordjyllands største klub: talentfabrikken AaB. Efter fire år i klubben skrev angriberen under på sin første kontrakt, og der gik ikke længe, før han oplevede forskellen på at være bredde- og elitespiller:

– Forskellen på elitemiljøet og ungdomsmiljøet er, at man træner mere samt, at der er mere fokus på hver enkelt spillers udviklingspunkter, og at man i AaBs elite miljø er god til at arbejde med hvert individ på hver sin måde, mens man samtidig bygger et godt hold op, med de spiller man har.

Talentet var der ikke tvivl om. Og i sidste sæson viste Abou Ali, at han var klar til at blive U/19-ligaspiller, efter endt sæson som topscorer for AaBs U/17-ligahold. Til trods for tydeligheden af de individuelle kvaliteter, så understreger angriberen endnu en gang vigtigheden af at fungere som kollektiv, forud for den kommende sæson:

– Mine forventninger til den kommende sæson er, at jeg bliver en vigtig del af holdet, især den offensive del af spillet. Jeg forventer, at jeg kan lave en masse mål og assists, og dermed være kampafgørende.

Et skridt tættere på Suppen

Efter en lang række af nøglespillere er rykket op i Superliga-truppen, bliver der nu plads til en ny årgang på U/19-ligaholdet. Her finder man sidste sæsons næstmest scorende spiller i U/17-ligaen, Wessam Abou Ali. Det at blive en del af U/19-ligaholdet er et stort skridt, og kræver meget arbejde:

– At blive en del af det nye U/19-ligahold, betyder da meget. Det betyder først og fremmest, at man er tættere på Superliga-fodbold, og dermed er enden på ungdomsfodbold ved at nærme sig. Det betyder, at man nu skal gribe chancen for alvor, og selvom jeg har skrevet en kontrakt, der går udover min ungdomsperiode – altså med minimum et år som fuldtidsprofessionel – så betyder det ikke, at man kan hvile på laurbærrene. Det betyder nærmere, at man skal kæmpe for at tage det sidste step, og det vil jeg gøre alt for.

Det er dog ikke blevet til en perfekt optakt til den nye sæson. Således, har småskader været bump på vejen. Men ikke værre end, at angriberen alligevel har scoret og leveret:

– Jeg har været lidt skadet i opstarten, men følte mig klar til at tage med holdet til en turnering i Ungarn. Dog gav det lidt bagslag i søndagens vigtige kamp. I forbindelse med mit mål til 1-0, modtager jeg bolden i venstre side af feltet, og sparker den ind, og der kan jeg med det samme mærke, at jeg fik lidt ondt. Så jeg signalere ud til vores træner, Anders Damgaard, at jeg nok blev nødt til at komme ud. Heldigvis, kan jeg selv mærke, at det ikke er noget alvorligt, og jeg håber, og regner med, at være med på fuldtid når vi kommer hjem til Danmark.

Det kræver da også, at alle mand er klar til sæsonstarten, hvis AaB skal gentage – og måske endda overgå – sidste sæsons fjerdeplads i den bedste U/19-række i Danmark:

– Vi har haft en god pre-season, og det er vi glade for. Vi ved alle, at det kræver meget at være med i toppen af ligaen (U/19-ligaen, red.), og derfor arbejder alle mand på og omkring holdet rigtig hårdt, frem mod første turneringskamp, så vi kan komme i gang på bedst mulig vis.

”Det er her, jeg vil slå igennem”

Hvis holdet kommer godt i gang med den nye sæson, og Abou Ali opfylder de høje forventninger, som han har til sig selv, så må det nuværende mål siges at være opnået: At slå i gennem i AaB:

– Lige nu har jeg fokus på at præstere i AaB, og det føler jeg er det vigtigste.

En ting er hvad Abou Ali tænker på om dagen, noget andet er hvad drømmerne handler om om natten.
Foruden at slå i gennem i AaB, vil den boldglade spiller gerne til udlandet en dag:

– Siden jeg begyndte at spille elitefodbold, har målet været at kunne komme til at leve af sporten. Det er det stadig. Jeg vil opnå det ved at arbejde hårdt, og holde fokus på mig selv,

– Min drøm er jo at komme videre til udlandet en dag. Men så længe jeg spiller i AaB, så er det, det jeg fokusere på.

Men, bare fordi drømmen er udenlands skal den ikke forhastes:

– Næste skridt kommer når jeg og AaB føler, at det er rigtigt,

– Om der har været interesser fra udlandet eller ej, så vil jeg ikke afslører andet end, at min agent og jeg har sat fokus på at slå igennem i AaB. Så hvis der har været, eller kommer interesse, så ved klubberne, at jeg har det godt i AaB lige nu. Og som det ser ud lige nu, så er det her jeg vil slå igennem.

Den absolutte drømmeklub i udlandet vil være Real Madrid. De spiller nemlig den type fodbold, som Abou Ali selv holder af at praktisere:

– Jeg holder med Real Madrid, fordi jeg synes, de spiller fascinerende fodbold: En masse kontra- og direkte spil,

– (…) Jeg vil også mene at jeg er god i presspillet, da jeg selv synes, at jeg er aggressiv, og god til at komme på kroppen af min direkte modstander. Jeg vil mene, at det at deltage i kontraspillet er en af min spidskompetencer.

Om det ender i den spanske storklub er endnu uvist. Men man fornemmer klart, at kreatøren og målscoreren vil arbejde stenhårdt og:

– (…) fokuserer på, at blive den bedst mulige fodboldspiller, jeg kan blive, også må vi se hvor langt det kan række, slutter Wessam Abou Ali af overfor D’BOLD.

Læs sidste uges “Fokus på”

In this article