Optakt: Danmark U/17 – Island U/17

I aften mødes Danmark U/17 og Island U/17 i finalen ved dette års Internordisk Cup. Et opgør mellem to nationer, der efterhånden kender hinanden ganske godt.

Det kan godt være, at Portugal endte med at løfte pokalen som vindere af Europamesterskabet i fodbold, som i sommers blev afholdt i Frankrig. Men det var hverken vinderne, finalisterne eller semifinalisterne der erobrede fodboldhjerter over hele Europa. Det var derimod Island. Lilleputnationen på blot 330.000 indbyggere blev hele Europas fodbolddarlings, og dannede grundlag for en eventyrlig historie, der skabte minder om en svunden sommer i 1992. Præstationen blev kaldt en sensation. Nu står de danske U/17-drenge så overfor fodboldsensationen fra nord i finalen ved Internordisk Cup.
Men, at Island ved dette års Internordisk Cup, eller Nordic Open Cup, er nået til finalen er ikke en overraskelse.

Tid til revanche

Sidste år klarede Island U/17 det nemlig også ganske godt, hvor det blev til en tredjeplads, efter sejre over nationer som USA og Færøerne. Og, nå ja, Danmark. Islændingene vandt over det danske U/17-landshold, efter 0-0 i ordinær spilletid. Kampen blev afgjort i en straffesparkskonkurrence, hvor de blåblusede viste sig bedst.

Igen i år har Island været i gruppe med Færøerne U/17, som endnu engang blev slået. Derudover, slog islændingene ungdomsstormagten Sverige med 2-1 i den sidste kamp i gruppespillet. Et nederlag i åbningskampen til Montenegro U/17 fik dermed ikke den store betydning. Island vandt gruppen, og var derfor klar til finalen mod Danmark.

Farligt dansk pres

De danske drenge fik en drømmestart på turneringen, da de slog Cypern U/17 med hele 4-1. Efter kun fem minutter lyste scoringstavlen 2-0 i dansk favør. Mere spænding var der dog at spore i den næste kamp i gruppespillet, hvor modstanderen var Norge. Et velkendt hold for danskerne, da de to hold efterhånden har mødt hinanden i mange kampe. Nordmændene blev lukket uhensigtsmæssigt ind i kampen, da et norsk indlæg blev til et dansk selvmål. Kort efter fik danskerne dog udlignet. Vi skulle desværre helt hen i de døende minutter inden sejren blev sikret.

I sidste kamp i gruppespillet havde landstræner Per Holm roteret på en række nøglepositioner, hvilket måske i sidste ende har kostet sejren. Finland U/17 vandt således 2-1 over Danmark, der til trods for finske scoringer fortsatte med at udøve det massive presspil, der har været kendetegnet for de talentfulde danskere gennem hele turneringen, og har ledt til flotte sejre.

Vilje, sammenhold og hårdt arbejde

Klokken 18 dansk tid, kan de danske drenge, så blive det første U/17-landshold siden 2006 som vinder Internordisk Cup. Opskriften til succes er klarlagt for danskerne. Forud for opgøret har flere af de danske spillere understreget vigtigheden i hårdt arbejde, viljen til at vinde og sammenholdet som de primære grunde til, at de nu står i finalen. Det må derfor også forventes, at det bliver opskriften på en dansk sejr tirsdag.

Til trods for, at islændingene sidste år slog danskerne på straffesparkskonkurrence i kampen om tredjepladsen ved Internordisk Cup, så er Danmark historisk set Island overlegne på U/17-niveau. Siden 2012 er de to hold mødtes syv gange. Ud af disse har Island kun vundet én gang, og Danmark hele fire gange. Det seneste opgør var i september 2015, i kvalifikationen til U/17 EM. Her vandt Danmark med 2-0, tilmed på Islands hjemmebane.

Lad os derfor krydse fingrer og håbe på det bedste, når finalen ved dette års Internordisk Cup fløjtes i gang klokken 18 på finsk landjord.

In this article