At flytte for fodbold: Lasse Askou Mikkelsen, Esbjerg fB – Det var ikke okay at tabe (3/3)

Foto: EfB.dk

D’ BOLD giver dig her den tredje og sidste udgave af en artikelserie om danske talenter, der har måtte flytte fra hjem, familie og venner for at udleve sin drøm om at spille fodbold.

Som 16-årig flyttede Lasse Askou Mikkelsen til Holland. Det gjorde han på egen hånd. Han gjorde det altså uden venner og familie. Han flyttede til et helt andet land, end der hvor han havde boet i hele sit liv, for at følge sin drøm om at blive en bedre fodboldspiller.

Og når man får tilbudt den mulighed, at skulle flytte for at følge sin drøm i så ung en alder, er der meget der skal overvejes. Men samtidig var det også så stor en mulighed, at Mikkelsen havde svært ved at sige nej.

– Det var selvfølgelig en stor beslutning, jeg skulle tage i fællesskab med min familie og mine nærmeste. De sagde alle sammen at jeg skulle lytte til mig hjerte. Det gjorde jeg, og jeg fik en fantastisk oplevelse ud af det, fortæller Mikkelsen til D’ BOLD.

Lasse Askou skiftede fra Esbjerg, hvor han har fået sin fodboldopdragelse fra han var 12 år gammel, til hollandske PSV. For ham var det vigtigt at kunne se sig selv spille på holdet og have det godt. Derfor var han på besøg i klubben, da muligheden for et skifte opstod. Men han var ikke længe om at takke ja, da tilbuddet blev en realitet.

– Jeg overvejede først og fremmest hvad der var bedst for mine udviklingsmuligheder. For mig handlede det om at jeg skulle finde et sted hvor jeg kunne koncentrere mig 100% om fodbolden og træne stenhårdt. Efter at have besøgt PSV i en uge inden jeg skiftede, var jeg overbevist om, at det var noget jeg kunne tænke mig, og jeg takkede ja, da PSV tilbød at hente mig, siger målmanden.

Og selvom størstedelen af beslutningen skal tages af spilleren selv, var Mikkelsen dog ikke helt alene om at skulle det. Hans mor har også haft lidt at skulle have sagt, men har hele tiden bakket sin søn op.

– Min mor har altid støttet mig. Hun har kørt hele Danmark rundt for at følge alle mine kampe, og det var selvfølgelig hårdt for hende at hun ikke kunne støtte mig fysisk til alle mine kampe. Det der gjorde det nemmere for min mor var, at hun kunne køre til Holland på under syv timer, hvilket gjorde, at jeg rimelig ofte havde besøg, siger han.

Og så kom tiden til, at han skulle afsted. Helt uden venner, helt uden familie og under helt nye omgivelser.

– Det var selvfølgelig svært, og man savnede sine nærmeste rigtig meget. Det hjalp dog, at jeg kom til en rigtig god plejefamilie, hvor jeg boede det første år. Klubben havde personer ansat til kun at tage sig af os udlændinge, så der var styr på tingene, og det var fedt.

Helt alene var han dog ikke. For klubben hentede i samme omgang danske Mathias Bonde fra AGF til klubben, hvilket gav ham en at snakke sammen med.

– Det var fedt og Mathias og jeg havde 2 fantastiske år sammen. Vi var sammen hver eneste dag og fik et rigtig godt bånd til hinanden, fortæller Mikkelsen, der dog ikke vidste noget om tilkomsten af en anden dansker, da han tog i mod kontrakten.

– Om det gjorde nogen forskel, at de (Mathias Bonde og senere Nikolai Laursen, red.) var der, ved jeg ikke. Da jeg havde takket ja til at komme derned, vidste jeg ikke noget om at Bonde også skiftede derned. Det er klart, jeg blev glad, da jeg hørte det, og det har kun givet gode oplevelser.

Når man kommer til et andet land, snakker de ofte et andet sprog. Og det gør man i Holland, hvor de i forvejen ikke er kendt for at være specielt gode til engelsk. Så man kunne næste forestille sig, at det ville være svært at klare sig i Holland som dansker. Men den opgave tog Lasse Mikkelsen til sig, og han begyndte hurtigt en intensiv undervisning af sproget.

– Det var forholdsvist nemt at lære hollandsk. I starten havde jeg intensiv hollandsk undervisning og allerede efter et par uger, kunne jeg forstå det. Og efter cirka tre måneder snakkede jeg det. Efter et år blev det nemmere, og jeg snakker sproget flydende efter to år dernede.  Alt foregik på hollandsk i klubben, så det var klart, at jeg var nød til at lære det, forklarer målmanden.

Men efter de to første år, blev klubben og målmanden enige om, at deres veje skulle skilles. Og på trods af andre tilbud, vendte Mikkelsen hjem til Esbjerg fB igen, hvor han nu spiller U/19-fodbold, og er med omkring førsteholdet.

– Det er skønt at være tilbage i Danmark igen. Jeg føler jeg er inde i en rigtig god udvikling, og jeg glæder mig til at spille herhjemme.

Men at flytte helt hjem igen, er dog udelukket lige nu. Han har nemlig allerede fundet et sted til sig selv og sin kæreste.

– Ja, jeg har fundet en lejlighed i Esbjerg hvor jeg skal bo med min kæreste. Det er dejlig nemt og hele min hverdag er jo i Esbjerg. Det har helt klart hjulpet mig at have boet alene i udlandet. Det har givet mig en helt masse hår på brystet, og jeg har lært rigtig mange ting ved det, forklarer han.

Det er dog ikke kun på levefronten, at Mikkelsen tager noget med sig hjem fra Holland.

– Jeg føler klart jeg er blevet mere moden. Både på og udenfor banen. Jeg har skulle klare det hele selv. Og når man flytter til udlandet, er der altså meget papirarbejde og så videre, der skal klares. Heldigvis ordnede klubben det meste, men der er stadig en masse ansvar ved at flytte ud alene, fortæller Lasse Mikkelsen.

Spillemæssigt var der også nye opdagelser, da det ikke er helt den samme mentalitet de har i Holland, som hjemme i Danmark. Især fordi det var en så god klub, som PSV.

– Den største forandring var nok forventningerne. Når vi spillede kampe var det ikke okay at tabe. Selvfølgelig kunne man tabe fodboldkampe, men der blev virkelig forventet at vi vandt. Derudover var tempoet også en stor forskel, det gik rigtig hurtigt og der var så mange gode fodboldspillere, det var helt sindssygt, siger målmanden til dbold.dk.

Askou har altså nydt sin tid i Holland, og har gjort sig en masse erfaringer, både i livet og på fodboldbanen. Og derfor har han også et råd til de spillere, der i fremtiden får tilbudt en kontrakt i en udenlandsk klub.

– At han skal overveje sit valg rigtig godt. Hvad er det for en klub han kommer til? Hvordan er menneskerne i klubben? Det har rigtig meget at sige. Man hører ofte om udenlandske klubber, der henter 20 ungdomsspiller ind, fordi de har brug for to til deres førstehold. Det er virkelig vigtigt at klubben har en plan med dig, afslutter han.

Esbjerg ligger lige nu nummer fem i U/19 Ligaen efter seks kampe. Og lørdag den 22. oktober spiller de på udebane mod Vejle, hvor de skal forsøge at få tilspillet sig deres tredje sejr i denne sæson.

In this article