Fokus På: Lasse Askou Mikkelsen, EfB – Brørup, Esbjerg, PSV, Esbjerg

Hver uge sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. Denne gang er ugens hovedperson Lasse Mikkelsen, som har været vidt omkring, trods han kun er 18 år.

Lasse Askou Mikkelsen spiller i dag i Esbjerg fB, hvor han også tidligere fra han var 12 til han var 16 har spillet. Han har dog de sidste to år befundet sig i Holland, hvor han har spillet i PSV.

Men det hele startede fire år efter han blev født i januar 1998. Der startede han nemlig til fodbold i den lokale klub, Brørup GF.

– Jeg startede som fireårig i en lokal klub kaldet Brørup GF. Jeg startede fordi mange af mine andre venner også spillede, og fordi jeg synes det var sjovt. Jeg har ikke altid været målmand, det blev jeg først en dag der ikke var andre, og det gik meget godt fra den dag af, fortæller Lasse Askou Mikkelsen til D’ BOLD.

Og i Brørup havde han det rigtig godt. Spillet var dog ikke så seriøst som det han senere kom til at prøve, men han glædede sig til alle træningerne. Og samtidig havde de også niveau til at slå flere af de store klubber, som de spillede mod.

Fodbold er dog ikke det eneste, som Mikkelsen har brugt sin tid på som ung. Han var også håndboldspiller, og spillede på et ret højt niveau.

– Dog ikke så højt som fodbolden. Men jeg har altid synes fodbold var det fedeste. Jeg har altid fundet glæden ved at spille fodbold, så den dag jeg var nød til at tage et valg var der heller ingen tvivl, forklarer han.

Da Lasse var 12 år tog han et skridt videre i karrieren. Han skiftede til Esbjerg. Klubben havde inviteret ham til at deltage i en stor turnering, hvor de skulle møde flere af de bedste hold fra Danmark.

– Jeg var stolt over at få invitationen og kunne ikke rigtig forstå det, siger han.

I Esbjerg spillede han så de næste fire år. Og der havde han det rigtig godt. Han trivedes med sine holdkammerater, og træneren var også en stor hjælp for den unge målmand. Den største forskel på tiden der og tiden i Brørup var de træningsøvelser, man skulle igennem til træning. Det var noget han lige skulle bruge lidt tid på at vænne sig til, men det kom hurtigt til ham.

Interesse ude fra

Mens Askou spillede i Esbjerg, var der dog bud fra ham andre steder. Og det var blandt andet fra engelske Chelsea FC. Her var han på prøvetræning i en alder af blot 15 år.

– Det var kæmpestort at være afsted til prøvetræning. Da jeg først var i Chelsea, var det hele total overdrevet. Det var så vildt et setup, og bare få lov til at gå rundt i klubhuset derover og oven i købet komme over til førsteholdet og kigge og sådan noget var overvældende. Det var virkelig et højt niveau, fortæller den nu 18-årige målmand.

Men det var dog ikke til den klub, som endte med at have Lasse Mikkelsen i truppen. Da han for tog år siden skiftede væk fra Danmark og Esbjerg, faldt valget nemlig på hollandske PSV Eindhoven.

– Jeg valgte PSV, fordi jeg synes, det var en fantastisk klub. Trænerne tog rigtig godt i mod mig, og det var et træningsmiljø, som tiltrak mig rigtig meget, forklarer 18-årige Mikkelsen.

Og skiftet til så stor en klub havde også en stor indflydelse på målmanden. Han synes det var rigtig fedt at spille i en storklub som PSV.

– Da jeg kom derned kunne jeg hurtigt mærke i byen at de var en stor klub. Mange folk lever og ånder for klubben, og der var en helt fantastisk stemning i og omkring klubben, siger han og fortsætter:

– Det største jeg har oplevet med PSV må være da vi nåede semifinalen til en international turnering i Durban (Syd Afrika, red.). Vi tabte den desværre, men det var en fantastisk oplevelse og spille en så stor turnering og i sådan et land. Der var massere af tilskuere til turneringen og finalen blev spillet på et gammelt VM stadion.

Hjem til Esbjerg

Meget var i tiden i PSV fryd og gammen, men på et tidspunkt blev klub og spiller enige om, at han skulle videre. Askou har tidligere fortalt til D’ BOLD, at det var en gensidig beslutning mellem de to parter, at han nu skulle videre. Og der var andre bud, men der havde altid været indre følelse om at skulle skifte tilbage til Esbjerg, hvis han skulle til Danmark igen.

– Der var forskellige tilbud. Det har dog hele tiden været min førsteprioritet at hvis jeg skulle tilbage til Danmark skulle det være Esbjerg. Miljøet her er perfekt for mig. Jeg får noget af det bedste træning af Lars Winde, og det rykker mig helt vildt. Det var fedt at jeg kunne blive 3. målmand her, træne med førsteholdet hver dag og så spille kampe på U/19-holdet. Planen med mig her var helt klar, og det er dejligt at mærke, at klubben har tillid til mig, fortæller Mikkelsen om beslutningen.

Og nu har han været hjemme i klubben i et stykke tid, har fundet et sted at bo med sin kæreste og er begyndt på sæsonen. Og starten har været ganske god.

– Jamen den har egentlig været fin. Jeg kender jo stedet, ledelsen og de fleste af spillerne, så det har været nemt. Opstarten var selvfølgelig præget af nogle trænerskifte, men der lå mit fokus ikke.

Nogle vil måske tro, at fordi Lasse Mikkelsen er vendt hjem fra en tur i udlandet, ville nogle folk måske se en smule anderledes på ham, fordi han har oplevet en del af det, som er de fleste unge spilleres store drøm.

– Jeg føler ikke spillerne ser anderledes på mig som sådan. Det er da klart, at det er noget alle spillere drømmer om, men jeg er selv helt bevidst med, at jeg har ikke opnået det største endnu. Jeg arbejder hårdt hver eneste dag på at opnå min drøm om at komme til udlandet igen en dag, fortæller Mikkelsen til dbold.dk.

Men Esbjerg og PSV er ikke de eneste hold, som keeperen har vogtet målet for. Også flere danske ungdomslandshold har kaldt ham ind til samlinger og udtaget ham til kampe. Og det har været en stor oplevelse for ham.

– Det er da en kæmpe drøm at repræsentere sit land. Det giver en masse motivation. Det giver også nogle fede kampe, som man lærer rigtig meget af.

Og når man har været igennem så meget som Lasse Askou Mikkelsen har, er det vigtigt med en masse opbakning fra sine nærmeste.

– De har altid været der for mig. De har været der lige fra dag et af, og det har betydet alt.

Hvad fremtiden vil bringe

Nu er Esbjerg altså klubben, der råder over den 18-årige talentfulde målmand. Og det er hvad han går ud fra nu.

– Lige nu er mit største mål at blive første målmand i Esbjerg. Jeg ved godt at der er lang vej endnu, men jeg vil bide mig stille og rolig fast og ved at dagen nok skal komme.

Men Esbjerg er ikke den ultimative drøm. Hvis han helt selv måtte vælge, er det en klub i Spanien, der trækker opmærksomheden hen mod sig.

– Min største drøm er selvfølgelig at komme til FC Barcelona og spille. Det har det altid været, og det giver mig en masse motivation og se dem spille.

Lasse Askou Mikkelsen fik senest i søndags spilletid for Esbjergs U/19-hold, hvor de vandt 6-2 over AaB. Og næste gang Askou skal vogte målet for Esbjerg er på lørdag, når de hjemme tager imod Silkeborg.

In this article