Optakt: FC Midtjylland – RSC Anderlecht, UEFA Youth League

Onsdag aften mødes FC Midtjylland U/19 og RSC Anderlecht U/19 i returopgøret i UEFA Youth League på MCH Arena. Og alle tegn er rettet mod en ekstremt spændende kamp.

Sidste år overraskede FC Midtjyllands U/19-hold måske en del, da de runde efter runde vandt over flere af de bedste ungdomshold i verden fra både Spanien, Polen og Georgien. De gik nemlig videre med samlede sejre over FC Saburtalo, Legia Warszawa i ’Vindernes Play Offs’ (playoff for mestrene fra de forskellige ligaer, red.) og Atlético Madrid i de normale playoff-kampe, men måtte lade livet i turneringen efter et visit hos selveste FC Barcelona i ottendedelsfinalen, hvor de måtte rejse hjem til Danmark igen med et 3-1 nederlag i bagagen.

RSC Anderlecht røg i teorien ud i samme runde som FC Midtjylland gjorde sidste år, da de tabte 2-0 til Dinamo Zagreb i ottendedelsfinalen. Men Zagreb blev efterfølgende suspenderet for at have brugt en ulovlig spiller, og FA gav derefter Anderlecht en 3-0 sejr, som altså sendte dem videre til kvartfinalen hvor de mødte FC Barcelonas U/19-hold, Juvenil A. Der hev de en flot 2-0 sejr hjem, og kunne altså se sig selv stå i semifinalen i Youth League, hvor de skulle møde Chelsea FC. Det blev dog for stor en mundfuld for dem, og de tabte kampen 3-0. At de nåede så langt er dog ikke noget, som har betydning for kampen i aften, mener FCM’s U/19-træner, Kenneth Andersen.

– Det siger ikke noget om kampen. For det første er der forskel på de to hold, der skal spille. I realiteten røg de (Anderlecht, red.) ud i samme runde som os. De gik videre fordi Zagreb havde gjort noget ulovligt, fortæller træneren til D’ BOLD inden kampen.

I år mødes FCM U/19 og Anderlecht i begge holds første kampe i denne udgave af Youth League, der anses for at være U/19-svaret på Champions League. Første opgør er dog allerede spillet i Belgien, hvor resultatet blev 0-0. Et ganske positivt udfald for danskerne.

Før det første opgør måtte danskernes træner erkende, at researchen på Anderlecht var rigtig besværlig, fordi det er et hold man ikke kan finde videomateriale på. Blandt andet fordi mange af holdets spillere både færdes på klubbens U/21- og førstehold. Men FCM formåede at holde det erfarne Belgiske hold, der har været med i Youth League hele fire gange før, fra at score på deres egen hjemmebane i Belgien, Constant Vanden Stock i Bruxelles. Og derfor mener FCM-træneren ikke, at de danske drenge skal ud og gøre noget anderledes i det kommende returopgør i Herning.

– Vi skal ikke gøre så meget anderledes, end vi gjorde dernede. For der fik vi store dele af kampen spillet på vores præmisser, så på den måde er vores tilgang ikke meget anderledes. Og man kan sige at vi skal også være opmærksomme på ikke bare at satse hele butikken, for hvis de scorer ét mål, skal vi score to. Så vi skal have tålmodighed, forklarer Andersen.

Sagen med U/19-hold er, at trupperne ændres hvert år. Efter hver sæson rykker flere spillere videre. Enten op på klubbens førstehold eller til en helt ny klub. Samtidig bliver truppen dog fyldt op igen med helt nye spillere, der rykker op fra U/17-holdet, eller nyindkøbte spillere. Det vil sige at begge hold har erfarne og uerfarne spillere med i trupperne. Men der ligger nøglen i at give erfaringen, man har skabt sig fra de tidligere år, videre til den nye generation på holdet. Og det har man gjort i FC Midtjylland.

– Vi kan sagtens bruge erfaringerne til noget. Dem, der har prøvet det før, kan give noget videre til de andre. Al den erfaring vi fik (sidste år, red.), kan vi give videre af, selvom nogle af spillerne ikke har været med før, siger U/19-træneren.

Hvert hold i Youth League må registrere tre spillere på holdet fra årgang 97, altså den årgang, der sidste sæson var andetårs U/19-spillere. Lidt ligesom når U/21-landshold må have registreret tre ældre spillere på holdkortet. Anderlecht har hevet Antoine Bernier, Andrea Morias og Kobe Cools, som alle spiller på klubbens U/21-hold, med sig. Et hold, der i øjeblikket ligger nummer fem i en liga med otte hold. De har formået at hive 19 point hjem efter 13 kampe, og er 11 point bag førstepladsen, Koninklijke Lierse SK, der har 30 point. FC Midtjyllands valg er faldet på angriberen Mads Døhr Thychosen og de to forsvarsspillere Kristian Dirk Riis og Rasmus Nicolaisen, som alle tre har fået førsteholdskontrakter i FCM efter sidste sæson.

Og de tre var også med for U/19-holdet i sidste sæsons udgave af Youth League, hvor de klarede sig rigtig flot. Thychosen og Nicolaisen var dog ikke med i det første opgør mod Anderlecht på grund af skader, men Kenneth Andersen håber de bringer noget erfaring til truppen.

– De har prøvet det før og har masser af erfaring fra Youth League, men også fra Superligaholdet fra både kampe og træninger. Det er det, de skal bringe med sig, siger ”ulvetræneren”.

Da FCM U/19 sidst spillede på MCH Arena i Youth League, var det mod Atlético Madrid. Omkring 2500 fans var dukket op for at bakke de unge drenge op, og man må sige de fik noget underholdning retur. Efter den ordinære spilletid endte kampen 4-4, og den skulle derfor afgøres i en straffesparkskonkurrence som ”ulvene” vandt. Og den scene på tribunen vil FCM angiveligt gerne overgå, da de har kørt massiv reklame for kampen, som man kan komme gratis ind og se, både på de sociale medier, men også til deres seneste Superligahjemmekamp mod AaB.

Sådan en kulisse er nok også ganske overvældende for de unge spillere, der ikke har nær så mange tilskuere til en kamp i U/19 Ligaen.

FCM er ganske godt forberedt til kampen. De er nemlig ubesejrede i U/19 Ligaen efter de første fire kampe med tre sejre og et enkelt uafgjort resultat. Senest med en 3-0 sejr over Lyngby. I ligaen ligger de lige nu nummer to, dog kun med ét point op til Randers Freja på førstepladsen, der i øvrigt har spillet to kamp mere end FC Midtjylland.

Kampen fløjtes i gang af den slovakiske dommer Vladimir Vnuk klokken 19:00 på MCH Arena i Herning.

In this article