Regnskab og årsregnskab i fodboldklubben

En god bestyrelse bestående af blandt andet en kasserer er altafgørende for, at fodboldklubben kan løbe rundt. Der er nemlig en del penge og tal, der skal holdes styr på hele tiden, men især når det er tid til at lave foreningsregnskab og eventuelt årsregnskab, er det vigtigt, at opgaven bliver udført godt.

Er jeres forening forpligtet til at lave årsregnskab?

Hvorvidt en forening er forpligtet til at lave et årsregnskab, kommer an på en række faktorer. For eksempel er foreninger kun skattepligtige, hvis de fungerer som en forretning eller udbyder salg, service eller produktion. Når foreninger er skattepligtige, har de også pligt til at lave et årsregnskab.

Der skal også betales skat, hvis fodboldklubbens trænere, bestyrelse og andet personale får betalt løn. Kan jeres fodboldklub sætte hak ud for én eller flere af disse ting, er I altså forpligtede til at lave et årsregnskab. Hvis I derimod ikke hører ind under en af disse kategorier, kan I slippe afsted med at nøjes med et foreningsregnskab.

Lav en oversigt over indtægter og udgifter

Regnskabet skal primært bestå af en oversigt over diverse indtægter og udgifter. Det kan for eksempel være indtægter fra støttefonde, sponsorater eller hvis der har været overskud ved et arrangement. Udgifterne inkluderer blandt andet eventuel leje af fodboldbaner og andre lokaler, køb af diverse udstyr og lønninger til trænere, instruktører og andet personale, hvis dette er aktuelt.

For at gøre det nemmere for kassereren at stable regnskabet på benene, er det smart løbende at registrere indtægter, udgifter og andre ting, der kunne være nødvendige eller gode at have med i regnskabet. Det gør arbejdet langt nemmere, og man risikerer samtidig ikke, at noget bliver glemt i farten, fordi det ikke lige er blevet registreret ordentligt.

Gør det overskueligt

Der er højst sandsynligt rigtig mange tal, der skal ordnes og holdes styr på, når foreningsregnskabet skal laves, så for at det skal være nogenlunde forståeligt for andre end kasseren, som har udarbejdet regnskabet, er det vigtigt, at det gøres så kortfattet, præcist og overskueligt som muligt. Det skal helst kunne præsenteres på omkring 10 minutter, når der er bestyrelsesmøder, og så skal det også kunne tydes på skrift.

For jeres egen skyld, skal det være nemt at kigge tilbage på, så man hurtigt kan danne sig et overblik over, hvordan klubbens økonomi ser ud. Desuden kan eventuelle sponsorerer og fonde kræve et kig på eller en præsentation af foreningsregnskabet, før de indgår eventuelle aftaler, og i det tilfælde skal det også være kortfattet og overskueligt.

Brug et hjælpeprogram

At lave et regnskab til foreningen kan være et stort arbejde, og hvis man ikke er en haj til excel eller et andet lignende program, er det måske ikke helt nemt at få det til at hænge sammen. Her er man dog så heldig, at der er masser af hjælp at hente – blandt andet på nettet. Her kan man finde masser af hjælp og gratis regnskabsprogrammer, som kan gøre arbejdet lidt lettere.

In this article