Kan Danmarks eneste repræsentanter klare sig i Europa League?

Foto: Dejan Obretkovic

Med en enkelt undtagelse i 2015/16 har FC København kvalificeret sig til europæisk gruppespil fjorten sæsoner i træk. Fire gange er klubben nået helt til selveste Champions League og ti gange er de kommet med i Europa League. I år blev hovedstadens løveflok det eneste danske hold, der kvalificerede sig til Europa League, og det er langt fra første gang, at FCK står alene tilbage som dansk repræsentant på den internationale bane. FC København er kommet godt fra start i Europa med en sejr mod det schweiziske FC Lugano i september på trods af en intensiv start på sæsonen med mange kampe ude og hjemme. Efteråret har dog allerede budt på en del udfordringer for klubben, og vejen til toppen er ikke længere helt så ligefrem hverken i Danmark eller i udlandet for FCK, som den var i starten af sæsonen.

Tæt på Champions League

Det var tæt på, at FC København nåede med i Champions League også denne gang. Med et fantastisk frækt Panenka-mål fra den talentfulde unge Jonas Wind fik danskerne lige nået at udligne mod Røde Stjerne i den første af deres to kampe i august, så alt stod til at vinde eller tabe i den næste. Efter 120 minutter og en straffesparkskonkurrence med intet mindre end 22 spark på mål, så det næsten var lige før, at cheftræner Ståle Solbakken og alle fansene på første række af Parken også måtte ud og forsøge at sparke bolden i mål fra den mudderpøl, banen var blevet til, måtte FCK desværre give fortabt og rette fokus mod Europa League i stedet.

Katastrofale skader giver nyt blod

På trods af at danskerne missede chancen for Europa League, så det ganske godt ud for Europa League. Københavnerne skulle møde Riga FC i Europa League-playoffet og skulle blot klare sig bedre igennem de to kampe end letterne. Men så kom katastrofen: Begge FCKs stjerneangribere, Dame N’Doye og Jonas Wind, blev alvorligt skadede inden for et par dage af hinanden. Som en af holdets mest erfarne spillere og største talenter kan N’Doye tage en stor del af æren for FCKs succes også i sidste sæson. Hans faste unge partner, Jonas Wind, havde fået sig en endnu mere eksplosiv start på 2019/20-sæsonen end hans allerede meget roste spil sidste sæson. Ståle Solbakken og FCK stod nu tilbage med et større problem, for nu stod det unge og stadig noget uerfarne talent Mohamed Daramy og Pieros Sotiriou, der længe havde døjet med skarpheden, med ansvaret for hele det forreste angreb.

Uventet indkøb

Solbakken måtte reagere hurtigt, hvis pladsen i Europa League skulle reddes, og tog på en massiv shoppetur i udlandet – fokus over sommeren havde ellers været på spillere, der kunne styrke holdets forsvar efter Nicolai Boilesen blev skadet. Nu blev de pengesedler, der ellers lå og lunede på skattekistebunden efter sommerens store salg, udnyttet til fulde, og en ny angriber, uruguayaneren Michael Santos blev hentet ind og smidt på banen mod Riga i 46. minut blot dagen efter, at han officielt blev udnævnt til FCK-spiller. Det var et til tider noget ukoordineret hold, der mødte letterne den 22. august, men takket være et mål i 17. minut fra Victor Fischer, der i starten af kampen var rykket op i angrebet, en straffesparkskasse af Pieros Sotiriou og et overtidsmål fra Daramy endte kampen lykkeligvis 3-1. Sejren var også nok til, at danskerne klarede sig igennem, trods et 0-1 tab i Letland en uge senere. Senere er Bendtner også kommet til FCK. Langsigtet kan det blive en styrke med så mange forskellige talenter for Solbakken at vælge imellem til så mange positioner, når N’Doye, Wind og de mange andre skadede vender tilbage igen.

På hjemmefronten

Europa League-succesen gav endelig Solbakken og hans spillere ånderum efter mange meget intensive uger i træk. Gennem hele den tidlige sæsons Champions League- og Europa League kampe måtte FCK balancere kampene i udlandet med adskillige Superligakampe på udebane, så københavnerne i nogle perioder måtte rejse rundt og spille op til tre kampe på forskellige baner om ugen. Også i starten af denne sæson kom det op i fodbolddebatter landet over, om man bør tage hensyn til de danske klubber, der kommer videre i de europæiske gruppespil – og det var ikke kun FCKs egen træner, der nævnte det.

Der er nemlig grunde til at støtte om de hold der spiller internationalt. Umiddelbart virker det mærkeligt, at de mindre klubber skal håbe på og støtte klubber som FCK internationalt. Men ifølge nogle af topfolkene i både Brøndby, Midtjylland og FCK er det en god ting for alle, når et hold går igennem. Sidste år udtalte sportschef i FC Midtjylland Svend Graversen til TV3 Sport, at:

“Deltagelse i et europæisk gruppespil er et udtryk for, at dansk fodbold bevæger sig fremad”

Selv Brøndbys daværende sportsdirektør Troels Bech havde overbevist sig selv om at heppe på FCK på den internationale scene. Solbakken tilføjede også, at bedre eksponering af Danmarks fodbold på den internationale scene kan lokke bedre internationalt talent til danske klubber. Hvis de andre danske klubber skal gøre sig håb om at nå frem til det europæiske gruppespil.

FCKs chancer i 2019/20

Hvis man som fan af en af Danmarks mindre klubber vil se på det med mere egoistiske øjne, kan man selvfølgelig også være glad for, at de hold, der når til Europa, skal splitte opmærksomheden og energien mellem Superligaen og de internationale kampe. Det lader til at have påvirket FC Københavns resultater hjemme i Danmark. Efter at have slået rekorden for den bedste sæsonstart i Superligaen nogensinde er deres pointforspring nu svundet ind, så de ligger side om side med Midtjylland. Ifølge Superliga odds hos 888 er FCK stadig favoritter med odds 1.60 i forhold til FC Midtjylland med odds 2.30. Dog har kombinationen af skader og det hårde arbejde i Europa hos FCK tilsyneladeligt​​​ ​​​gjort banen i Danmark mere jævn for alle hold. Det ser dog ikke for mørkt ud for FCK i Superligaen – de mange nye elementer på holdet, der blev købt henover sommeren og i efteråret har efterhånden lært hinanden godt at kende og begynder at spille som et sammenhængende hold.

Det er også nødvendigt, hvis FCK skal videre i Europa League.  Gruppen er ikke umulig. FCK har allerede fået en god start mod FC Lugano. FC København er også det eneste mesterhold i gruppen. Dynamo Kiev er det eneste fra 1. seedningslag – og et af de svageste i en sæson, hvor flere af Europas tophold ikke kom med i Champions League som FCK ligeså godt kunne have mødt. Den sidste klub, Malmö FF, skal nok byde på gode kampe både spille-mæssigt og for fans, da de er tæt på FC Københavns niveau. Det så vi også i den sidste kamp hvor de to hold spillede uafgjort.  FCK bør derfor kunne komme videre. Men presset er højt – specielt når hele Danmark ser med.

In this article