Talenttid – 20-05-2015 – U17-ligaen – Før medaljerne uddeles

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

U17-ligaen

U17-ligaen 21-05-2015

Sæsonen lakker mod enden, og kampen om at blive landets bedste U17-fodboldhold har aldrig været hårdere. Storambitiøse Brøndby har udnyttet favoritternes pointtab, og langsomt men sikkert sneget sig ind på U17-ligaens førsteplads.

Og vi indrømmer det gerne: Da vi i vinters her på Talenttid lavede optakt til forårssæsonen, malede vi et billede af, at guldmedaljerne udelukkende var en kamp mellem FC. Nordsjælland og Esbjerg. Men vi blev hurtigt klogere, og på det seneste har Brøndby ikke alene vundet deres kampe, men gjort det på en måde, som er et mesterhold værdigt.

For en uges tid siden fejede de blågule FC. København af banen. U17-derbyet, som blev spillet på Brøndby Stadions nylagte græstæppe, sluttede med en hjemmesejr på hele 6-1 i en kamp, hvor Karl Dinnes Appelt, Magnus Häuser, Andreas Bruus og Oliver Carrara fordelte målene imellem sig. 

Især sidstnævnte, Oliver Carrara, har haft en fremragende sæson. Angriberens 18 ligamål har bragt ham op på topscorerlistens tredjeplads og Brøndby i en favorabel position til at vinde DM-guldet.

Brøndby er guldfavorit
Brøndby er guldfavorit

Men det er ikke bare i angrebet, at holdet er godt besat. Også i defensiven er sjællænderne uhyre stærke. Holdets to keepere, Jakob Pryts Larsen og Viktor Anker har begge adskillige U-landskampe på bagen, ligesom forsvarskæden også tæller landsholdsspillere i form af Christian Johansen og Christian Enemark, der begge er en del af U16-landsholdet. Der er altså masser af kvalitet at spore på vestegnen, og det var med stor tro på egne evner, at man i lørdags drog til Jylland for at møde FC. Midtjylland.

Ulvene fra det midtjyske er ikke noget dårligt hold. Nej, de er faktisk ret dygtige, og med spillere som Nikolaj Kirk, Mads Vang og Mikael Anderson kan holdet bide skeer med selv de bedste mandskaber.

Også Brøndby, skulle man tro, og derfor var en spændende kamp i vente. Midtjydernes sejr i den italienske turnering Trofeo Nereo Rocco gav efterfølgende stor selvtillid i ulvelejren, at man efterfølgende her på D’ BOLD kunne læse en artikel med overskriften: ” Ser ikke nogle af de danske hold stoppe os nu.

Det skulle hurtigt vise sig, at være en dårlig spådom fra unge Mads Vang, som var manden med førnævnte kommentar. Få dage efter midtjydernes hjemkomst tabte man nemlig med 1-0 til FC. København, og mod Brøndby blev det ikke meget bedre..

Efter et kvarter var de blågule nemlig foran med 0-3. Andreas Bruus påbegyndte scoringen, inden topscorer Oliver Carrara (hvem ellers?) scorede to gange, og reelt afgjorde kampen.

Det var på omstillinger, at Brøndby gjorde ondt på værterne, som virkede skrøbelige i de bagerste gelleder. Med et kvarter igen blev ondt værre for FCM, da Rasmus Grosen tog chancen fra distancen, hvorfra han klaskede bolden op i det ene målhjørne. De fremmødte tilskuere måtte bukke sig i støvet for både Grosen og Brøndbys effektivitet – 0-4!

Hjemmeholdets anfører, Nikolaj Kirk, reducerede i slutminutterne, men det havde minimal betydning, og der blev ikke pillet ved Brøndbys overlegne sejr. Kampen sluttede 1-4, og de blågule er med sejren nu i en favorabel position inden de to sidste spillerunder. I næste spillerunde skal Søren Weber Juuls mandskab møde FC. Nordsjælland i en direkte duel om guldet. Her kan meget blive afgjort!

Fra Brøndbys guldjagt til HB. Køges gummiben. Svanerne gik til hjemmekampen mod bundproppen AC. Horsens med blot én sejr i de foregående seks kampe. Det gode spil som holdet leverede i starten af foråret synes langt væk, så derfor var en succesoplevelse og tre point i lørdags det altoverskyggende mål for køgegenserne.

Og det startede ganske glimrende for hjemmeholdet.

Efter 20 minutter blev 1-0, da måltyv Oliver Lassen scorede sit ottende sæsonmål. Hårdtprøvede AC. Horsens formåede aldrig at svare igen, og da svanernes måltyv nummer to, Elias Sørensen i det 42. minut gjorde det til 2-0, sad man med fornemmelsen af, at kampen her blev afgjort.

De resterende minutter bød ikke på flere scoringer, og så kunne HB. Køge efter 80 minutter fejre en fortjent, og ikke mindst tiltrængt sejr, der betyder at man overhaler OB i tabellen.

Netop OB brugte også lørdagen på fodbold. Fynboerne var draget til den jyske hovedstad Aarhus, for at spille bundkamp mod AGF. Ingen af de to traditionsrige klubber kan være tilfredse de nuværende bundplaceringer, så der var inden opgøret ikke den mindste tvivl om, at begge mandskaber ville satse alt og gå efter sejren.

For OB’s Anders Skjoldemose var energi, vilje og passion noget af det, han håbede at se hos sine spillere, og noget af det, der havde manglet i nederlaget mod FC. Nordsjælland i sidste weekends kamp.

Det fik træneren heller ikke lørdag at se.

Er OB's U17-hold gået på sommerferie? (foto:ob.dk)
Er OB’s U17-hold gået på sommerferie? (foto:ob.dk)

De stribede haltede efter i hele kampen, hvor man allerede ved pausen var nede med 2-0.  Det var hjemmeholdets Lukas Jackson Møller, som åbnede scoringen, da han scorede på et frispark fra 30 meter. Målet til 2-0 stod Christian Schmidt for i en kamp, hvor AGF-træner Allan K. Jepsen benyttede hele otte førsteårsspillere. De unge, hvidklædte århusianere slukkede alt odenseansk håb, da U16-landsholdets Kasper Lunding midtvejs i anden halvleg scorede til 3-0. Målet faldt efter en periode, hvor fynboerne paradoksalt nok styrede kampen, så derfor var det ekstra bittert at indkassere endnu en scoring for de selvtillidsramte OB-talenter.

Efter kampen efterlyste OB-træner Anders Skjoldemose energi og passion. Det gjorde han også i sidste weekend. Er det fynske U17-hold gået på sommerferie?

Det er Esbjerg ikke. Det vestjyske tophold er nemlig på medaljejagt, og efter en række dumme pointtab talte kun en sejr, da man lørdag eftermiddag besøgte Randers.

Emil Riis og co. siger aldrig nej til en god, fysisk fight, og EfB-træner Lars Vind vidste, at man skulle stå tidligt op for at besejre kronjyderne, som før har drillet flere af topholdene. Blandt andet har Randers slået rækkens 4’er fra Silkeborg to gange i denne sæson.

Måske var Esbjerg inden opgøret favoritter, men det var alligevel noget overrasekende, at vestjyderne efter 20 minutter førte med 0-2. Og hvad mere overraskende var, at U17-ligaens, målt på centimeter, største mandskab indkasserede begge scoringer efter hjørnespark.

Kort inden dommerens pausefløjt reducerede Emil Riis for værterne, så det var med oprejst pande, at de lyseblå gik til pause.

Det var ligeså med gåpåmod og energi, at værterne greb anden halvleg an. Men da det begyndte at lugte af en udligning, trådte topholdet i karakter. Først scorede Frederik Warming efter et hjørnespark fra Anders Dreyers venstrefod, inden sidstnævnte også selv ville tage del i løjerne, og scorede til 1-4. Esbjerg-topscorer Dreyer var desuden udtaget til vestjydernes Superligakamp mod FC. Nordsjælland i mandags – imponerende!

I slutminutterne blev det indianerfodbold. Jonas Magnussen gjorde det til 1-5, inden målmaskinen Emil Riis med sit 23. sæsonmål scorede til kampens slutresultat, 2-5. Esbjerg gjorde arbejdet færdigt, men mangler, som træner Lars Vind også efter opgøret gav udtryk for, point, hvis man skal have guldmedaljer hængt om halsen. Esbjergenserne er seks point efter førerholdet Brøndby, som dog har spillet en kamp mere.

På fjerdepladsen, i ingenmandsland, ligger Silkeborg. Den midtjyske klub som i år mest er blevet kendt for at være uduelige i Superligaen, bruger mange ressourcer og kræfter på talentudviklingen, og har i foråret leveret stabile præstationer i både U17- og U19-ligaen. Således gik U17-holdet til kampen mod formstærke Lyngby med oprejst pande.

Og panderne forblev oprejste, selvom det var gæsterne fra den københavnske forstad, der startede bedst. Kun redninger fra U17-landsholdsaktuelle Oscar Hedvall afholdte Lyngby fra at bringe sig i front, men som kampen skred frem, begyndte én særlig ting at være udslagsgivende: Presspillet. For med et aggressivt pres langt oppe på Lyngbys banehalvdel stressede Silkeborg modstanderne i en sådan grad, at de kongeblå aldrig fik styr på opspillet.

1-0 blev det kort før pausen, da Jeppe Okkels scorede efter et flot oplæg fra Kasper Thule. Lyngby fortsatte med at knokle på, men uden held, og så blev det i stedet 2-0, da Kasper Thule ville andet end blot at assistere. Midtbanespilleren scorede et flot hovedstødsmål, og så var Silkeborg for alvor på sejrskurs.

Med godt et kvarter tilbage på stadionuret blev sejren cementeret. For tredje gang var Kasper Thule i centrum, da han med et glimrende indlæg fandt indskiftede Thomas Santos, som lukkede og slukkede med målet til 3-0. Med sejren kravler Silkeborg op på rækkens fjerdeplads, mens Lyngbys stime, som før opgøret lød på fire sejre, blev ødelagt.

In this article