De unge metalvindere: Asger Sørensen fik gulddebut i Salzburg

Han fik det, man kan tillade sig at kalde en gulddebut. 19-årige Asger Sørensen startede inde i Red Bull Salzburgs sidste kamp i sæsonen mod Austria Wien. Kampen forinden havde Salzburg allerede hjemført og fejret guldet, og dermed var vejen banet til spilletid for den unge midterforsvarer.

Hver uge frem mod den nye sæson tager D’ BOLD et kig på de danske talenter, der havde held med at få metal med fra den seneste sæson. I denne uge tager vi til Alperne, hvor unge Asger Sørensen var med til at vinde det østrigske mesterskab for Red Bull Salzburg.

I januar 2014 satte den østrigske storklub, Red Bull Salzburg, kløerne i ungt dansk blod. Den dengang blot 17-årige Asger Sørensen blev hentet til Østrig fra FC Midtjyllands akademi med et prisskilt på fem millioner kroner med sig i bagagen.

Forskellen på Asger Sørensen og de andre unge talenter vi møder i denne serie, er, at Salzburg-spilleren i modsætning til sine kolleger var med til at vinde seniormesterskabet i Østrig i stedet for et ungdomsmesterskab.

LÆS OGSÅ: De unge metalvindere: Sensationel pokalguld efter ligakollaps

Skoling

Da FC Red Bull Salzburg en dag i vinteren 2014 hev fat i Asger Sørensen, stod den unge forsvarsspiller med et dilemma. Skulle han betro FC Midtjylland, der kort forinden havde givet ham førsteholdsdebut i pokalturneringen og med snarlig udsigt til Superliga-debut? Eller skulle han prøve det spændende i allerede som hel ung at skifte til udlandet og dermed gå i fodsporene på folk som Viktor Fischer og Lasse Vigen Christensen? Efter nøje overvejelser blev det den sidstnævnte mulighed.

Efter blot et halvt år med spilletid i U23-truppen i Salzburg blev Sørensen rykket op i førsteholdstruppen i Salzburg i sommeren 2014. I stedet for at træne med mere ukendte navne var det nu stjernespillere som Jonathan Soriano, Kevin Kampl og Sadio Mané, der mødte ind på træningsbanen sammen med den unge dansker.

Spilletid blev det dog ikke til på Salzburgs førstehold lige i starten. Asger Sørensen var ude i længere tid med ankelproblemer og har været igennem flere operationer.

– Selvfølgelig har det ikke bare været en stor positiv kurve hele tiden. Jeg brugte det første halve år til at vende mig til den nye tilværelse og gøre min skole færdig. Derefter blev jeg skadet. Mine ankler har desværre skullet igennem et par operationer, siger Asger Sørensen og slår fast, at det dermed ikke har været lutter lagkage hele tiden.

Når den unge centerforsvarer så har været kampklar, har han i stedet optrådt mest på FC Lieferlings hold i den østrigske førstedivision. Lieferling er en søsterklub til Red Bull Salzburg, som låner mange af Salzburgs store talenter, der skal modnes med seniorbold. I alt blev det til syv lærerige optrædener dér i den forgangne sæson.

– Jeg har gjort mig de erfaringer at spille seniorbold. Det er en rigtig god måde at blive skolet på, inden man tager skridtet videre til den østrigske Bundesliga.

Mesterskab og debut

Efter endnu en ganske suveræn sæson i den østrigske Bundesliga løftede Red Bull Salzburg trofæet efter en 3-0-sejr over Wolfsberger AC i næstsidste spillerunde.

– Vi fejrede mesterskabet inden sidste spillerunde, hvor vi vandt hjemmekampen imod Wolfsberger 3-0 og derefter løftede pokalen. Efter det gik vi udenfor stadion og blev fejret af vores fans.

Red Bull Salzburg endte sæsonen med 73 point på førstepladsen og en målscore på imponerende 99-42. Selvom Asger Sørensen ikke har været meget med til at påvirke sæsonens forløb, fik han dog sin debut for klubben i allersidste spillerunde, hvor han startede inde i midterforsvaret i en kamp mod Austria Wien.

– Ja, den oplevelse var helt fantastisk. Det er noget, jeg har kæmpet for lige siden, jeg kom hertil. Det giver blod på tanden, og jeg føler, jeg står godt rustet til den kommende sæson.

– Det sidste halve år føler jeg virkelig, jeg har rykket mig og spillet mig tættere på førsteholdet. Jeg har udviklet mig som fodboldspiller i at tænke hurtigere og læse spillet. Jeg har også lagt på rent fysisk, men også teknisk.

Udover at være med til at fejre mesterskabet kunne Asger Sørensen også se med fra bænken, da Salzburg også sikrede sig pokaltitlen med en 2-0-sejr over Austria Wien efter forlænget spilletid. Det 19-årige talent føler, han har været medvirkende i begge Salzburgs triumfer, selvom det ikke er blevet til meget tid tilbragt på banen.

– Det er faktisk anden sæson i træk, vi både vinder mesterskabet og pokalturneringen. Ja, jeg har følt mig som en del af truppen og trænet med dem hver gang i denne sæson.

– Mine personlige højdepunkter i sæsonen har selvfølgelig været at få debut på førsteholdet og være med på bænken i den meget hektiske pokalfinale, vi spillede mod Austria Wien. Og så vil jeg generelt bare sige, det har været et højdepunkt i sig selv at være på sådan et vinderhold som dette.

Fornuftige udsigter

Efter en opmuntrende afslutning på sidste sæson, ser udsigterne for den kommende af slagsen »fornuftige ud«, som Asger Sørensen selv påpeger det.

Udsigterne ser fornuftige ud. Jeg håber på at spille så meget som muligt. Det er svært at sige helt præcist, hvor jeg står. Det må vi tage op, når vi har spillet de første par kampe.

Konkurrencen om de centrale pladser i Salzburg-forsvaret bliver under alle omstændigheder stor. Den østrigske landsholdsspiller Martin Hinteregger ser selvskrevet ud til den ene af pladserne, mens det til gengæld bliver mere åbent om den sidste. Salzburg har hentet brasilianeren Paulo Miranda i São Paolo, og så er der både den 18-årige kroat Duje Caleta-Car og danske Asger Sørensen, som bejler meget stærkt til spilletid.

Danskeren har dog ingen intentioner om at smutte fra konkurrencen og blive udlejet.

– Nej, jeg er i en fantastisk klub, hvor jeg har meget at lære endnu, påpeger han.

Læs med i næste uge, hvor vi tager skridtet videre ud i Europa til endnu en ung dansker, der fik guldmedalje om halsen i sidste sæson.

In this article