KD&C et år efter: Vi har nået en del, men der er vej endnu

cropped-Keepers11

Keepers Development & Coachinh fyldt i søndags ét år, og hvilket år det har været. Ture til england, træninger med udenlandske trænere og meget mere har de opnået på kun et år.

D’ BOLD var for et år siden med til Keepers Development & Coachings, KD&C, første træningspas, der foregik over to dage. En flok spillere kendte allerede hinanden efter tidligere at have været en del af Keeper College, som KD&C skulle være en ny og forbedret udgave af, eftersom der havde været mange problemer med det tidligere projekt.

Allerede dengang havde manden mag det hele, Dan Petersen, ekstremt høje forventninger for projektet og hvad de skulle opnå. Her et år efter, er han heller ikke utilfreds med hvad projektet har opnået. En af de første forventninger var, at de skulle være med til at sætte dagsordenen for målmandstræning i fremtiden, ikke kun på deres eget projekt, men også i de forskellige klubber rundt om i landet.

– Vi ville gerne være med til at sætte dagsordenen, og se til at der blev mere opmærksomhed på keeperen, som den vigtige spiller han eller hun er på holdet.  Vi har nået en del, dog er der fortsat en del vej endnu. Der er fortsat mange holdtrænere der ikke helt har sat sig ind i vigtigheden, træningen og ikke mindste den mentale del hos deres keepere, fortæller Dan Petersen til D’ BOLD og fortsætter:

– Det betyder fortsat at nogen keepere får skæld ud, når der bliver begået fejl, eller der bliver scoret mod deres hold, og det er synd og i sidste ende skadeligt for keeperne – og flere talenter vil ende med at stoppe med fodbold. Det vil vi fortsat arbejde på bliver bedre og mere udbredt (den mentale træning, red.) i klubberne både via vores træning og for de klubber vi i dag træner i.

På kun et år som nystartet projekt har KD&C opnået utroligt mange storslåede ting. De har haft Manuel Neuers tidligere målmandstræner fra Neuers ungdomstid i Schlake 04, de har haft engelske og meget ombejlede Darren Hart med i Danmark til adskillige af deres målmandscamps rundt omkring i Danmark. De har trænet over 300 unge målmænd, været på to ture i England, der også har sikret flere spillere prøvetræninger i landet og har allerede nu planlagt en tur til Málaga CF.

– Havde nogen sagt at vi ville have nået alt det, ville jeg nok ikke have troet på det. Det har fra starten af været vigtig for os at kunne gøre andet end vores træning af keeperne. Det har også været vigtigt for os at det ikke bare var os, der lavede skabelontræning, men at vores keepere, via vores træning og øvrige oplevelser, selv kunne finde de løsninger, der var vigtige for dem, siger Dan Petersen og fortæller videre om deres ture til England:

– Vi har været i England to gange, hvor de har været meget begejstrede for det de så, og der er også klubber der gerne vil se et par af vores keepere igen. Det understreger vigtigheden af at regelmæssig specifik træning er nødvendig for at udvikle sig.

Og udlandsturene stoppede ikke ved disse to rejser. Allerede i starten af næste år har KD&C planlagt en tur til Spanien, hvor de skal træne i Málaga, og hive nogle af de spanske metoder ind i deres egne træningsmetoder.

– Næste år tager vi til La Liga klubben, Málaga CF, for at få indspil og træning fra det spanske, og vi har allerede nu indgået endnu aftale med Manuel Neuers målmandstræner fra Schalke tiden, Christof Osigus. Vi vil fortsat arbejde på at give KD&C’s keepere inspiration udefra, og samler det sammen til ”den danske stil”. Her har vi blandt andet haft super træning med Spillerudvikling.dk, der har været meget givende for den tekniske del af målmandsspillet, som er en yderst vigtig del for keeperen i dag, siger KD&C ejeren.

Målet med det hele er at give de unge målmænd et anderledes indblik i det at være målmand, mens de samtidig lærer teknikker fra andre kulturer.

– Vi vil derfor fortsat tilbyde keepere, der træner hos os andre muligheder ud over den almindelige målmandstræning, for at give vores keepere noget andet end andre tilbyder. Ud over det barsler vi også med andre ideer, hvor keeperne får bedre mulighed for selv at træne, få coaching og sparring.

Rosen strømmer da også ind, både fra trænere, som er en del af projektet og trænere de henter ind fra både ind og udland. Derudover er de unge målmænds forældre meget involveret i alting og har også altid kun ros tilovers for hvordan tingene foregår.

– Det er naturligvis dejligt at få ros, for det vi gør både på og uden for banen. Målmandsspillet har udviklet sig meget igennem de sidste ti år, og derfor er det også vigtigt, at vi ikke kun ser på deres tekniske formåen og evner. For os drejer det sig også om det at være med til at udvikle dem udenfor kridtstregerne. Det er jo ikke helt forkert at keepere er ”lidt mærkelige”, eller som vi ser og oplever det, perfektionister, for de ved, hvad der sker, hvis de ikke præsterer uden at det på nogen måde må tage overhånd, og den del skal også tackles, udtaler Petersen og tilføjer:

– Vi får dog ikke udviklet vores keepere, hvis det ikke er tilladt at lave fejl – tænk engang, hvis Neuer i næste års Champions League-semifinale droppede og FC Bayern ikke kom i finalen; ville vi så lade være med at kalde ham verdens bedste målmand?

– Succeskriteriet i KD&C er ikke at alle skal være landsholdsmålmænd, men at de bliver bedre i deres klub, og på det hold de nu står på. Samtidigt understreger vi også at man indimellem må stå på et andethold for på et tidspunkt at være klar til at tage tjansen, hvis førstekeeperen ikke kan, bliver skadet eller måske vist ud. Flere af vores keepere har forstået det budskab, og flere har taget skridtet et step op eller skiftet klub fordi de selv kunne se, at nye omgivelser var nødvendige for deres udvikling.

D’ BOLD havde tidligere i år fat i den tidligere FC Midtjylland-målmand, Jakob Haugaard, der i dag har sin dagligdag i engelske Stoke. Hvis han havde haft en mulighed, som det at deltage til sådanne camps KD&C afholder, havde han helt klart overvejet muligheden meget seriøst. Og den slags tiltaler Dan Petersen rigtig meget.

– Vi er naturligvis meget glade for at en keeper på højeste niveau som Jakob, udtaler sig på den måde. Det understøtter vigtigheden af vores arbejde med keeperne, og kan være med til at flere giver det lille ekstra, der skal til for at blive endnu bedre. For os er det ikke altafgørende at vores keepere lander på øverste hylde, og kan vi være med til det er vi ikke kede af det. For os gælder det, at keeperne er glade ved at opleve de bliver bedre på det niveau, de nu er eller på vej til.

In this article