Fokus på: Mads Vang – Masser af succes, og det, der hører til

Hver mandag sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. Denne gang er FC Midtjyllands Mads Vang fra U/19-holdet ugens hovedperson.

Far var grund til fodbold-start

Som så mange andre fodboldspillere i dagens Danmark, startede Mads Vang til fodbold i en meget ung alder. Han var kun fem år, da han startede til fodbold. Og man kan godt se på Vang, når han spiller fodbold i dag, at han har været i gang længe.

Dengang han startede, var det fordi hans far spillede meget fodbold, og dengang var fodboldtræner. Af disse grunde var valget meget lige til for den unge Mads Vang, der i dag mest bruges på kanten eller oppe i angrebet.

I starten var Vang at finde i Thyborøn IF, hvor han spillede i størstedelen af sine ungdomsår. Og inden han kom til FCM, hvor han er i dag, var han også lige kort i Lemvig GF.

– Jeg har spillet i Thyborøn IF næsten hele mit liv, og det har været en virkelig god tid. Jeg spillede på en rigtig god årgang, og det har også været med til at gøre mig til den spiller, som jeg er i dag. Derudover spillede jeg kort i Lemvig GF, som også var en rigtig fin klub på det tidspunkt, og vi spillede i en af de bedste rækker. Så jeg har kun gode ting at sige om mine ungdomsklubber, fortæller Vang til D’ BOLD.

FC Midtjylland er kendt for at være en klub med et af de bedste talentakademier i Danmark. Og med de spillere, som de har på akademiet lige nu, kan man også se det på det de resultater deres hold får. Ikke kun i de hjemmelige ligaer, men også i internationale turneringer. Og vang var da heller ikke i tvivl, da han sagde ja til at komme til FCM som 15-årig.

– Det var selvfølgelig en fed følelse. Det var jo en drøm, som for så mange andre også, at spille for FCM, så det var vildt fedt, selvom det krævede at jeg skulle flytte hjemmefra i 7. klasse.

Successen slår til på alle punkter i FCM

Når man 15 års alderen, kommer man til at spille U/17 Liga. Og på sit sidste år i U/17 Ligaen opnåede Vang den ultimative oplevelse med sine holdkammerat. I sommer vandt de nemlig ligaen, og var på den måde en lykkelig del af klubbens mest succesfulde sæson nogensinde, da U/19-holdet og Superliga-holdet også vandt deres ligaer.

– Det var det vildeste jeg havde prøvet i min fodboldkarriere. Det var en sæson, hvor jeg var meget skadet, så det var en perfekt slutning på året, siger Vang.

Nu er han blevet gammel nok til at spille U/19-fodbold. Og grundet FC Midtjyllands ligasejr i sidste sæson, er de med i UEFA Youth League. Og med den plads Vand har i truppen, er han selvfølgelig med til at spille disse vigtige internationale kampe. Efter at have slået hold som Legia Warszawa og FC Sabutalo ud af turneringen, skal de nu møde spanske Atlético Madrid i den næste runde.

– Vi har klaret det godt. Vores spillestil passer meget godt til internationalt fodbold, da vi er et stærkt omstillingshold, hvilket har resulteret i en del mål i Youth League blandt andet.

Det er dog ikke kun succes i U/17 Ligaen og i Youth League, Vang oplever med sine holdkammerater. Han har også, i sin tid i FCM, været med til flere udenlandske turneringer. To af dem har han været med til at vinde. Her er snak om Trofeo Nereo Rocco og den seneste turnering, som ulvene fornyligt vandt, Copa Chivas.

– Der var ingen tvivl om, at vi var det hold som skulle vinde, med den præstation vi gav. Vores modstandere i ligaen vil også komme til at mærke, at vi er et stærkere hold nu, og jeg ser ikke at nogle af de danske hold kan stoppe os, lød det fra Mads Vang tilbage i maj 2015, da han havde vundet Trofeo Nereo Rocco med U/17-holdet.

Vang ser det som et privilegium, at holdene får lov til at deltage i disse internationale turneringen, hvor de får lov til at prøve kræfter med andre kulturer og spiltyper.

– Det er selvfølgelig fedt, at vi er så privilegerede, at få lov til at deltage i sådan nogle turneringer, fordi vi får vildt meget ud af det. Men selvfølgelig skal vi også have lov til at spille de turneringer, når vi ofte får medaljer og pokaler med hjem, fortæller offensivspilleren.

Til den mexicanske turnering, Copa Chivas, var det en blanding af U/17- og U/19-spillere, som var afsted med FC Midtjyllands U/18-hold til turneringen. I finalen skulle de møde argentinske Boca Juniors, som de havde mødt i turneringen én gang før. I den kamp blev det til et 1-0 nederlag for ulvene, men de fik taget revanche i finalen, hvor Vang var en af målscorerne for FCM.

– Vi vidste godt, at det var et hold, som vi kunne slå, så det påvirkede mig egentlig ikke specielt meget, at vi havde tabt til dem tidligere. Men det var selvfølgelig pisse fedt at vinde over Boca Juniors, og endnu federe at få lov til at score.

Den midtjyske ulveklub har dog også en speciel betydning for unge Vang.

– Det er den klub jeg spiller i, så den betyder selvfølgelig en del for mig. Synes at det er et fedt sted at være, både pga. træningsmiljøet, men også de kammerater, der er her, og kulturen, fortæller offensivspilleren.

Den vigtige støtte og drømmen om DBU

De flotte præstationer i klubholdet har givet genlyd inde hos DBU, hvor Vang har været udtaget til både U/16- og U/17-landsholdet. Her har han også fået to kampe på CV’et fra begge landshold.

– Det har været vildt. Det er lige et niveau over ens normale hold. Det er fedt, at møde andre lande og spille kampe mod nye spillere, udtaler offensivspilleren, der længe ikke har været udtaget til et U-landshold.

Og da han længe ikke har været inde omkring DBU, hvor han har skulle kæmpe med nogle ekstremt dygtige offensive spillere, er det hans store mål at komme ind i varmen igen hos DBU.

– Lige nu vil jeg gerne vinde U/19 Ligaen og tilbage på U-landsholdet.

Mange spillere oplever i løbet af deres ungdomstid et stort pres, da det er i den tid, man virkelig skal vise sig fra sin bedste side og knokle hårdt, da det er alt eller intet, når man når op omkring 19-års alderen. Men det er dog kun presset, når Vang har været skadet, der har mærket sig i ham.

– Nej, jeg føler mig ikke presset. Jeg tager tingene meget stille og roligt, og så sørger jeg for at arbejde hårdt. Men tror helt sikkert, at der er nogle spillere som føler sig presset. Jeg kan også huske det fra alle mine skadesperioder, og det er et svært pres.

Og med sådan nogle skadesperioder og det pres, der følger med, er det godt at have en støttende familie ved sin side. Og det har Mads Vang haft.

– Alle i min familie har spillet fodbold, men aldrig på noget speciel højt niveau. Alle hjemmefra støtter mig, og synes at det er fedt, at jeg følger min drøm. De spørger indtil hvordan det går, og viser mig generelt en god opbakning, forklarer Vang, hvis store drøm er at komme til Tyskland eller England for at spille fodbold.

Læs sidste uges Fokus På:  Fokus på: Mathias Haarup – Fra Havndal til Randers, drømmer om Spanien

In this article