Fokus på: Aleksandar Sojic – Uden bolden var jeg ikke tryg

Hver uge sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. Teknisk- og skudstærke Aleksandar Sojic fra FCM er denne uges hovedperson.

Ikke tryg uden en bold

Aleksandar Sojic var kun seks år gammel, da han begyndte at spille fodbold. Det hele startede i skolegården, hvor han løb rundt og spillede med sine venner, når de havde frikvarter. Og netop at spille fodbold skabte en form for vane ved at have bolden ved sin side, og gav dermed den unge knægt en speciel tryghed. En tryghed han ikke fik, når han dyrkede andre sportsgrene.

Den følelses han havde med bolden, kom kun frem, når det gjaldt fodbold.

– Jeg gik hele tiden rundt med en bold, uden den var jeg ikke tryg. Så jeg valgte at begynde til fodbold, fordi det var det, der gjorde mig glad, fortæller Sojic til D’ BOLD.

Nu 15-årige Sojic, der primært begår sig på midten af en fodboldbane, startede til fodbold i Engesvang Boldklub. Der spillede han indtil han var U/11-spiller, hvorefter han skiftede til Ikast FS, der ofte har sendt spillere videre til FC Midtjylland, hvor han spillede i sin U/11 og U/12-tid. Og tiden i de to klubber husker han som en tid med en masse gode minder, hvor han oplevede mange ting.

– Min tid i Engesvang Boldklub frem til U/11 var fantastisk, med mange gode minder. I min tid i Ikast U/11 og U/12, var en god tid med god træning, succes og mange oplevelser, siger midtbanespilleren.

Foto: fcm.dk
Foto: fcm.dk

Og det var netop FC Midtjylland, som blev næste stop for unge Sojic. Og der har han spillet lige fra U/13 og til U/15. Han har i sin tid i ulveland klaret sig så godt, at klubben nu har givet ham muligheden for at blive kontraktspiller på deres akademi. En mulighed han sagde pænt ja tak til.

– Det er en ære, og jeg er meget stolt over at have spillet for FCM de sidste tre år. Jeg er endnu mere stolt over, at jeg får lov til at fortsætte på FCMs akademi, fortæller Sojic og fortsætter sin kommentar omkring da han fandt ud af, at klubben ville have ham videre på akademiet:

– Jeg var utroligt glad for det. Siden U/13 har jeg drømt om at spille mig ind på akademiet. Så jeg blev meget glad, da jeg fik det af vide.

Tro på tingene skaber resultater og trodser modgang

Sojics træner gennem det seneste års tid, Bo Møller, har kun ros til overs for unge Sojic.

– Sojic er en glad og udadvendt dreng, der med sit gode humør og smil på læben er en fantastisk holdkammerat. Udover sine menneskelige egenskaber har han stor lyst til træning og ikke mindst selvtræning, fortæller Bo Møller til FC Midtjyllands hjemmeside.

– Han har været en del skadet i sin U15-tid, men det har han håndteret på bedste vis, og jeg er ikke i tvivl om, at han er kommet styrket ud af den proces. Teknisk er han fremragende, og han har vel nok holdets bedste sparketeknik. Hans drible- og fintefærdigheder er i top, og han har efter en lang periode med at vokse igen fundet storformen.

Den nye kontrakt betyder, at han skal spille på FC Midtjyllands U/17-hold i den kommende sæson. Her skal han prøve at vinde guldet tilbage til heden i U/17-regi, hvor de har vundet henholdsvis sølv og bronze i de sidste to sæsoner.

Men ikke nok med, at det i sig selv kræver en masse talent fra holdets side, så kræver det den rette person på hver position.

– Mine forventninger er høje. Konkurrencen på de pladser jeg spiller, er rigtig hård. Jeg vil forsætte det hårde arbejde, og så håber jeg på at få en del spilletid på U/17 Liga-holdet.

En af de hårde dele ved fodbold er, at det er en konkurrencesport. Og derfor må der også sorteres fra. Det betyder at nogle af Sojics tidligere holdkammerater ikke rykker med op på U/17-holdet.

Noget der ærgrer det unge talent.

– Jeg er selvfølgelige skuffet over at ikke alle rykker ind på akademiet, men fodbold er en konkurrencesport, og det vil det altid være. Det er ens egen vej det handler om. Man er venner, men inde på banen er man også konkurrenter, forklarer han.

Det unge midtbanetalent har allerede været på tur med nogle af klubbens U/16-talenter. De var alle en tur i Tjekkiet, hvor de skulle spille mod flere udenlandske klubber. Desværre for danskerne tabte de både semifinalen og kampen om bronze. Så det var ikke meget succes de tog med hjem. Men det ændrer ikke på, at det var en lærerig rejse, der giver lærdom omkring det internationale niveau.

– Turen har været spændende og lærerig. At spille mod hold fra udlandet, er altid en stor oplevelse. Så ved man også, hvad det kræver for at blive en topspiller på højeste plan, siger Sojic.

Baren for fremtiden er ikke sat lavt – men starter i de små

Aleksandar Sojic har været udtaget til en af de mange U/15-samlinger DBU har afholdt gennem det seneste år til det kommende U/16-futurelandshold. Han nåede dog ikke videre fra første samling, men har heller ikke opgivet håbet og drømmen om en plads på et af de danske u-landshold.

– Det er noget jeg tænker over hele tiden. Jeg kæmper hver dag for at blive bedre og opnå mine mål. Et af mine mål er selvfølgelig at komme på landsholdet, det er noget jeg kæmper 110 % for. Så jeg vil bare fortsætte det hårde arbejde, og så håber jeg, det vil lykkes en dag.

Sojic har nu opnået sit mål om at komme på kontrakt på FCMs akademi, og har derfor sat sig et nyt mål.

– Mit næste mål er at forsætte udviklingen, få så meget spilletid omkring U/17-holdet og at komme på U/16-landsholdet, fortæller han.

Han har dog også en overordnet drøm omkring sin karriere – en tur til udlandet.

– Min største drøm er at spille fodbold i enten Premier League eller La Liga. Fordi der spiller de største og bedste klubber, fortæller Sojic til dbold.dk, og afslører at Real Madrid er hans yndlingshold.

Den rette støtte har ført ham frem

Og med mål og drømme som dette, kræver det støtte udefra. Støtte som Sojic får masser af fra sin familie og venner, der altid står bag ham.

– Min familie har støttet mig 100% om alt, både med kørsel, set mine kampe og hjulpet mig med selvtræning og meget mere. Mine venner har også altid været der for mig, både dem fra Engesvang og Herning. De har betydet meget for mig, og de har også givet mig gejsten til at blive ved, forklarer Sojic.

Men familien er ikke det eneste, der skal til. For man skal selv være med, have sit hoved parat til de kommende udfordringer. Man skal ville det man laver, og det vil Sojic.

– Min motivation er at blive bedre hele tiden, spille med glæde og mod. Hvis glæden ikke er der, når man ikke langt. Jeg er en kreativ spiller som er målrettet, engageret, arbejder hårdt, vil gerne blive bedre hele tiden og vinde, afslutter midtbanespilleren, der ser op til franske Dimitri Payet.

Man kommer formentlig til at se meget mere til Sojic i den næste sæson i U/17 Ligaen.

Læs sidste uges Fokus På: Fokus på: Kristian Dirks Riis – Seniorkontrakt trods mange skadesperioder

In this article