Fokus på: Edin Muratovic – Bosniske rødder, brækket kraveben og U/17 Division

Hver uge sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. I denne uge er det 14-årige Edin Muratovic, som får sin historie fortalt.

Fra barn til fodboldspiller

Edin Muratovic var ikke mere end fire år gammel, da han begyndte til fodbold. Han startede op i lokalklubben Kolding IF, hvor han spillede i hele otte år. Muratovic havde altid spillet på førsteholdet, men da han var 12 år, kom der nye spillere til, og konkurrencen på holdet, og på pladsen som angriber, blev forøget. Det gjorde at Muratovic blev rykket ned på det næstbedste hold i årgangen.

Det var ikke helt optimalt for den ellers talentfulde Muratovic. Og selvom Kolding IF er samarbejdsklub til Brøndby IF, er SønderjyskE også tit på rov i blandt andet Kolding. Her opsnappede de så Muratovic til prøvetræning, og efter en uge med træning og en enkelt træningskamp, blev den 13-årige Muratovic Haderslev-spiller (Haderslev, som er navnet på SønderjyskEs ungdomshold, red.).

Og selvom Muratovic nu spiller i Haderslev, er han stadig glad for alt, hvad han har lært i Kolding.

– Min tid i Kolding var god. Her lærte jeg alt fra teknik til fysik siden jeg var helt lille, fortæller Muratovic til D’ BOLD.

Muratovic var på det tidspunkt kun lige fyldt 13 år, og for ham var det nærmest helt skørt, at et hold som SønderjyskE havde holdt øje med ham og samtidig vist interesse ved at hive ham til en uges prøvetræning. Men både Muratovic og hans familie var meget glade for, at han fik muligheden. Og trods hans unge alder, vidste han godt, hvad der skulle til for at klare sig på et stort hold som SønderjyskE.

– Det var en rigtig fin oplevelse for mig. Alle de andre drenge tog fint mod mig, siger Muratovic, der i løbet af træningerne fik masser af ros fra både trænere og spillere.

– Det gør jo en person som mig rigtig glad, og på en måde motiverer det mig også.

Efter træningskampen fik Muratovic at vide, at Haderslev-klubben gerne ville have ham med på deres hold, og med et var han med på holdet.

– Min reaktion var et stort smil på læben. Jeg fik det jo at vide lige på stedet efter træningskampen mod Fredericia FF. Og min familie var også rigtige glade for det, og vi havde en god kommunikation med træneren. Så det var dejligt at komme dagen efter til træning og fortælle drengene at jeg nu er fast spiller hos Haderslev FK, fortæller den unge angriber.

Kunne ikke gå i bad, uden det gjorde ondt

Og derfra gik det godt. Rigtig godt. Muratovic spillede godt og scorede mål på stribe. Så mange mål at han endte med at blive topscorer for U/15-holdet. Men pludselig gik det galt.

– At brække mit kraveben eller være skadet var det sidste, der skulle ske i sådan en god periode, jeg var i. Og derfra gik det hele op ad bakke, men jeg vidste også, jeg nok skulle komme tilbage, siger Muratovic.

Og for Muratovic var det ikke det sjoveste at skulle ligge derhjemme og se TV, i stedet for at løbe rundt med en bold og hygge sig med sine holdkammerater.

– Det var selvfølgelig rigtig nederen at man bare skulle ligge i sin seng og se tv de første syv uger, fordi jeg ikke kunne noget med min arm. Det var endda rigtig svært for mig at gå i bad, og jeg havde kun smerter. Så jeg vil nok sige at fordi jeg kun var 13 år, påvirkede det mig i hvert fald. Jeg fik en masse øvelser fra en hjemmeside, og så skulle jeg lave de øvelser stille og roligt. Det gjorde dog også ondt i starten, men efter to-tre uger kunne jeg gøre det i lidt hurtigere tempo, fortæller den unge angriber.

Mange fodboldspillere er på et tidspunkt i deres karriere ramt af en skade. Og for mange er det rigtig hårdt ikke at kunne spille fodbold, mens man skal hvile eller genoptræne sin krop, så man kan komme ud af skadesperioden på den bedst mulige måde.

Det kan være svært at holde motivationen for at blive ved oppe, men Muratovic havde ikke de store problemer med at holde gejsten.

– Altså min motivation faldt ikke ned, tror bare det påvirkede mig lidt omkring det med kravebenet. Jeg holder den oppe ved at se nogle Youtube-videoer med de helt store stjerner, og se nogle dokumentarer omkring en fodboldspiller. Og så har jeg selvfølgelig min familie og venners støtte. Men også bare da jeg kunne træne lidt igen efter syv uger, så havde jeg den følelse af, at nu var jeg på rette spor og stopper ikke, siger Muratovic.

Nu gælder det U/17 Divisionen

Haderslev har på trods af Muratovic’ skade, valgt at hive ham op på deres U/17-hold, der spiller i U/17 Divisionen. Det betyder også, at den 14-årige offensive spiller efter sommerferien starter i idrætsklassen på den skole, hvor han går.

– U/17 division er noget helt andet end U/15. Det et stort skridt at gå fra U/15 til U/17, men jeg også klar på de udfordringer og krav, der stilles til en fodboldspiller som mig. At klubben tror på mig betyder rigtig meget. Jeg blev forleden udtaget til bruttotruppen på vores U/17 hold, så det giver noget ekstra motivation til mig. Nu handler det bare om at vise hvad jeg kan, og vise trænerne at det mig de skal satse på, når vi starter op igen, fortæller Muratovic, vis yndlingsspiller er Edin Dzeko.

Og her stopper det formentlig ikke, da Muratovic har store forhåbninger for hvad, der skal ske for ham i fremtiden. Hans næste mål er nemlig at få meget spilletid på U/17-holdet, hvilket forhåbentlig kan føre til, at han rykker videre op, når han bliver ældre.

Og med drømme om at blive professionel fodboldspiller, har man brug for støtte. Og gerne støtte fra sin familie og venner. Og den støtte har Edin altid haft.

– Altså min familie og venner har støttet mig utrolig meget. Jeg har fået søde beskeder fra vennerne, og familie har bare altid bakket mig op. Så det betød alt for mig i den situation (som skadet, red.) jeg var i, fortæller den unge dansker, med rødder fra Bosnien.

Fodbold har altid været i familien

Netop det at komme fra Bosnien er Muratovic ikke overbevist om, har nogen indflydelse på sit spil, men nærmere hans tilgang til ting.

– Jeg er født i Danmark, men mine forældre er fra Bosnien. Min spillestil er lidt som de andres, måske er der den forskel at jeg elsker fysiske dueller med en modstander, og er meget aggressiv. Jeg tror det ligger i mine gener. Jeg tror bestemt at jeg har en anden attitude til ting på grund af at jeg har forældre og familie fra Bosnien. Jeg ser det ikke som et problem, det vel bare sådan det er, siger den unge angriber til dbold.dk.

Fodbold har også altid ligget i familien, da Edins far før i tiden spillede i FK Sarajevo.

– Jeg har altid spillet fodbold, siden jeg var helt lille, og det er bare sådan, det er skabt inden i mig. Min far har selv spillet i FK Sarajevo nede i Bosnien, da han var på min alder. Men på grund af krigen stoppede det hele. Så i min familie elsker vi alle fodbold og ser det rigtig meget, og jeg tror det betyder noget ekstra for dem, at jeg nu også spiller på højt niveau, fortæller han.

Og det høje niveau skulle meget gerne fortsætte. For på længere sigt drømmer Muratovic om at spille blandt de bedste i verden.

Men det kan godt vente lidt. For lige nu er fokus på U/17 Divisionen, og om at spille sig i scene til at komme på et ungdomslandshold. Et hvilket som helst ungdomslandshold.

– Altså at kunne komme på et ungdomslandshold ville virkelig betyde alt for mig. Om det bliver her i Danmark eller nede i Bosnien må tiden vise. Men jeg skal først og fremmest vise mig frem og vise alle, at jeg kan spille på det her U/17 divisionshold og score en masse mål, siger den 14-årige angriber.

Edin Muratovic starter op sammen med U/17-holdet i Haderslev den 18. juli.

Læs sidste uges Fokus På: Fokus på: Aleksandar Sojic – Uden bolden var jeg ikke tryg

In this article