Fokus på: Lukas Talbro – Skifte til Brentford som 17-årig

Hver uge sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. I denne udgave er det Brentford-spilleren Lukas Talbro, der har været under luppen.

Bolden kom med modermælken

Lukas Talbro var ikke meget mere end fire år gammel, da han begyndte til fodbold. For første gang. Hans far tog ham nemlig med til en fodboldtræning en dag. Lille Talbro brugte dog det meste af træningen ved at stå ved siden af sin far, og ikke ret meget henne ved de andre drenge og bolden. Faren havde dog godt med tålmodighed og slæbte Talbro med til lidt flere træninger. Det var dog med samme udfald, og så meldte de fra igen.

Men så gik der omkring et halvt år, og så var der pludselig noget, der havde ændret sig.

– Så jeg holdt derfor en pause i et lille halvt år. Da jeg så startede op igen, spillede jeg ligesom alle de andre. Lysten til at spille fodbold var kommet, fortæller Talbro til D’ BOLD.

Talbros far har i sin yngre dage selv spillet fodbold, og det var altså med god grund, at han tog sin søn med til fodboldtræning i første omgang. Faren var dog ikke den eneste grund til, at Talbro valgte fodbolden. Venner spillede også ind. Og da flere af dem var begyndt til fodbold, startede Talbro også.

– I mine ungdoms år spillede jeg i Højby, som var klubben, der var nærmest. Jeg havde nogle rigtig gode år i Højby, inden jeg skiftede til B1913. Alle mine venner spillede også i Højby, hvilket ikke kunne blive bedre. Jeg elskede at spille fodbold, selvom vi måske ikke var de bedste, fortæller Talbro og fortsætter om grunden til sit skifte væk fra Højby:

– Derfor skiftede jeg til B1913 som havde et rigtig godt hold. I B1913 fandt jeg virkelig ud af hvor god en fodboldspiller jeg egentlig var.

Pludselig blev det mere seriøst

Da Talbro var godt ti år gammel, skiftede han B1913 ud med Odense Boldklub. En klub, som var en del større, end hvad han var vant til. Der var pludselig mange flere trænere og spillere omkring ham, og han kunne hurtigt mærke, at konkurrencen om spilletid blev større. Han brugte dog heller ikke lang tid på at føle sig tilpas i klubben og på holdet.

Når en spiller går fra U/15 til U/17 i en klub med et akademi, får spilleren ofte tilbudt en kontrakt, så han er bundet til klubben. Men det gjorde OB ikke med Talbro, til trods for hans store talent. Han er dog sikker på, at det ikke havde noget med tiltroen på ham som menneske og talent.

– Nej, jeg tror OB havde en stor tiltro til mig. Jeg startede inde i alle mine U/17 kampe, og de vidste godt, at jeg var en dygtig fodboldspiller. Men min plan havde hele tiden været, at jeg på et eller andet tidspunkt skulle til England for at spille fodbold, siger Talbro.

– Min tid i OB har været rigtig god. Jeg har spillet der i 7-8 år, og jeg har nydt at bære OB logoet og spille i den stribede blå/hvide trøje. Jeg har oplevet en hel masse med OB, fået det meste af min fodbold uddannelse i klubben. Men jeg følte at det var på tide at tage det næste skridt i min fodbold karriere, ligesom da jeg skiftede fra Højby til B1913, forklarer den unge forsvarsspiller.

Tid til udlandet

Og det næste skridt i karrieren er netop taget. Talbro er nemlig for nyligt blevet præsenteret som ny spiller i den engelske Championship-klub Brentford FC.

Kontakten til Brentford kom allerede tibage i januar måned, hvor Talbros agent fik arrangeret en prøvetræning med den engelske klub. Prøvetræningen forløb over fem dage, hvor han trænede med klubbens U/21-hold, der har danske Flemming Pedersen som en af trænerne.

– Jeg fik et indblik på hvordan det er at spille i klubben. I og med at det har været min drøm at komme til England for at spille fodbold var det en forholdsvis nem beslutning da tilbuddet om at blive Brentford spiller kom, fortæller Talbro.

Talbro var også meget begejstret, da han fandt ud af, at Brentford var interesseret i at hente ham til klubben.

– Jeg blev helt glad inden i, og samtidig var jeg stolt af mig selv. Det var dejligt at se at det hårde arbejde man havde puttet i det endelig bar frugt. Jeg var/er sikker på at det er det helt rigtige skifte for mig at tage. Så nu ser jeg frem til nogen forhåbentlig gode år i Brentford, siger den håbefulde forsvarsspiller.

– Det var virkelig dejligt da skiftet blev en realitet, også selvom jeg skulle flytte hjemmefra i en ung alder. Men det har der ikke været nogen problemer med. Jeg er blevet taget godt imod af både spillere og trænere, og jeg er rigtig glad for at være i klubben. Nu glæder jeg mig bare til at sæsonen begynder.

Når man går op i sin drøm om at blive fodboldspiller, som Talbro tilsyneladende gør, er det vigtigt at have den rette støtte udefra. Og det har Talbro også haft via sin familie og sine venner gennem tiden.

– Min familie har støttet mig fuldt ud. Selvom de ikke lige er i nærheden ved jeg altid at de er der. Det betyder meget for mig at min familie har givet mig deres fulde opbakning. Mine venner har også støttet mig i det valg jeg nu engang har valgt at tage.

Brentford betyder ikke bare landshold

Talbro har før været udtaget til U/16-landsholdet, hvor han også fik spilletid i to venskabskampe. Det er også det eneste, som Talbro har oplevet omkring et ungdomslandshold indtil videre. Skuffet er han over, at han ikke har været mere udtaget, men han håber alligevel på, at han en dag kan komme tilbage i DBU-regi.

– Det er kæmpe stort at spille for sit land, og selvfølgelig var jeg skuffet, da jeg ikke blev udtaget til det efterfølgende landshold. Men det er ikke noget jeg går og tænker på, selvom jeg selvfølgelig gerne vil spille på landsholdet igen. Jeg tror ikke på, at med mit skifte til Brentford, vil mine chancer for at komme tilbage på landsholdet blive meget bedre. Jeg tænker kun på at præstere, så godt jeg kan for klubben, og så må tiden vise, om det bliver til flere U-landskampe, fortæller han til dbold.dk.

Hvis han skal præstere på holdet i Brentford, skal han først overbevise trænerne om at han er dygtig nok til at blive brugt på banen. Og det er netop det, der er han første mål i klubben.

– Mit mål i Brentford er, at jeg vil så hurtig som muligt være en del af deres førstehold. Men udover det, er det bare at tage en kamp ad gangen, og gøre det så godt, som jeg nu kan.

Og drømmen er fortsat at blive i England i fremtiden. Om det bliver i Brentford må tiden vise. Men en Premier League-klub, der også begår sig i Champions League er den absolutte drøm.

Læs sidste uges Fokus På her: Fokus på: Edin Muratovic – Bosniske rødder, brækket kraveben og U/17 Division

In this article