TT – U/17 16/17 – Optakt Del 1

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

Efter næsten to måneder uden ungdomsbold er ventetiden endelig forbi, når landets bedste spillere fra årgang 2000 og 2001 lørdag den 13. august sparker U/17 Ligaen i gang! Hos D’ BOLD er sæsonen 2016/2017 den fjerde sæson, vi leverer nyheder og kampreferater fra landets bedste ungdomsligaer, og vi kan ikke vente med at få skudt den nye sæson i gang!

Det er snart to måneder siden, at FC København fik overrakt guldmedaljerne som vindere af U/17 Ligaen. Med 22 sejre, fire uafgjorte og ikke ét eneste nederlag fejede hovedstadstalenterne al modstand af banen, og det skal blive spændende at se, om de unge løver kan fortsætte takterne fra i fjor. Som i FC Købehavn såvel som i U/17 Ligaens resterende klubber er det altafgørende, at få spillerne fra årgang 2001 integreret i U/17 Ligaen og få stablet et nyt hold på benene. Overgangen fra U/15-fodbold til U/17 Ligaen kan være svær, og specielt på det fysiske parameter er forskellen stor.

D’ BOLD giver dig overblikket over samtlige 14 hold i rækken, hvor der er sagt farvel til Haderslev FK og goddag til FK Viborg, som efter en årrække i U17 Divisionen igen er klar til at prøve kræfter med de store drenge i U17 Ligaen. Vi byder på slutstillingen og fortæller dig, hvem du skal holde et ekstra vågent øje med!

God sæson

Her kan læse om U/17 Ligaens resterende hold:

AGF

Sidste sæsons placering: 7
Første tre kampe:
Silkeborg (U), OB (H) og Lyngby (U).
Træner:
Morten Mølkjær

AGF skal have ny træner. Morten Mølkjær overtager fra Allan K. Jepsen, og til sin rådighed har den nye træner et særdeles spændende spillermateriale, hvor vi må formode, at der kommer et overtal af spillere fra årgang 2000. Århusianerne har nemlig i august måned haft hele fire spillere på det U/17-landshold, der vandt Internordisk Cup i Finland. Tre af disse bliver vigtige spillere på Morten Mølkjærs mandskab, mens Benjamin Hvidt efter alt at dømme ikke kommer til at spille meget i U/17 Ligaen. Den 16-årige midtbanemand er for nylig blevet en officiel del af AGFs Superligatrup. Så langt er de øvrige U/17-spillere ikke kommet endnu, men Benjamin Hvidt er et fremragende eksempel på, at gode præstationer i U/17 Ligaen hurtigt kan føre til meget, meget mere. At ”De Hvie” har en talentfuld årgang 2000 er meget heldigt, for på papiret er årgang 2001 ikke noget at skrive hjem om. I U/16-landstrænerens 26-mands trup er der ikke én eneste GF’er, og i sidste sæson blev man blot nummer fire i U/15-rækken. AGF har potentialet til at overgå sidste sæsons syvendeplads, men skader eller karantæner til landsholdsspillere kan hurtigt blive vitalt for århusianerne. Ved elitestævnet IberCup stillede man faktisk op uden landsholdsspillerne, og det bar kvartfinalen mod AaB da også præg af. Et småsvagt AGF-hold havde ikke meget at byde på og tabte fortjent med 3-0, men der er ikke grund til at male fanden på væggen, så lad os i stedet glæde os til en ny sæson, hvor AGF bliver særdeles interessante at følge.

Hold øje med: Sebastian Hausner, Søren Bugge Jepsen og Magnus Kaastrup
Bud på placering:
6

HB Køge

Sidste sæsons placering: 6
Første tre kampe:
Viborg (U), FC Midtjylland (H) og Brøndby (H).
Træner:
Steen Knudsen

Undervurderer man HB Køge? D’ BOLD gør ikke. Hos os har svanerne længe fået credit for deres fremragende talentarbejde. Uden de samme ressourcer som Brøndbys Master Class og FC Københavns School of Excellence har køgegenserne skabt resultater i U/17 Ligaen – og endnu vigtigere – solgt sine største talenter til udenlandske klubber. Senest blev 97’eren Justin Shaibu solgt til Brentford, og i disse dage er sidste sæsons U/17-ligabomber, Elias Fritjof Sørensen, til prøvetræning i Newcastle. Hvad enten den unge angriber bliver solgt eller ej, så kommer han ikke til at optræde i U/17 Ligaen. Det er han for gammel til, og i stedet skal nye svaner udfylde det tomrum, som målslugeren efterlader. Det kan være svært at pege på den spiller i HB Køges trup, som skal erstatte Elias Fritjof Sørensens 11 mål. Foruden Newcastle-prøvespilleren er også Alexander Sepp, otte mål, og Alain Mateso, 10 mål, væk, så det bliver altafgørende for HB Køge at få erstattet trioens 29 scoringer fra i fjor. Svanernes nyeste skud på stammen, talenterne født i 2001, sluttede i sidste sæsons U/15 Elite Øst som nummer tre – et godt stykke efter storebrødrene fra Brøndby og FC København. Derfor er det heller ikke videre overraskende, at ikke én eneste ung svane har fundet vej til U/16-landsholdet. Kun Mads H. Christiansen var blandt de 58 spillere, som kæmpede om at blive udtaget til Danmarks yngste landshold. HB Køge er ikke U/17 Ligaens mest profilerede mandskab, men træner Steen Knudsen ved, hvad der kræves på højeste niveau. Det er desuden værd at huske, at svanerne foruden den flotte sjetteplads i sidste sæson også vandt den sjællandske pokalturnering De bliver ikke regnet for meget, men undervurder ikke svanerne fra HB Køge!

Hold øje med: Mads H. Christiansen, Emil Øhlenslæger og Oskar Sømme.
Bud på placering: 11

Lyngby

Sidste sæsons placering: 5
Første tre kampe:
Vejle (U), AGF (H) og Viborg (H).
Træner:
Christian Sørensen og Jonathan Hartmann

Mon ikke, at Lyngbys talentansvarlige skal se med, når Bundesligaen starter i slutningen af august? I hvert fald så Dortmunds kampe, hvor de to tidligere kongeblå, Emre Mor og Jacob Bruun, når de da ikke er til EM eller OL, boltrer sig. At Mor og Bruun i disse tider er på alles læber, er i høj grad Lyngbys fortjeneste. Den københavnske forstadsklub er trods placeringen nederst i den sjællandske fødekæde blandt de allerbedste, når det kommer til talentudvikling. Et kig ned af listen over de seneste to-tre sæsoners U/17-hold i Lyngby og man falder over navne som Adnan Mohammed, Daniel Stückler og Viktor Guldbrandsen. Går vi yderligere et par sæsoner tilbage, er Christian Nørgaard og Yussuf Poulsen navnene, der dukker op. I sidste sæson var Emilio Simonsen med 13 mål lyngbygensernes helt store profil, men også spillere fra årgang 2000, som skal danne grundstammen i den kommende sæson, gjorde sig positivt bemærket. I kantspiller Rasmus Beyer, bumstærke Nicholas Oguma og U/17-landsholdsspiller Emil Nestved Kornvig – alle 2000 – har trænerduoen med Christian Sørensen og Jonathan Hartmann spillere, der ved, hvad der kræves I U/17 Ligaen. De dygtige 2000’ere bliver suppleret af hele 14 spillere fra årgang 2001, som i sidste sæson måtte kigge langt efter succesoplevelser i U/15-rækken, hvor man sluttede næstsidst og blot vandt tre kampe. I sæsonoptakten har forstadstalenterne mødt Halmstad, Roskilde U/19 og Göteborg og desuden været på træningslejr i Jylland for at komme tættere på hinanden. Trænerstaben har en fornemmelse af, at man er på vej i den rigtige retning.

Hold øje med: Rasmus Beyer, Christoffer Saietz og https://www.dbold.dk/wp/../uploads/FIFA-E-sport.jpg Borød.
Bud på placering:
9

AaB

Sidste sæsons placering: 4
Første tre kampe:
Randers (H), FC København (U) og Vejle (U).
Træner:
Adam Harell

De var overbevisende, AaBs U/15-hold, da de i sidste sæson vandt U/15 Drenge Vest 1 foran blandt andre FC Midtjylland, Randers og AGF. Det kastede en jyst/fynsk finale mod OB af sig, og her var de bolsjestribede talenter stærkest og kunne efter en 3-0-sejr løfte pokalen. Nordjydernes stærke årgang 2001 har også gjort sig bemærket i DBU-regi, og hele tre AaB-drenge er udtaget til Claus Nørgaards U/16-landshold. Det drejer sig om forsvarsspiller Thomas Christiansen, midtbanemand Jeppe Pedersen og kantspiller Gabriel Adriano Alves Christensen. Rækken af dygtige aalborggensere født i 2001 er lang, og ikke alle kan få en plads i U/17-truppen, men må i første omgang tage til takke med at være en del af nordjydernes U/16-hold, som ser rigtig stærkt ud. Det gør U/17-holdet så sandeligt også. Med U/17-landsholdsspiller Anders Bærtelsen i de bagerste gelleder, Hamse Hussein på midtbanen og Søren Tengstedt i offensiven bør nordjyderne kunne tangere – hvis ikke forbedre – den flotte fjerdeplads fra i fjor. Aalborggensernes sommeropstart underbygger den påstand. Først blev FC Midtjylland besejret 3-0, og siden har AaBs U/17-hold i selskab med Esbjerg og AGF deltaget i det internationale ungdomselitestævne, IberCup. Her blev sidstnævnte uden de store problemer fejet af banen med en kvartfinalesejr på 3-0, inden Benfica trak det længste strå i semfinalens straffekonkurrence og sendte AaB ud af turneringen.

Hold øje med: Søren Tengstedt, Hamse Hussein og Lukas Sparre Klitten.
Bud på placering:
3

FC Midtjylland

Sidste sæsons placering: 3
Første tre kampe:
Esbjerg (U), HB Køge (U) og OB (U).
Træner:
Svend Graversen

FC Midtjylland sætter standarden for talentudviklingen i Danmark. Akademiet, som klubbens fodboldakademi blot kaldes, er ’the place to go’ for alle landets unge, håbefulde fodboldspillere. Et sæt bronzemedaljer i U/17 Ligaen er derfor ikke noget, der har fået skabt eufori på heden, hvor man har massevis af ungdomsliga-titler at bryste sig af. Midtjyderne har brugt sommeren på at byde nye velkommen til Sebastian Nielsen, Aleksander Sojic, Tobias Anker, Gustav Isaksen og Nikolas Dyhr, som sammen med de øvrige spillere siden midten af juli har arbejdet hårdt frem mod turneringsstarten d. 20. august mod Esbjerg. U/17-holdets rutinerede træner, Svend Graversen har brugt træningskampene mod Viborg og AaB, som en smule overraskende begge er endt med midtjyske nederlag, til at teste samtlige spillere i truppen. Bedre gik det i generalprøven mod de forsvarende mestre fra FC København, hvor en lige kamp sluttede 3-4 i københavnernes favør. Herefter drog holdets nyoprykkede spillere fra årgang 2001 til Salzburg for at deltage i det prestigefyldte Next Generation Trophy. Stævnet er i skrivende stund i fuld gang, og i kvartfinalen venter værterne fra Red Bull Salzburg, mens U/17-holdets ældste spillere er blevet hjemme i Danmark for at træne med U/19-holdet. Om det er for overmodigt at adskille spillerne umiddelbart inden turneringsstart, og om det giver bagslag, kan kun tiden vise. Om ikke andet er FC Midtjylland som altid en af U/17 Ligaens helt store medaljefavoritter!

Hold øje med: Christian Tue, Japhet Sery Larsen og Gustav Isaksen.
Bud på placering:
4

FC Nordsjælland

Sidste sæsons placering: 2
Første tre kampe:
Esbjerg (H), Randers (U) og FC København (U).
Træner:
Kasper Kurland

Hvis man skal pege på én klub i Danmark, som satser på sine unge spillere, så valget falde på FC Nordsjælland! Farumklubben skal i fremtiden bygges på de to sammensmeltende Akademier, det danske og Right to Dream i Ghana. Sådan står det på klubbens hjemmeside, og visionen er allerede udført i praksis. Over sommeren har tigrene således navnet FCN/RtD haft to mixede hold med til eliteturneringen Supercup NI i Nordirland, og på seniorniveau er fire ghanesere en fast del af superligatruppen, som i øvrigt har en gennemsnitsalder på godt og vel 23 år. Kun et suverænt FC København-mandskab adskilte nordsjællænderne fra U/17-mesterskabet i sidste sæson, så det er helt sikkert en flok sultne tigre, som indleder guldjagten med en hjemmekamp mod Esbjerg. Offensivspillerne og U/17-landsholdsaktuelle Nikolai Baden Frederiksen og Joachim Juhl Rothmann er de åbenlyse profiler på et hold, som besidder enorm kvalitet. Af de 13 nye U/17-spillere fra årgang 2001, som i denne sæson har fået en plads i træner Kasper Kurlands trup, er Oliver Villadsen, Oliver Tølbøll Rimmen og Jacob Steen Christensen blevet udvalgt til at deltage i U/16-landsholdets træningssamling i slutningen af august. Det var ellers ikke fordi, at sidste sæson var en dans på roser for de unge tigre fra årgang 2001, som sluttede på en skuffende fjerdeplads i U/15 Elite Øst – milevidt bag FC København og Brøndby. Forberedelserne til den kommende sæson har budt på storsejre mod et amerikansk mandskab, HIK U/18 og Rosenborgs jævnaldrende mandskab, og ikke meget tyder på, at den nordsjællandske sejrsmaskine går i stå lige foreløbigt. Right to Dream Park bliver et sted, hvor modstanderne frygter at komme!

Hold øje med: Karim El-Haddouch, Mathias Jørgensen og Nikolai Baden Frederiksen
Bud på placering
: 2

FC København

Sidste sæsons placering: 1
Første tre kampe:
AaB (H), FC Nordsjælland (H) og Randers (H).
Træner:
Jacob Neestrup

Man kunne blot måbe og klappe begejstret i hænderne, da FC København efter 22 sejre i 26 kampe fortjent modtog guldmedaljerne efter sidste spillerunde af U/17 Ligaen 2015/2016. Nu står en ny sæson for døren, og selvom den historiske bedrift nok næppe bliver gentaget, er FC København stadig blandt de allerstørste favoritter til at løfte DM-pokalen i juni næste år. Holdets træner, Jacob Neestrup, har i sin trup hele 10 ungdomslandsholdsspillere (fem fra hvert landshold) at vælge imellem, og at udpege 11 spillere til startopstillingen kan bedst betegnes som værende et luksusproblem for den ambitiøse træner. Mens U/17-holdet i sidste sæson vandt den ene kamp efter den anden, gik det også ganske fortrinligt for løvernes U/15-drenge, som vandt deres række med tre point ned til Brøndby på andenpladsen. Hvis man i mængden af store talenter skal fokusere på en enkelt spiller, bliver det interessant at følge Victor Jensen i den kommende sæson. I fjor stod han i skyggen af U/17 Ligaens topscorer, Jonas Wind og hans vanvittige 26 mål, men den unge angriber nettede alligevel ni gange, og kom senest på tavlen for Danmark U/17, da man vandt Internordisk Cup med en finalesejr over Island. Når Victor Jensen ikke har spillet på landsholdet, har han og holdkammeraterne i optaktsfasen spillet en lang række træningskampe, blandt andet mod FC Midtjylland, som man besejrede 4-3. Kort inden sæsonpremieren mod AaB drager hovedstadstalenterne til Holland for at deltage i elitestævnet De Kleuver Copa, og her får vi får de første gisninger om, hvorvidt FC København kan forsvare mesterskabet fra i fjor.

Hold øje med: Victor Jensen, Nikolas Nartey og Christoffer Monty
Bud på placering:
1

In this article