TT – U/17 16/17 Optakt Del 2

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

Efter næsten to måneder uden ungdomsbold er ventetiden endelig forbi, når landets bedste spillere fra årgang 2000 og 2001 lørdag den 13. august sparker U/17 Ligaen i gang! Hos D’ BOLD er sæsonen 2016/2017 den fjerde sæson, vi leverer nyheder og kampreferater fra landets bedste ungdomsligaer, og vi kan ikke vente med at få skudt den nye sæson i gang!

Det er snart to måneder siden, at FC København fik overrakt guldmedaljerne som vindere af U/17 Ligaen. Med 22 sejre, fire uafgjorte og ikke ét eneste nederlag fejede hovedstadstalenterne al modstand af banen, og det skal blive spændende at se, om de unge løver kan fortsætte takterne fra i fjor. Som i FC Købehavn såvel som i U/17 Ligaens resterende klubber er det altafgørende, at få spillerne fra årgang 2001 integreret i U/17 Ligaen og få stablet et nyt hold på benene. Overgangen fra U/15-fodbold til U/17 Ligaen kan være svær, og specielt på det fysiske parameter er forskellen stor.

D’ BOLD giver dig overblikket over samtlige 14 hold i rækken, hvor der er sagt farvel til Haderslev FK og goddag til FK Viborg, som efter en årrække i U17 Divisionen igen er klar til at prøve kræfter med de store drenge i U17 Ligaen. Vi byder på slutstillingen og fortæller dig, hvem du skal holde et ekstra vågent øje med!

God sæson!

Her kan du læse om U/17 Ligaens resterende hold: 

FK Viborg

Sidste sæsons placering: Vandt U/17 Divisionen
Første tre kampe:
HB Køge (H), Silkeborg (U) og OB (H).
Træner:
Jesper Eriksen

Velkommen til FK Viborg, som har fået tildelt et wildcard til U/17 Ligaen i denne sæson. Det er svært at argumentere imod viborggensernes berettigelse i landets fineste selskab. I sidste sæson gik de grønblusede ubesejrede igennem U/17 Divisionen, som man genvandt i suveræn stil. Klubbens årgang 2000 er spækket med kvalitet, og som U/15-spillere vandt den gyldne årgang både det jysk-fynske mesterskab og DBUs pokalturnering. Viborgs succes er da heller ikke gået ubemærket hen. DBU har således fået øjnene op for klubbens dygtige spillere fra årgang 2000, og på det nuværende U/17-landshold, som i disse dage forsvarer de rød/hvide farver ved Internordisk Cup, er Viborg repræsenteret ved Emil Frederiksen og Nikolaj Leth. Der begynder at tegne sig et billede af et glimrende fodboldhold, og læg så dertil, at træner Jesper Eriksen råder over sidste sæsons topscorer i U/17 Divisionen, Oliver Haurits, som fandt vej til netmaskerne hele 22 gange. Holdets helt store udfordring bliver naturligvis at vænne sig til det højere niveau i U/17 Ligaen. Fra at have mødt Holbæk, Hvidovre og Thisted, skal viborggenserne nu uge efter uge dyste mod Danmarks absolut bedste mandskaber. Hvordan reagerer de vanligt så succesrige spillere, hvis de hver lørdag går tomhændede fra banen? Fra at være bolddominerende i sidste sæson, skal Viborg nu forvente at blive presset længere tilbage banen, og hvordan håndterer man det? Med landsholdsspillere på banen og imponerende resultater i bagagen, har de grønblusede bedre forudsætninger for succes end de seneste to sæsoners nyoprykkede ligahold, AC Horsens og Haderslev FK. I sæsonen 2014/2015 fik prygelknaben Horsens sølle 14 point, og ikke meget bedre gik det Haderslev i den efterfølgende sæson, hvor man tilspillede sig beskedne 15 point. Der er mange ubesvarede spørgsmål, men de er klar, Viborgs talenter, og de bliver særdeles spændende at følge!

Hold øje med: Emil Frederiksen, Nikolaj Leth og Oliver Haurits.
Bud på placering:
12

Randers Freja

Sidste sæsons placering: 13
Første tre kampe:
AaB (U), FC Nordsjælland (H) og Esbjerg (H).
Træner:
Thomas Loft

9-0-nederlaget til FC Nordsjælland i sidste spillerunde af sidste sæson afrundede en skuffende sæson for Randers Frejas U/17-mandskab. Mads S. Lyngs drenge endte næstsidst i U/17 Ligaen, hvilket naturligvis er sløjt, men værre var det, at holdet i store dele af sæsonen ledte efter de dyder, som ellers normalt karakteriserer kronjyderne: Hårdt slid, viljestyrke og gåpåmod. Mads S. Lyng er nu fortid i Randers, og hans efterfølger på trænerposten, Mads Loft, har man hentet i Hvidovres ungdomsafdeling. Den nye træner vil efter alt at dømme benytte sig af adskillige spillere fra klubbens talentfulde årgang 2001, som sluttede på en flot tredjeplads i sidste sæsons U/15-række – kun overgået af AaB og FC Midtjylland – men foran Silkeborg, AGF og Viborg. Til DBUs talenttræf med henblik på at udtage det første U/16-landshold, havde Randers hele syv spillere repræsenteret, hvoraf tre nåede gennem nåleøjet og blev udtaget til 26-mandstruppen. Det drejer sig om målmand Emil Bisgaard og de to midtbanespillere Christoffer Petersen og Oliver Kristensen, men også kronjydernes Majaliwa Msabaha skal fremhæves. ”Mac”, som congoleseren bare kaldes, skal trods sin unge alder i gang med sin tredje (!) sæson i U/17 Ligaen og spås en stor fremtid. Apropos fremtid, så skal det blive interessant at se, hvordan Mads Loft får sat sit aftryk på Randers-holdet. Kan de lyseblå heste klare skærene med et startprogram, hvor man først møder AaB og siden det formodede tophold FC Nordsjælland og altid konkurrencedygtige Esbjerg, kan det være startskuddet til en flot sæson for Randers’ bedste U/17-spillere.

Hold øje med: Majaliwa Msabaha, Tobias Klysner og Emil Bisgaard.
Bud på placering:
13

OB

Sidste sæsons placering: 12
Første tre kampe:
AGF (U), Brøndby (H) og FC Midtjylland (H).
Træner:
Anders Skjoldemose

OB vil gøre op med de seneste års dårlige resultater i ungdomsligaerne og har til denne sæson hyret flere fuldtidsansatte og vil fremover i højere grad benytte sig af specieltrænere. Også på spillersiden har der været gang i svingdøren på Fyn, og især U/17-holdet har hentet markante forstærkninger. Fra FC Nordsjælland er kommet målmand Hans Christian Bernat, der i disse dage er med U/17-landsholdet til Internordisk Cup, og til offensive del af banen har man fået tilgang af Lucas Møller Jensen fra Vejle. Begge spillere er tiltænkt en hovedrolle på Anders Skjoldemoses mandskab, som for alt i verden skal forsøge at forbedre den, for en klubs af OB’s størrelse, jammerlige 12.-plads fra i fjor. Fynboerne har i sommeropstarten testet formen i fire træningskampe med blandede resultater til følge. Det blev til fynske nederlag mod U/17 Bundesligaholdet fra Holstein Kiel og nyoprykkede Viborg, mens AC Horsens i mellemtiden blev fejet af banen med en 6-0-sejr. I den sidste test forud for sæsonstarten var der hård modstand til OB, da man mødte Hamburger SV. På trods af skader og fravær af U/17-landsholdsspillerne Hans Christian Bernat og Peter Clement lykkedes det odenseanerne at spille lige op med det tyske storhold i en kamp, som sluttede uden scoringer. Denne sæson kan meget vel være sæsonen, hvor OB endelig indfrier de store forventninger og leger med om de sjove placeringer i U/17 Ligaen.

Hold øje med: Peter Clement, Lucas Møller Jensen og Jonathan Harboe.
Bud på placering:
8

Silkeborg

Sidste sæsons placering: 11
Første tre kampe:
AGF (H), Brøndby (U) og Viborg (H).
Træner:
Jesper Mikkelsen

Silkeborg Fodbold College er blandt de ældste og mest anerkendte fodboldakademier i Danmark. Silkeborg IF laver et flot stykke talentarbejde og har som erklæret målsætning, at halvdelen af spillerne i førsteholdstruppen skal være hjemmeavlede talenter. Når det så er sagt, kan Jesper Mikkelsens U/17-hold meget vel går en svær sæson i møde. Silkeborgensernes spillermateriale lader nemlig meget tilbage at ønske, og således har Søholt-klubben for første gang i lang tid ikke én eneste spiller repræsenteret på U/16- og U/17-landsholdet. Midtjydernes årgang 2001, som skal forme U/17-holdet i år, blev i fjor nummer seks af otte hold i U15 Drenge Vest 1, så det er ikke ligefrem selvtillid, de nye U/17-spillere har med sig i bagagen. I sommeropstarten har de rødklædte talenter været et smut i Tyskland på træningslejr. I den ombæring blev der også fundet tid til at teste formen mod Holstein Kiel og Hamburger SV, som dog var for stor en mundfuld for de unge danskere. Nogle uger senere tog man så revanche ved det internationale ungdomselite IberCup, hvor man med en sejr, en uafgjort og et nederlag avancerede fra gruppespillet, inden mægtige Benfica blev Silkeborgs endestation i kvartfinalen. Hverken klubbens årgang 2000 eller 2001 har vundet meget det seneste år, så der venter Jesper Mikkelsen en svær opgave, hvis ikke Silkeborg i denne sæson skal slutte U/17 Ligaens tunge ende.

Hold øje med: Magnus Schelle, Oliver Schmidt, Stefan Stojilkovic
Bud på placering: 14

Vejle  

Sidste sæsons placering: 10
Første tre kampe:
Lyngby (H), AaB (U) og FC Nordsjælland (H).
Træner:
Søren Lykke

Sommeren har budt på masser af aktivitet i Vejle Boldklub. Østjyderne har fået ny ejer, og er nu i hænderne på en moldovisk rigmand, som har hentet en lang række eksotiske navne til klubbens 1. divisionshold i jagten på at reetablere sig i toppen af dansk fodbold. Sommeropstarten på U/17-holdet har været mere rolig. Forsvarsspilleren Kasper Poulsgaard og offensivspilleren Thais Damgaard – begge årgang 2000 – har sat deres underskrift på en ungdomskontrakt med VB. De to spillere bliver sammen med forsvarsspiller og anfører Christian Hechmann, det yngste medlem af Thychosen-klanen, Kasper Thychosen og spydspids Louie Jacobsen de spillere, som skal bære det tunge læs for Vejle. Sidstnævnte har i sommerens fem træningskampe nettet fire gange, og det bliver spændende at se, om den unge østjyde kan fortsætte målscoringen i U/17 Ligaen. I træningskampene mod Silkeborg, Haderslev og Næsby er det blevet til lutter sejre, mens kun Wolfsburg spillede lige op med vejlegenserne i et opgør, der sluttede 1-1. I generalprøven til sæsonstarten vandt de rødklædte tilmed med 3-2 over danskerdræberne fra Holstein Kiel, som i sommeropstarten har besejret både Randers, Silkeborg og OB. Talenterne fra Nørreskoven har ikke mange U/17-ligakampe i benene, så det kræver, at de nyoprykkede spillere fra årgang 2001, der blev nummer tre i sidste sæsons U/15-række, bliver godt integreret i U/17 Ligaen, hvis ikke Vejle skal rode rundt i bunden af rækken.

Hold øje med: Thais Damgaard, Louie Jacobsen og Kasper Døhr Thychosen
Bud på placering:
10

Esbjerg

Sidste sæsons placering: 9
Første tre kampe:
FC Nordsjælland (U), FC Midtjylland (H) og Randers (U).
Træner:
Lars Vind

Puha! Det har været en lang og hård sommer i Vestjyllands største fodboldklub, Esbjerg fB. På få uger forsvandt Superligatræneren, bestyrelsesformanden og senest den administrerende direktør, og situationen i klubben har mildest sagt været kaotisk. Den interne uro har heldigvis ikke plaget klubbens U/17-hold, som skal forsøge at forbedre sidste sæsons skuffende niendeplads. Holdets træner hedder fortsat Lars Vind, som til denne sæson får selskab på trænerbænken af den tidligere topspiller, Jerry Lucena. Esbjerg har ligesom de resterende hold i U/17 Ligaen brugt sommeren på at spille en række træningskampe. Senest deltog vestjyderne i IberCup, og på hjemmebane i Esbjerg præsenterede de lokale talenter sig fra deres sidste og nåede helt til finalen, hvor Benfica dog viste sig for stærke. Kigger man på det spillermateriale, Lars Vind har til rådighed, er der god grund til at være optimistisk. U/17-holdets grundstamme har nemlig massevis af ligakampe på cv’et. I forsvaret regerer anfører Jakob Lønne, midtbanen styrer David Easter og i angrebet er sidste sæsons nimålsskytte Patrick Egelund et godt bud på en Esbjerg-topscorer. Og så har vi ikke engang nævnt U/17-landsholdets højreback, Oliver Olsen den dygtige kantspiller Deniz Korkmaz og sidste sæsons U/15-bomber, Rasmus Rejnhold, som netop har skrevet under på sin første kontrakt med EfB og desuden er aktuel på U/16-landsholdet. Meget tyder på, at den sløje niendeplads fra i fjor var en enlig svale, og at Esbjerg nu i vanlig stil vil præge toppen af U/17 Ligaen. Kan man komme helskindet fra sæsonens første to kampe mod talentgiganterne fra FC Nordsjælland og FC Midtjylland, kan Lars Vinds drenge gå en stor sæson i møde.

Hold øje med: Oliver Olsen, Deniz Korkmaz og Jakob Lønne.
Bud på placering:
7

Brøndby

Sidste sæsons placering: 8
Første tre kampe:
Silkeborg (H), OB (U) og HB Køge (U).
Træner:
Frank Hjortebjerg

Masterclass-talenterne fra Brøndbys U/17-hold måtte i sidste sæson slukørede tage til takke med en ottendeplads, og det endda som forsvarende mestre. Da sæsonen gik på held og topplaceringerne for længst var uopnåelige, begyndte de blågule at forberede sig på den kommende sæson. Adskillige U/15-spillere erstattede de ældste U/17-drenge og fik muligheden for at snuse til U/17 Ligaen. Det kan ske at komme Brøndby til gode i denne sæson, hvor man indiskutabelt ikke vil acceptere en ny sæson i midten af rækken. For en klub af Brøndbys størrelse, og med de penge, der bliver brugt på talentudviklingen, er det kun medaljer, og gerne af den fineste karat, der er acceptabelt. U/17-mandskabets nye træner, Frank Hjortebjerg, kan trygt regne med, at holdets nyoprykkede talenter fra årgang 2001 vil gøre et godt indtryk i U/17 Ligaen. Årgang 2001 er nemlig lidt af en gylden årgang i Brøndby. I sidste sæson sluttede man i tæt konkurrence med FC København på andenpladsen i U/15 Drenge Øst, og til U/16-landsholdets samling i Tilst d. 23. august er klubben fra Vestegnen flittigt repræsenteret med hele seks spillere. To af disse har dog knap nok haft en Brøndby-trøje over hovedet. Det drejer sig om Jacob Rasmussen, hentet i Hjørring, og Muamer Brajanac, fundet i Kolding, som begge er kommet til forstadsklubben over sommeren. Hvis Frank Hjorteberg kan finde plads til de mange landsholdsspillere og sammensætte dem med de bærende 2000’ere, kan Brøndby gå en flot sæson i møde.

Hold øje med: Anton Hendriksen, Mikkel Eslund og Muamer Brajanac.
Bud på placering:
5

In this article