At flytte for fodbold: Japhet Sery larsen, FC Midtjylland – Tiden er fløjet afsted (2/3)

D’ BOLD giver dig her den anden udgave af en artikelserie om danske talenter, der har måtte flytte fra hjem, familie og venner for at udleve sin drøm om at spille fodbold.

16-årige Japhet Sery Larsen flyttede hjemmefra i sommeren 2015 for at spiller fodbold i FC Midtjylland. Og grunden til, at han skulle flytte hjemmefra af den grund, er fordi han før både boede og spillede i Lyngby. Han er altså flyttet fra Sjælland til Jylland, for at udvikle sig og jagte drømmen om at blive professionelfodboldspiller.

Det er nok de færreste unge mennesker, der flytter hjemmefra i en alder af 15 år. Men det gjorde Japhet, og nu har han boet uden sine forældre i omkring et år.

– Nu er det godt et år siden, at jeg flyttede hjemmefra, og tiden er fløjet afsted. Hvilket jeg tager som et godt tegn. Jeg vil ikke sige at jeg i den første tid var alene, for vi var en masse nye, der skulle starte, og de andre på holdet og omkring en stod i samme situation, hvilket gjorde det hele en del lettere. Jeg har aldrig følt mig alene, og har altid vidst, at der var nogle til at hjælpe en, selvom mor og far ikke var der, fortæller Sery Larsen til D’ BOLD.

Sådan noget med at flytte hjemmefra, er generelt ikke altid bare noget man lige gør. Og altså specielt ikke i den unge alder, som Japhet havde. Og der var også mange tanker, som kørte rundt i han hoved, da beslutningen om det store skridt skulle tages.

– Tankerne gik selvfølgelig på, om jeg ville kunne klare det, og om jeg ville passe ind. Men også om man ville få nye venner, og om holdkammeraterne var flinke. Jeg vidste, at hvis jeg ville få det godt uden for banen med holdkammeraterne og vennerne, skulle det nok komme til at gå med selve spillet på banen, siger den unge forsvarsspiller.

Og som 15-årig er man næppe den eneste, der har noget at skulle have sagt i den situation, som Japhet Larsen stod i sidste år, da FCM tilbød ham en plads på deres U/17-hold. Hans forældre var også inde over det, men var altid supper støttende over for deres søn.

– Det var selvfølgelig ikke helt let for dem, at jeg skulle flytte hjemmefra. Men de var rigtig gode til at støtte mig, og jeg vidste at lige meget hvilken beslutning jeg tog, ville de bakke 100% op omkring den. Det betød meget, og hjalp mig meget da beslutningen skulle træffes. Derudover har de været gode til at besøge mig og se de kampe, de har haft mulighed for, siger Larsen.

Men beslutningen blev taget, og Japhet Larsen flyttede til Ikast på byens idrætsefterskole, ISI. Og selvom det var en stor mundfuld lige i starten, er det unge talent faldet godt på plads med tiden, selvom savnet til venner og familie har trådt til engang i mellem.

– I starten var der meget man skulle vænne sig til, så det var som sådan ikke noget man tænkte over. Men efter et par ugers tid kom man til at tænke på dem. Det med at de også har et liv, der forsætter, og at der også sker en masse i deres liv. Det har heldigvis været let at holde kontakten med dem. Jeg har fået en masse nye venner jeg er glade for, så det hjælper på det, siger han.

Og når Larsen så endelig har set sin familie igen, når de eksempelvis har være ude og se ham spille fodbold, har der ikke ligefrem været stille ved middagsbordet.

– Det er altid dejligt at se familien igen, og vi har alle en masse at fortælle. Det giver en vis tryghed, når de kigger på til kampene, og det er rart at vide, at de stoler på en, og bakker en 100% op. De har været en kæmpe hjælp, og det har været fedt, at de har været her for at se så mange kampe, fortæller han.

Når man flytter hjemmefra for at spille fodbold, er det ikke sikkert, at man vender hjem igen. Måske til sin barndomsby, men nok ikke hjem til sine forældre. Og Larsen har stadig kontrakt med FCM, så det er nok ikke lige foreløbigt, at han begynder at tænke over flere flytninger eller klubskifter.

– Jeg glæder mig og ser frem til den kommende tid. Så jeg tænker ikke rigtig på, ikke at skulle komme hjem igen. Jeg føler mig tryg og hjemme i Ikast. Jeg tror på, at det nok skal blive nogle gode år, og jeg er ikke nervøs over, hvordan det kommer til at gå, men det bliver stadig rart, at komme hjem engang imellem, siger Japhet, som ikke bekymrer sig så meget, om han nogensinde kommer til at bo i samme hus som sine forældre igen:

– Det er noget man tænker over, når man er hjemme hos familien. Men når jeg er Ikast, tænker jeg ikke over det. Og der er jeg bare glad for, at jeg har de muligheder, som jeg har der. Jeg ved at min familie nok skal komme og besøge mig, og se mine kampe, så på den måde er de stadig en del af mit liv.

FCM’s U/17-hold har haft en lidt rodet start på sæsonen med tre sejre og to nederlag samt en målscore på 11-11 efter de første fem kampe af sæsonen. Næste gang de skal i aktion er lørdag den 15. oktober klokken 15:15 hjemme i Ikast, hvor de tager imod Japhets gamle klub, Lyngby BK.

Læs sidste udgave her: At flytte for fodbold: Lukas Talbro, Brentford FC – England har altid være min drøm (1/3)

In this article