Fokus På: Oscar Hedvall, Silkeborg – Fra U/12-tredjeholdet til Superligaen

Hver uge sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. I denne uge indstilles luppen på Oscar Hedvall, en sand Silkeborg-fan.

Fra bagerst i køen til første række

Som så mange små børn faldt Oscar Hedvall pladask for fodbolden allerede da han gik i børnehave. Dengang handlede det om sjov og ballade – og fra tid til anden en enkel medalje eller to:

– Fodbold var en stor del af mig og mine venners liv, da vi var helt små. Vi tog til miniput stævner, fik medaljer og havde store fodboldidoler. Derfor var det helt naturligt for mig at dyrke den sport, jeg elsker allermest, fortæller Oscar Hedvall til D’BOLD

Den først klubtrøje, som blev trukket over hovedet på det yngste medlem af familien Hedvall, var den hvide trøje fra Mariehøj IF. Den lokale klub ikke mange stenkast fra hverdagen og børnehaven. Der skulle dog ikke gå mange år inden, at den hvide trøje blev skiftet ud med Silkeborg IF’s røde farver. Allerede som 11-årig startede Oscar Hedvall i den klub, som skulle følge ham resten af ungdomsårene:

– Det var selvfølgelig lidt anderledes at begynde i en ny stor klub med nye træner og hvor ambitionerne var højere blandt både spillere og trænere

Talentet skinnede ikke umiddelbart igennem, og den nu 18-årige Hedvall måtte derfor knokle på:

– Jeg startede på klubbens tredjebedste U/12-hold, hvor jeg spillede i cirka et år. Herefter blev jeg rykket op på andetholdet, hvor det gik op for mig hvor meget, jeg egentlig brændte for fodbold. Jeg fik nogle trænere, som virkelig troede på mig og mit talent,

– Da jeg var 14 år blev jeg førstemålmand på klubbens bedste U/15-hold. Her accelererede min fodboldmæssige udvikling kraftigt, da jeg begyndte at få kvalificeret målmandstræning. Så man kan sige, at jeg har kæmpet mig op fra bunden.

Men, da først det hårde arbejde begyndte at bære frugt gik det også stærkt. Siden han nåede alderen til at være med på U/17-niveau, har Hedvall været fast mand i buret for både U/17- og U/19-ligaholdet.

Sent i seng og tidligt op

Foruden at være med på U/19-ligaholdet weekend efter weekend, så er han 98-eren også ved at blive en del af klubbens førstehold, som i øjeblikket kæmper med i bundstriden i Alka Superligaen. Indtil videre er det blevet til otte udtagelser til enten Alka Superligaen eller DBU Landspokalen. At komme i betragtning til førsteholdstruppen er lige dele udfordrende og udviklende:

– Tempoet er selvfølgelig hurtigere. Der er en høj grad af professionel indstilling til tingene blandt spillerne, og selve setuppet omkring truppen er meget professionelt. Det er dejligt at blive udfordret som målmand af nogle spillere med et højt niveau. Det gør også mig bedre.

Det er dog ikke helt tilfældigt, at Hedvall er nået så langt i klubbens egne rækker. De seneste år har Silkeborg IF været med på den stigende tendens med at udvikle egne talenter. Og det bliver bemærket:

– SIF er gode til at få mange af ungdomsspillerne i klubben til at tro på, at de er tæt på at være en del af truppen,

– Der er flere ungdomsspillere der i løbet af ugens løb, får lov til at træne med Superliga-holdet. Eftersom førsteholdstruppen er meget smal, så åbner det op for mulighederne for de unge.

Men for at nå dertil kræver det ekstremt hårdt arbejde og meget disciplin. En ny uge starter med trænings 6:15 mandag morgen, hvilket ikke altid er lige nemt når man som Hedvall er klart A-menneske:

– Min mandag morgen starter kl. 6.15 på træningsbanen. Herefter skal jeg i skole på Silkeborg Business College, i sportsklassen. Om eftermiddagen træner jeg så igen. Vi har morgentræning tre dage om ugen, hvilket er rimelig stramt, eftersom det er så tidligt om morgenen, og jeg absolut ikke er et A-menneske. Men det er noget, som jeg har vænnet mig til.

At fodbold tager så meget af hverdagen og fylder så meget i livet kræver sine ofre. Derfor må der ofte tys til arbejde om eftermiddagen, og gensyn med venner i de få ledige stunder:

– Derfor er der mange ting, som jeg skal følge op på, når jeg har fri,

– Der er dog også sommetider tid til en lille fisketur på Silkeborgsøerne eller en FIFA-kamp sammen med gode venner.

Læs også: 18-årig målmand står foran Superliga-debut

Seniordebut og A-landsholdet

At være i periferien til Silkeborg IF’s førstehold er ikke nok for den ambitiøse målmand. Det næste mål og skridt i karrieren er klart:

– Jeg håber selvfølgelig at jeg kan gøre mig gældende og blive fuldtidsprofessionel, når jeg er færdig med min HHX-eksamen til sommeren 2018.

Og når nu han har været SIF-fan siden den første fodboldkamp, så er det selvfølgelig også her, at målene skal indfris. Troen på, at det kan lade sig gøre i det jyske, er tilmed så stor, at udenlandske klubber er blevet afvist:

– Jeg har umiddelbart ikke overvejet andre klubber end Silkeborg. Der har været lidt interesse fra et par udenlandske klubber (Tyskland og England, red.), og det kunne selvfølgelig være spændende at prøve kræfter i et andet fodboldmiljø, men jeg har det fint i Silkeborg, og har ikke på nuværende tidspunkt ønsker eller planer om noget andet.

Men skulle det nu være, at karrieren skal have et skud udlands, så er der to andre røde trøjer, som ville være en mindst lige så stor drengedrøm at optræde for:

– Jeg er kæmpe Manchester United-fan, og følger deres kampe i tykt og tyndt,

– Min største drøm inden for fodbold er, at jeg en dag får mulighed for at repræsentere A-landsholdet, slutter Oscar Hedvall af.

Og mon ikke, at rygnummer 30 snart bliver udskiftet med det vante nummer 1 for Oscar Hedvall, hvis kontrakt udløber i ved udgangen af 2017?

In this article