Fokus på: Sammy Slot – Jalousi gav anledning til fodbold

Sammy Khatthajan Slot Christensen er navnet. 18 år er alderen. Destinationen er professionel fodboldspiller, og den er ikke langt væk fra den unge angriber, der det sidste år er tørnet ud for spanske Levantes U19-hold.

Jalousi bragte fodbold på banen

Allerede som syvårig startede Sammy Khatthajan Slot Christensen til fodbold. Ti år senere løber han på banen som angriber for spanske Levante UDs U19-hold, hvor han også har været oppe og snuse til reserveholdet. Vejen til denne succes har dog været lang, og ikke særlig nem for den stadig unge angriber.

Karrieren startede i Fladså, en lille forstad til Næstved på Sydsjælland. Normalt hører man om, at kærligheden til spillet startede fra da man lærte at gå, og kunne sparke til en bold. Men sådan lyder historien ikke helt fra Sammy Slot. Han havde en klassekammerat, som i skolen viste alle sine nye og seje medaljer og pokaler frem, mens lille Sammy ingenting havde at vise til sine kammerater i klassen. Dette blev Sammy irriteret over, og med ét ønskede han at begynde til fodbold.

– Min papmorfar, som i dag desværre er død, fik mig meldt ind i klubben, og selvtrænede med mig flere gange om ugen efter skole, fortæller Sammy Slot til D’ BOLD.

Det var dog ikke altid lige til for Slot. At være i anden rank på B-holdet, var noget af det Sammy måtte leve med i starten af sin karriere. Noget han ikke var vitterligt tilfreds med. Men da han så begyndte at vokse, tog karrieren også en smule mere fart. Faktisk voksede han også så hurtigt, at han allerede som U14-spiller, var omkring den højde på omkring 180 cm, som han er i dag. Noget han selv mener, har gavnet ham en del. Som U13-spiller, spillede Slot sammen med dem, som var to år ældre end ham selv. Og på et heldigt afbud, blev Sammy taget med til et indendørs fodboldstævne, hvor en HB Køge-relateret så med fra sidelinjen, og senere hen fik ham hentet til Køge. Et stort skridt for den unge knægt, hvis han selv skulle sætte ord på det.

– Som U13 spillede jeg med 95’erne i min klub, og kom tilfældigvis med på et afbud til et indendørsstævne, hvor jeg så blev scoutet til Køge, som var et kæmpe step for mig. Jeg gik fra, at spille for sjovt med alle vennerne, til at skulle spille i den bedste række, og træne dobbelt så meget. Selvfølgelig var jeg glad, men kunne mærke niveauforskellen, og det tog mig omkring en måned, før jeg rigtig var inde i varmen på holdet, siger Slot.

Opvæksten var heller ikke lutter lagkage. Som syvårig mistede Sammy sin far, hvilket gjorde hans mor til enlig forsøger over familien. Penge var af den grund også noget man skulle bruge med omhu. Og sådanne ting, har også gjort Sammy til den han er i dag. Selvstændighed er kommet helt fra barndommen, hvilket også har vist sig i angriberens selvtræning helt tilbage fra da han gik i tredje klasse.

Læs også: Fokus på: Mikkel Duelund – Fra leg til Superliga

Gode sparkefærdigheder og hjælpsomme trænere

Sammys sparkefærdigheder var lidt det eneste han kunne bruge i starten. Træneren valgte ham kun, hvis ikke der var andre muligheder. Dette ændrede sig dog gevaldigt efter skiftet til HB Køge.

– Da jeg kom til Køge, ændrede tingene sig. Jeg fik muligvis de to bedste trænere, jeg har haft i min karriere indtil videre. Thomas Rune og Martin Sørensen. De hentede mig fra en lille bondeklub, men troede på mig hele vejen igennem. Thomas, som selv har spillet topfodbold, og min position, har lært mig stort set alt jeg kender til i dag. Jeg havde ingen transportmuligheder, så de hentede og bragte mig hjem til hver træning og kamp. Det gjorde også, at jeg fik et helt særligt bånd til dem, forklarer Slot til dbold.dk.

At dette skifte til HB Køge skulle være springbræt for et skifte til udlandet. Var dog ikke noget Slot havde i tankerne på daværende tidspunkt, selvom det var en drengedrøm for den dengang 17-årige Sammy, der drog afsted mod et helt nyt land med fremmede mennesker og en anden kultur.

Læs også: Levante-dansker prøvetræner i Tyskland

Spanien lå lige om hjørnet – men en svær beslutning skulle tages

– På den ene side var det en drøm der var gået i opfyldelse. Men samtidig et stort og hårdt valgt at tage. Det har ikke altid været det sjoveste, at skulle være væk fra kæreste, familie og venner. Samt i de perioder, det ikke går så godt, er man meget alene om tingene, og skal selv håndtere det. Det mærker man meget.

Sådan lyder det fra Slot, når han beskriver skiftet til spanske Levante. Skiftet var ekstremt spontant, og skete meget hurtigt. Et par velkendte ansigter fra Slots side, havde anbefalet den danske angriber til træneren, og pludselig lå en prøvetræning klar for danskeren.

Den kulturelle del af skiftet, har ikke været en lantinodans på røde rosenblade. I forhold til i Danmark, er man i Spanien meget afslappet omkring mødetider. Samtidig holder butikkerne midt på dagen siesta, hvor de først åbner igen, når de vågner fra deres middagslur og bussernes køreplaner er heller ikke til at regne med. Ud over disse samfundsmiljøkomplikationer, havde Slot også flere problemer med sproget i starten af opholdet. En svaghed, der ikke var god for kommunikationen med de andre spillere og træneren. Flere misforståelser er sket på banen, hvilket ikke er noget Slot ser som et lyspunkt i sin i Levante.

Selvom han ser sig selv som en bedre fysisk spiller, har teknikken også forbedret sig en del, siden han kom til landet.

– Alt handler om teknik hernede.

Måden at spille på er også en vigtig faktor for Sammy Slot, der kun er på udkig efter hvad der passer ham bedst. Derfor er han også åben for et skifte væk fra det spanske. Mere nærmere til Tyskland, hvor han synes, han spillestil passer bedre ind.

Forhandlingerne mellem Slots agent og sportschefen er også gået i stå, hvilket tyder på, at Sammy snart skal se mod nye arbejdsgivere.

– Min agent har prøvet at forhandle med Levante, men eftersom sportschefen ikke engang snakker engelsk, er det gået i stå. Så det er en af grundene til jeg søger andre muligheder, forklarer Slot og fortsætter:

– Som sagt, er tysk fodbold måske lidt mere min stil, da der er mere fysik i det. Og så er Tyskland også et stort land, med en masse spændene muligheder, inden for professionel fodbold.

Slot har også lige været til prøvetræning for tyske SC Preußen Münsters U19-hold. Dette tyder på, at Slot vælger at blive i udlandet, og ikke vende tilbage til Danmark. Han kan dog ikke svare på, om han forbliver i udlandet længe endnu. Dog nyder han det så længe det varer.

In this article