Talenttid – U/17 Ligaen: Optakt til sæson 15/16, del 1

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

Det er ikke mere end et par måneder siden, at Brøndby kunne lade sig hylde som Danmarksmestre for U17-hold. Nu er en ny sæson på trapperne, og vi skal have fundet ud af, om midtjyderne kan gentage kunststykket, eller om vi skal have fundet en ny mester. Da årgang 1998 er rykket op for at spille U19-fodbold, betyder det, at vi skal sige velkommen til en helt ny årgang i ligaregi, nemlig årgang 2000. Flere spillere fra denne årgang prøvede allerede i sidste sæson kræfter med U17-ligaen, og står derfor godt rustet til 2015/2016-sæsonen.

Talenttid giver dig overblikket over samtlige 14 hold i rækken, hvor der er sagt farvel til AC. Horsens, der ikke fik forlænget klubbens A-licens. Holdet vi skal sige goddag til er Haderslev, som efter et år i U17-division igen er klar til at prøve kræfter med de store drenge i U17.-ligaen. Udover at præsentere dig for samtlige hold i rækken, vil vi også komme med et bud på, hvem der ender hvor, hvilke spillere man skal holde et ekstra vågent øje med, ligesom vi vil analysere på klubbernes startprogram.

LÆS OGSÅ: Talenttid – U/19 Ligaen: Optakt til sæson 15/16

AGF

Sidste sæsons placering: 9
Første tre kampe: Randers (H), AaB (U), Vejle (H)

På Fredensvang samler man ikke på niendepladser, og det er da også holdets absolutte ambition, at den skuffende midterplacering fra sidste sæson skal forbedres. Til at hjælpe de unge spillere på vej, har man hentet den tidligere Superligaprofil Martin Retov, som skal fungere som holdets assistenttræner. Men det er ikke kun på trænersiden, at århusianerne har velkendte navne. I spillertruppen gemmer sig også velkendte navne i landsholdsregi. Christian Bech, Mads Mikkelsen og Kasper Lunding var alle med, da U17-landsholdet i starten af august besejrede Norge i en testkamp. Det er da også de tre spillere, som forventes at skulle tage teten for talenterne fra Jyllands hovedstad. Specielt Kasper Lunding er en spændende spiller, som fra sin position på den centrale midtbane både kan være den hårde hund og den kreative spilfordeler. Ligesom på alle de andre mandskaber, bliver det spændende at se, hvordan spillerne fra årgang 2000 bliver integreret i U17-ligaen. AGF blev blot nummer fire i sidste sæsons U15-pulje, hele 11 point efter guldvinderne fra Esbjerg. Trods midterplaceringen har to spillere fra klubbens årgang 2000 alligevel formået at få en plads på Per Holms U16-landshold. Den ene er Benjamin Hvidt, som allerede i sidste sæson var en fast bestanddel af U17-holdet, og den anden er Magnus Klæstrup, som er fløjspiller.

Hold øje med: Benjamin Hvidt, Kasper Lunding, Daniel Thøgersen
Bud på placering: 8.

Brøndby

Sidste sæsons placering: 1
Første tre kampe: Silkeborg (U), HB. Køge (H), AGF (U)

Endelig bar satsningen frugt! Efter et par medaljeløse år til Brøndbys ældste ungdomshold, kunne de blågule U17-spillere, ganske fortjent endda, i sidste sæson lade sig hylde som Danmarksmestre for U17-hold. Guldmedaljerne var resultatet af en seriøs og målrettet satsning på talentudviklingen, som er et område, hvor Brøndby hører til landets mest ressourcestærke. Det betyder at man kan tiltrække nogle af de bedste spillere, kan ansætte flere trænere (end andre klubber) og at man generelt kan tillade sig at have store ambitioner – og det har man så også! Fedt, sådan skal det jo være, og så er det jo bare ekstra imponerende, når man kan indfri dem, som Søren Weber Juls tropper gjorde i sidste sæson. En lang række bærende kræfter er væk, og hvem skal nu erstatte Marco Sander, Jacob Pryts Larsen, Joel Kabongo, Magnus Häuser Nielsen, Viktor Anker og Oliver Carrara? Det er godt nok mange dygtige spillere, man nu savner, men afløsere er der dog nok af. De blågule havde hele fem spillere udtaget til U17-landsholdets Nordic Cup i starten af august, og med også forsvarsspiller Anthon Hendriksen på det kommende U16-landshold, er der ingen grund til bekymring. I sommerpausen er Brøndby blevet forstærket med tilgangen af offensivspiller Magnus Warming. Han er kommet til fra Nykøbing FC, og er også en del af Per Holms bruttotrup til U16-landsholdet.

Hold øje med: Andreas Bruus, Karl Appelt, Magnus Warming
Bud på placering: 2.

Esbjerg

Sidste sæsons placering: 3
Første tre kampe:
FC. København (U), Silkeborg (H), HB Køge (U)

Det var en flok stolte vestjyder, som i juni måned kunne gøre status på en helt igennem flot sæson for klubbens to ældste ungdomshold. Facit var to sæt bronzemedaljer og et hav af landsholdsudtagelser, noget der bevidner om det imponerende stykke arbejde, der bliver lavet i Esbjerg. U17-holdet var i store dele af sæsonen med i kapløbet om guldmedaljerne, men måtte i sidste ende overgive sig til de sjællandske udfordrere. De blåhvide talenter spiller en god omgang fodbold, og man er oftest det hold, som har bolden mest. Hvis det lyder lidt kedeligt i dine ører, så tro hurtigt om igen! I sidste sæson scorede vestjyderne over to mål i snit pr. kamp, og træner Lars Vind har flere dygtige, offensive spillere til rådighed. Martin Egelund, Mads Gadgaard og Lasse Sørensen lavede i alt 17 mål i deres første år som U17-spillere – hvad kan det ikke blive til nu, hvor de har fået et års værdifuld erfaring? Klubbens U15-hold vandt i suveræn stil deres pulje i foråret, og vi kan derfor forvente os meget af spillerne fra årgang 2000. Jakob Lønne fik sin debut på U17-holdet sidste år, og Oliver Olsen var også inde omkring DBU’s U15-samlinger. Vestjydernes startprogram er overkommeligt, og vestjyderne kan hurtig få lidt medvind og blive regnet blandt de største favoritter i rækken.

Hold øje med: Oliver Olsen, Mads Gadgaard, Lasse Svensson
Bud på placering: 5

FC København

Sidste sæsons placering: 7
Første tre kampe:
Esbjerg (H), Silkeborg (U) og HB. Køge (H).

Selvom de går stille med dørene på Frederiksberg Allé, er der ingen tvivl om, at FC. København ved, hvordan man udvikler talenter. Andreas Cornelius, Christoffer Remmer og Jakob Busk har alle fået deres gennembrud på førsteholdet, og udsagnet om at FCK ikke kan udvikle talenter, er en saga blot. Det passer helt sikkert ikke FCK særlig godt, at de sjællandske konkurrenter fra FC. Nordsjælland og Brøndby i sidste sæson dominerede rækken, mens man selv rodede rundt midt i rækken. Også i U15-regi var der denne tendens. Brøndby vandt rækken og løverne nummer to. Det vil man lave om på i år. Jacob Neestrup har en fremragende spillertrup til rådighed, hvor man specielt defensive ser rigtig stærke ud. Rasmus Møller og Nikolas Nartey – begge forsvarsspillere – er udtaget til det kommende U16-landshold, og med U17-landsholdsforsvarsspillerne Carlo Holse og Mads Roerslev Rasmussen har københavnerne ligaens måske stærkeste defensiv. På midtbanen huserer Luca Racic. Her får han selskab af formstærke Devrim Sahin, og til sidst begynder man at få indtrykket af, at FCK har et ganske godt hold. Eneste spørgsmål er, hvem skal score målene? Svaret er egentlig ganske simpelt: Jonas Wind. Angriberen lavede ni sæsonmål i sidste sæson, og kan han holde det snit i år, kan hovedstadens talenter gå en stor sæson i møde.

Hold øje med: Jonas Wind, Luca Racic, Filip Djukic
Bud på placering: 4

FC Midtjylland

Sidste sæsons placering: 4
Første tre kampe:
HB. Køge (U), Haderslev (H), FC Nordsjælland (U)

Svend Graversen, ulvenes U17-træner, glæder sig til den nye sæson. Så kan han og holdet starte på en frisk, og lægge det spillemæssige kaos fra i fjor bag sig. Midtjyderne var det hold der scorede flest mål, men samtidig det hold, der lukkede fjerde flest ind. En noget ustabil statistik, som holdets træner naturligvis ønsker at forbedre i denne sæson. I slutningen af sidste sæson fik flere spillere fra årgang 2000 lov til at spille for U17-ligaholdet, så flere af spillerne fra den oprykkede årgang ved allerede nu, hvad det handler om. De ved, at det kræver mere råstyrke og mental parathed at spille i U17-ligaen i forhold til U15-niveau. Christian Tue og Noah Iversen blev vi allerede præsenteret for i sidste sæson, og sammen med 1999’erne Sebastian Buch og Andreas Poulsen, er de blandt holdets profiler. Trods et fornuftigt antal landsholdsspillere og en god opstart, mener træner Svend Graversen, at holdet mangler ledere. Man har da også tabt de to seneste træningskampe til Brentford og FC. København, så alt er ikke idyl på heden. Det er dog holdets klare ambition, at man med landets bedste fodboldakademi kan spille medaljer hjem til klubben, og mon ikke også ulvene kommer til at spille med om de sjovere placeringer i rækken..

Hold øje med: Victor Torp, Sebastian Buch, Noah Iversen
Bud på placering: 3

FC Nordsjælland

Sidste sæsons placering: 2
Første tre kampe:
AaB (H), Vejle (U), FC Midtjylland (H)

”FC Nordsjællands erklærede mål er at være den klub i Danmark, som leverer flest spillere fra eget talentudviklingsmiljø til klubbens Superligahold”. Sådan står det på klubbens officielle hjemmeside, og med fem oprykkede spillere denne sommer, og seks styks sidste sommer, må man bare sige, at der er handling bag ordene i det nordsjællandske. FC. Nordsjælland hører til i landets absolutte top, når det kommer til talentudvikling, hvilket sidste sæsons sølvmedaljer fortæller en historie om. Den boldbesiddende, tekniske og målsøgende stil viger holdet aldrig fra, og hvorfor skulle man også det, når det virker? I sidste sæson var man U17-ligaens mest scorende mandskab. 62 mål blev det til, hvoraf holdets måltyv, 1998’eren Jakob Johansson, stod for hele 27 af dem. Nu er Johansson U19-spiller, så hvem skal score målene? Det er umiddelbart svært at få øje på, så mon ikke træner Kasper Kurland hiver en kanin eller to op af hatten. På midtbanen skal Nicklas Strunck stå for rutinen, mens forsvaret bliver styret af Magnus Wørts. Begge har de U-landskampe på bagen, og begge stikker de ud som nogle af de bedste spillere i en i forvejen knaldhamrende dygtig trup. Alt andet end medaljer til Farum-klubben vil være en skuffelse.

Hold øje med: Oliver Angus, Sofian Dhaflaoui, Teodor F. Jensen
Bud på placering: 1

Haderslev FK

Sidste sæsons placering: Spillede i U17-division
Første tre kampe:
Vejle (H), FC Midtjylland (U), Esbjerg (U)

Comeback: Haderslev er tilbage i det fineste selskab efter sølvmedaljer i U17-divisionen. Haderslev FK er moderklubben til SønderjyskE, og U17-holdet bærer begge logoer på trøjerne. SønderjyskE oprettede for efterhånden en snes år siden HIA (Haderslev Idrætsakademi), og siden er det kun gået en vej med talentudviklingen i den østjyske klub – fremad! Sidst man var i U17-ligaen var for to sæsoner siden, og her blev man nummer 12. En placering de fleste klubber ville sukke over, men for sønderjyderne var det godkendt. Man havde vist at man kunne bide skeer med de bedste, og det er også med troen på, at dette igen er muligt, at Haderslev går ind til denne sæson. Holdet kommer med en masse spillere, som ikke tidligere har prøvet kræfter med U17-ligaen, men hvad de unge spillere måske ikke har i kvalitet, har de i gåpåmod og figtervilje, som altid karakteriserer Haderslevs spillere. Vi skal ikke have for store forventninger til talenterne fra domkirkebyen, men bliv ikke overasket, hvis de blåklædte syddanskere bliver en favoritdræber.

Hold øje med: Oliver Østergaard Pedersen
Bud på placering: 14

Det er værd at notere sig, at det er vanskeligt at samle information om diverse kampe, spillere osv. fra U/19 Ligaen, da vi her på Talenttid er de eneste, der fuldt og fast fokuserer på de bedste danske ungdomsligaer. Derfor har vi brug for DIN hjælp, til at udvikle både Talenttid men også dansk ungdomsfodbold, som vi her på D’ BOLD mener, får for lidt medietid. Er du uenig i nogle af kåringer? Mangler vi at skrive om noget, eller er vi bare helt ude i hampen, ja så skal du være velkommen til at kontakte os, ligesom vi med fordel altid modtager information om spillere, hold, trænere og hvad der ellers rører sig.

LÆS OGSÅ: Talenttid – U/17 Ligaen: Optakt til sæson 15/16 del 2

In this article