Fokus på: Noah Iversen – Nyt hjem, rykkede grænser og Ibrahimovic

Hver mandag sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold. Denne gang skal vi lære FC Midtjyllands nye U17-angriber, Noah Grøn Iversen, lidt bedre at kende.

15-årige Noah Grøn Iversen blev den 26. juni hentet til FC Midtjylland på kontrakt, efter at have været på prøve siden i vinters. Da han blev hentet ned til klubben i første omgang, måtte Noah sige farvel til venner og familie, da han dengang boede i Thy. Det betød, at han nu skulle bo hos en plejefamilie, mens han skulle vise sig fra sin bedste side på fodboldbanen i Ikast.

Dengang det hele bare var en hobby med vennerne

Vi starter dog ikke der. Vi går helt tilbage til dengang Noah Iversen først begyndte at sparke til en bold.

– Fodbold har altid været min hobby, og jeg har altid haft drømmen om at blive professionel. Min far har altid spillet fodbold, og interesseret sig for det. Ligesom min storebror også altid har kunne lide fodbold, fortæller Iversen til D’ BOLD, og konstaterer, at fodbold altid har fyldt meget i hans hjem.

Når man er helt ung, og måske ikke altid har hovedet i fodbolden, så er det godt at have en familie, som kan hjælpe en med at holde fokus. Til dette, havde Iversen specielt sin far, som også altid står på sidelinjen til kampe.

– Der har altid været en kæmpe opbakning hjemmefra, og min far har altid været god til, at sige jeg skulle til træning, også når det ikke lige var det fedeste den dag.

Da Noah startede til fodbold, var det i din lokale klub, HBV Sydthy. Dengang var det mest for sjovt, og fordi det var sjovt at spille med de andre drenge. Det ændrede sig dog, da han kom til den lidt større klub, Thisted FC.

– Da jeg så kom til Thisted FC, begyndte jeg at tænke, at det her kunne måske blive til noget. Der var det ikke bare for det sociales skyld, man spillede. Nej, der begyndte det, at blive mere seriøs træning, med andre der ville det lige så meget som en selv. Det var også i Thisted, jeg havde en enorm udvikling, og det kan jeg ikke takke TFC nok for, forklarer Iversen.

Læs også: Fokus på: Agon Mucolli – Skoleproblemer og konstant udvikling

Intet problem at blive hentet til de største som helt ung

I en alder af kun 14 år, kom angriberen i første omgang til FC Midtjylland.

– Hvis jeg ikke havde haft en plejefamilie og sådan nogle gode trænere og folk omkring mig nede i Herning, ville det have været op ad bakke. Men heldigvis fik FCM givet mig en god værtsfamilie, og det betyder alt. Hvis jeg har et eller andet jeg er ked af eller træt af, kan jeg altid komme til dem, fortalte Iversen tidligere til D’ BOLD og konkluderede, at det selvfølgelig var lidt svært i starten, inden han rigtigt kendte nogle af dem omkring ham.

Da ulveklubben begyndte at ligge mærke til den unge angriber, var det ikke noget han tænkte så meget over. Den surrealisme der var, over at en af Danmarks største talentudviklingsklubber holdt øje med ham, var svær at kapere. Dog var presset på skuldrene, noget af det, der hjalp Iversen med at kæmpe endnu hårdere, for virkelig at kunne vise FCM, hvad for et potentiale der var i ham.

– Men jeg har altid godt kunne lide at spille under pres. Det er det der gør mig tændt op til en kamp.

At blive hentet til en af de store udviklingsklubber er ved at blive hverdag i fodboldens verden. Talenterne skal hele tiden være yngre og yngre, så de kan få den rigtige træning til at udvikle sig, i længere tid, og så de kan overgå årgangen over eller generationen før dem. Der er mange delte holdninger om dette emne. Men Noah Grøn ser positivt på at blive ”opdaget” i en tidlig alder.

– Jeg synes det er så godt, man bliver hentet tidligt. Man får så mange ting med sig, ved at skifte til en større fodboldkultur. Du rykker så mange grænser, og lære meget om dig selv og det virkelige liv. Men selvfølgelig ser man ikke sine vante rammer (når man som Iversen flytter til en helt anden by, red.), men der går ikke særlig lang tid, så har du vænnet dig til det. Det var også en kæmpe omvæltning, da jeg startede, men jeg har allerede lært så meget både på og uden for banen, fortæller Iversen til dbold.dk.

Læs også: Iversen om at flytte for fodbold: Kunne ikke gøre det uden mine forældre

Motivationen fejler intet – medmindre det måske regner

Motivationen har heller ikke været noget problem. Med en god ballast med fuld skrue på opbakning og tro hjemmefra, har Iversen altid været godt på vej mod drømmen om at blive professionel. Personligt har han brugt delmål, til at holde gejsten oppe. Konkurrencemennesket inde i ham, har hjulpet med at nå de mål, han har sat sig selv, og det har i sig selv været en stor motivation for den unge hovedstærke angriber. Og samtidig er den livsvarende drøm, om at blive professionel, også en stor hjælp.

– Lige siden jeg var helt lille, har jeg altid ville være professionel, og det har jeg holdt ved lige siden. Jeg synes ikke der har været noget rigtigt, der har fået mig væk fra fodbold. Ikke andet end som jeg sagde før, at det ikke altid lige er så fedt at træne i regnvejr, og det tror jeg ikke, jeg er den eneste sportsudøver, der synes, siger Iversen med et grin.

Når man sådan skal kæmpe om at blive god til fodbold, kunne man godt slippe sit fokus fra andre ting. Som for eksempel skolen. Her har FCM dog endnu engang vist sig fra deres bedste side, og har ifølge Iversen, gjort et godt stykke arbejde, for at de unge ikke skal glemme skolegangen.

– For mit vedkommende har det ikke været noget problem. For FCM har været gode til at gøre det nemt for mig at få ordnet begge dele. Og det bliver der taget højde for, så det passer ind i min dagligdag.

Læs også: Ny 15-årig ulv: Er ikke klar til udlandet endnu

Der er styr på nutiden – hvad med fremtiden?

Nu er Iversen så for alvor startet op i klubben, hvor han skal tilbringe det næste stykke tid. Han sidder dog lige nu ude med en skade, og var derfor ikke med resten af holdet til sæsonens første kamp i U17-ligaen i den forgangne weekend, hvor de spillede 3-3 mod HB Køge. Hans næste store mål er dog, at kunne spille sig ind på en startplads på holdet, selvom han blot er en af de yngste. Og den attitude han render rundt med, er, hvis man tænker sig om, måske ikke helt ukendt blandt andre fodboldspillere. Man nærmer sig lidt en høj svensker, som til dagligt spiller i Paris.

– Jeg har altid været en stor fan af Zlatan Ibrahimovic pga. vi minder lidt om hinanden som fodboldspillere. Jeg også vild med den måde han spiller på, han er meget hård i hans spil, altså han går til den. Han vil vinde, og det er jeg vild med, siger Iversen.

Og selvom Iversen har store mål sat for dagligdagen, så er det ikke fordi han vil skynde sig videre fra det midtjyske. Drømmeklubben er engelske Liverpool FC og idolet er svenske Ibrahimovic. Men det forhindrer ikke Iversen i, at tage tingene som de kommer. Han har nemlig ikke travlt med at komme til udlandet.

– Altså jeg har tænkt meget på Ajax, for der er der i forvejen mange danskere, og de udvikler sig meget der, så det ville helt sikkert være et del mål.

– Det er nok bare det, jeg håber det ender med, altså engelsk topfodbold. Men at skifte med det samme, er jeg slet ikke klar til. Jeg har stadig mange år i Danmark endnu, fortalte Iversen i et tidligere interview med D’ BOLD.

In this article